Sikavica

Sikavica kao lijek

Savjeti o prehrani

Sikavica, Silybum marianum, je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre.
Često se poistovjećuje s čičkom. To su vrlo slične, ali nisu iste biljke.

Sikavica naraste i do dva metra u visinu te je jako bodljikava, ali je vrijedna truda ubiranja zbog njezine iznimne ljekovitosti.

Znamo je i pod nazivima: bijeli stričak, gospin trn, sikalina, magareća salata, ošebalj, šarena badeljka itd.

Sikavicu ćemo najlakše prepoznati kao biljku čiji su crveno ljubičasti cvjetovi združeni u kuglaste glavice koje su obavijene ovojnim, pomalo trnovitim listovima. Iz cvjetova Sikavice se obično razvijaju tamno sivi ili crni sjajni plodovi, pomoću kojih se biljka rasprostranjuje.

Listovi se beru u svibnju, a sjeme u kolovozu ili rujnu, kada se čupa i korijen. Cvijet sikavice bere se u lipnju.

Kemijski sastav sikavice

Najvažnije biološki aktivne skupine spojeva koje plodovi sikavice sadrže su: flavonoglikani, flavonoidi i masno ulje. Flavonoglikani se sastoje od flavonoida taksifolina i različito vezanog koniferilnog alkohola. Njihov specifičan kompleks poznat je pod nazivom silimarin. U njegovom sastavu dominiraju tri flavonoglikana: silibin (silibinin), silikristin i silidijanin, a cijeli kompleks čine i manje zastupljeni flavonoglikani kao što su: dehidrosilibin, 3-dezoksisilikristin, deoksisilidijanin, siliandrin, silibinom, silihermin, neosilihermin. Pretpostavlja se da je najaktivniji među njima silibin. Skupinu flavonoida čini više flavonskih i flavonolnih spojeva. Masno ulje zastupljeno je sa 16-18%, a sadrži većinom linolensku i oleinsku kiselinu.

Jetra pod teretom kemije modernoga doba

Nema nikakve sumnje da je svijet današnjice posve drukčiji od svijeta u kojem se razvijao moderan čovjek. Kroz tisuće godina, sve strane tvari (ksenobiotici) s kojima se čovjek susretao dolazile su iz biljnog svijeta. Neke otrovne biljke naučili smo izbjegavati zahvaljujući iskustvu, dok su druge sadržavale spojeve koje je naša jetra naučila prerađivati bez većih metaboličkih napora.

No, tada je došlo moderno doba. Čovjek je stvorio stotine tisuća novih kemijskih spojeva, mnogih do tada nepostojećih u prirodi. Tisuće takvih spojeva koristimo kao da su oduvijek bili s nama. Neki od njih dio su naše prehrane (od boja, aroma, do konzervansa), a drugi su lijekovi, koje s više ili manje uspjeha koristimo za liječenje ili uklanjanje simptoma bolesti. Cijelu plejadu spojeva ljudi profesionalno susreću u svojim zanimanjima, tiskarama, kemijskoj, tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, autolakirnicama i mnogim drugim mjestima. Čak i ako pretpostavimo da je većina tih spojeva malo škodljiva, ostaje činjenica da moderna civilizacija ipak nameće sasvim drukčiji unos stranih molekula od onog kakav su imali naši pradjedovi. Htjeli ili ne, moramo ih ukloniti iz organizma.

Jetra, fascinantan organ s druge strane ove priče, uspješno se nosi sa svom tom šumom spojeva. Jetra nije samo kemijska tvornica. To je metabolički, imunosni i probavni organ, kojem je s vremena na vrijeme potrebno pomoći kad je stisnu neprirodan način života ili bolesti. Međutim, unatoč agresivnom marketingu dodataka prehrani i lijekova, današnja medicina olako je potisnula preventivno pomaganje jetri i njezinu pridruženom organu, žučnom mjehuru. Možda je vrijeme da poslušamo mudrost svih tradicionalnih medicina na planetu koje su iznimnu pažnju poklanjale zdravlju tih organa. Golem broj ljekovitih biljaka odabran je upravo zbog povoljna djelovanja na jetru i njima su se liječile brojne bolesti koje s današnjeg aspekta nemaju previše veze s jetrom. Razmislimo o promjeni ovog stava kroz upoznavanje još jedne svete biljke – sikavice.

Sikavica i zaštita jetre

Suvremena znanost omogućila je detaljno ispitivanje njezinog farmakološkog učinka koji je istraživan u brojnim kliničkim studijama širom svijeta. Iako se mišljenja stručnjaka o djelotvornosti sastojaka sikavice znatno razlikuju, neosporna je činjenica da pripravci koji je sadrže, bez obzira na mehanizam djelovanja, pokazuju zaštitno djelovanje protiv višestrukih utjecaja koji štete jetri.

Stoga se sve više preporučuje primjena njezinog ploda i njegovog ekstrakta za terapiju toksičnih oštećenja jetre. Od biljke sikavice, njenog ploda, lišća i sjemenki danas se izrađuju razni dodaci prehrani, ekstrakti, puderi, tinkture i biljni čajevi.

Poznato je da plod sikavice sadrži aktivan sastojak silimarin, za kojeg je znanstveno dokazano da obnavlja jetrene stanice te potiče njihov rast povećavajući razinu glutationa u jetri – najvažnijeg antioksidansa za zaštitu jetre kojeg redovito crpimo izloženošću velikim razinama stresa.

Isto tako, silimarin je snažan detoksifikator organizma s ulogom antioksidansa koji stanice brani od slobodnih radikala, te predstavlja dodatnu zaštitu od različitih bolesti i ozljeda, a osim toga ima i protuupalno djelovanje.

Osim silimarina kao glavnog ljekovitog sastojka, u plodu se nalaze i drugi aktivni sastojci – flavonolignani. Sjemenke bodljikave sikavice sadrže silimarin (silibin A i B, izo-silibin A i B, silikristin i silidianin), flavonoide (kvercetin i taksifolin), proteine i biljno ulje bogato linolnom kiselinom i sterolima.

Pomoć sikavice kod ostalih stanja

Sikavica se posebno preporučuje osobama koje su sklone masnoj hrani i alkoholu. Ova biljka uspješno jača organizam, pomaže kod mamurluka, zatvora i regulira probavu.

Jako je korisna za krvožilni sustav jer jača krvne žile i zaustavlja krvarenja, a većina bolesti nastaje upravo zbog slabog krvožilnog sustava poput vrtoglavice, umora, migrene i niskog tlaka.

Efikasno liječi sve vrste alergija, napade urtikarije, bolesti putovanja, astme i hunjavice koju je uzrokovala pelud. Koristi se i u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, psorijaze i upale slijepog crijeva. Djeluje protiv estrogena i može stimulirati proizvodnju mlijeka kod dojilja i poticati redovit ciklus.

Može normalizirati i razinu kolesterola, a vrlo je dobra i za liječenje virusnog hepatitisa i alkoholnog hepatitisa, ciroze jetre, masne jetre i trovanja jetre. Ovo je jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre kod ciroze i hepatitisa.

Sikavica i rak

Laboratorijske studije pokazuju da aktivne tvari u Sikavici mogu imati pozitivne učinke protiv raka. Silimarin ima jaka antioksidativna svojstva, a poznato je da ima učinak na rak dojke i prostate.

Iako Sikavica pokazuje pozitivne učinke, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo jeli sigurna i učinkovita u liječenju brojnih vrsta raka.

Silimarin i dijabetes

Silimarin ima utjecaj i na gušteraču kod dijabetesa koji uništava beta stanice. Taj učinak rezultat je djelovanja silimarina na povećanje koncentracije glutationa u gušterači i krvi, na inhibiciju hiperglikemije, antioksidativno djelovanje i očuvanje stanične funkcije i strukture.

Kako se koristi sikavica i koliko je sigurna?

Sikavica se najčešće komercijalno proizvodi kao suhi standardizirani ekstrakt u obliku kapsula ili tableta. Prema europskim propisima, trebalo bi dnevno uzeti količinu ekstrakta koji sadrži 200 do 400 mg silimarin grupe spojeva.

Kako je sikavica posve neškodljiva i prikladna za dugotrajnu upotrebu, ako je potrebno, uvijek bi trebalo razmisliti o upotrebi najveće propisane doze, a ne najmanje. Moderni terapijski sustavi pokušali su poboljšati apsorpciju tvari iz sikavice, pa na tržištu postoje pripravci sa silimarinom u lecitinskom kompleksu koji to omogućuje.

Za vrijeme uzimanja pripravaka sikavice rijetko se može pojaviti blagi laksativni efekt (dijareja). Neželjena svojstva se povlače po smanjenju doze ili prestanku uzimanja sikavice.

Treba upamtiti kako postoje dvije grupe ljekovitih biljaka koje djeluju na jetru – velika grupa potiče proizvodnju ili lučenje žuči, dok druga, manja direktno štiti jetru od oštećenja. Sikavica ne povećava lučenje žuči, nego samo djeluje hepatoprotektivno. Stoga ju je mudro koristiti s biljkama koje djeluju na lučenje žuči, poput lista artičoke, u obliku SIPF pripravka, kako bi se povećala učinkovitost.

Možemo zaključiti kako je sikavica sigurna i netoksična biljka, koja nema jasnih kontraindikacija, a unatoč tome što djeluje na jetru, uglavnom se ne kosi s primjenom lijekova.


Sikavica – ulje

Ulje Sikavice se koristi u prehrani ali i za vanjsku upotrebu. Ulje Sikavice bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje su vrlo značajne za zdravlje cijelog organizma. Ulje Sikavice bogato je i oleinskom i linoleinskom masnom kiselinom, a osim te dvije masne kiseline, sadrži i vitamin E koji je vrlo značajan za zdravlje kože.

Ulje Sikavice se pokazalo posebno učinkovitim za zdravlje jetre, ali se može koristiti i u liječenju kožnih bolesti i tegoba. Svakodnevno je potrebno koristiti jednu veliku žlicu (dvije manje) ulja Sikavice, npr u salati. Ulje Sikavice možete koristiti kao dodatak jelima koja ne zahtijevaju termičku obradu ili kao dodatak prehrani.

Ulje Sikavice je potrebno držati na suhom i tamnom mjestu. Uvijek koristite hladno prešano djevičansko ulje Sikavice. Ulje Sikavice možete potražiti po cijeni od 85 kuna za 500 ml hladno prešanog ulja.

Čaj od sikavice

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:
Sikavica se uzima u obliku čaja ili kapsula i u kombinaciji sa drugim biljkama.
Jedna čajna žličica fino mljevenog ili zdrobljenog sjemena se prelije s 150 ml uzavrele vode i koristi 4-5 puta dnevno.

Čaj od ploda sikavice preporučuje se uzimati kod oštećene jetre uzrokovane teškim lijekovima, antibioticima te kontaminaciji teškim metalima u organizmu. Preporučuje se osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani, dijabetičarima, a pomaže i u prevenciji nastanka žučnih kamenaca. Također, pomaže kod mamurluka.

Tinktura od sikavice

Tinktura od sikavice recept:
Kada je u pitanju liječenje bolesti jetre, tinktura od Sikavice se pokazala vrlo učinkovitim saveznikom u toj borbi.

Tinktura od Sikavice se pravi tako što se 250 grama zrelog i osušenog sjemena stavi u odgovarajuću posudu te se prelije jednom litrom 70% alkohola. Potom se posudu poklopi i ostavi da odstoji mjesec dana uz svakodnevno mućkanje sadržaja.

Posuda treba biti na toplom i sunčanom mjestu. Nakon mjesec dana, tinkturu je potrebno procijediti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Tinkturu od Sikavice koristite 3 puta dnevno po 30 kapi uz čašu vode ili šalicu čaja u koje sadržaj možete ukapati.

Slika preuzeta sa www.bioplanet.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *