Silimarin

Silimarin

Objave

Sikavica je dragocjena biljka za zaštitu zdravlja jetre. Plod sikavice je blagotvoran zbog prisutnosti silimarina koji se u ovu svrhu koristi više od 2000 godina. Silimarin nije jedan spoj nego kompleks različitih spojeva koji zajedno ostvaruju više bioloških učinaka koji dovode do zaštite jetre od oštećenja izazvanog različitim uzrocima. Silimarin povećava razinu glutationa u jetri, a glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim razinama toksina.

Jetra je metabolički i probavni organ kojem je povremeno potrebno pomoći jer je njezin normalan rad presudan za održavanje dobrog zdravlja. Normalan rad jetre ugrožen je modernim načinom života: lijekovi, prejedanje, pretjerana konzumacija alkohola, slatkih gaziranih pića opterećuju jetru. Utjecaj kemikalija iz okoliša te razne toksične tvari koje se ponekad ne mogu izbjeći ostavljaju trag na jetri.

U Europi je domaća biljka, a mlijeko čička ima dugu povijest kao narodni lijek za poremećaje jetre i žučnog mjehura. Aktivni sastojak ove biljke koji se nalazi u sjemenkama je silimarin. Kao dodatak statusu snažnog antioksidanta i anti-kancerogenog sastojka, kliničke studije i izvješća otkrivaju kako silimarin može pomoći jetri na slijedeće načine:

 • Štiti jetrene stanice od oštećenja – zbog toga što je dodavanje prehrani mlijeka čička povezano sa smanjenjem jetrenih enzima AST (enzim koji ukazuje na oštećenje jetre), znanstvenici vjeruju kako ova biljka štiti jetru od oštećenja.
 • Pomaže regeneraciji jetrenih stanica – zbog toga što mlijeko čička stimulira vitalnu sintezu proteina kroz enzimsku RNA polimerazu, vjeruje se kako je odgovoran za pomoć u regeneraciji jetre.
 • Smanjuje količinu željeza u jetri – prekomjerna količina željeza može pogoršati oštećenje jetre kod osoba sa kroničnim oboljenjem jetre. Zbog toga što se čini kako dodavanje mlijeka čička prehrani smanjuje količinu željeza, to predstavlja još jedan razlog zbog čega pomaže jetri.

Silimarin je kategoriziran kao jedna od najsigurnijih biljaka današnjice za upotrebu.

Kontraindikacije

Kao i sa bilo kojim proizvodom koji ima jaki učinak na tijelo, postoji nekoliko upozorenja kojih moramo biti svjesni kada uzimamo silimarin:

 • Proljev – usprkos tome što skoro da i nema nuspojava, stimulacija jetre od strane mlijeka čička i aktivnosti žučnog mjehura mogu imati blagi laksativni efekt kod osjetljivih osoba. U tim slučajevima stručnjaci sugeriraju smanjenje doze sve do povratka normalne stolice.
 • Kontracepcija – mlijeko čička može biti u stanju smanjiti učinkovitost oralnih kontracepcijskih sredstava. Jedan od sastojaka mlijeka čička može inhibirati enzim zvan beta-glukuronid koji je uključen u aktivnost oralnih kontracepcijskih sredstava. Zbog toga, žene koje uzimaju oralna kontracepcijska sredstva i mlijeko čička možda trebaju dodatno sredstvo u svom kontracepcijskom planu.
 • Inhibicija jetrenog enzima – mlijeko čička može imati utjecaja na određene lijekove koji se metaboliziraju kroz hepatični citokrom P-450 (posebno enzim CYP3A4). Studije koje sugeriraju kako mlijeko čička ometa određene lijekove su dale nedosljedne rezultate. Ipak, istraživači sa University of Pittsburgh su objavili svoje otkrića 2000. godine kako silimarin inhibira citokrom P-450. Njihova otkrića impliciraju kako lijek koji se metabolizira sa tim enzimima ostaje u krvi duže sa mlijekom čička nego li što bi to bilo inače.

Ova jedina studija je osnova za većinu zabrinutosti o interakciji lijekova sa silimarinom. Iako puno praktičara vjeruje drugačije, neki sumnjaju kako slijedeći lijekovi mogu ostati duže u krvi kod onih koji koriste mlijeko čička:

 • Metadon
 • Lijekovi za srce – Tambocor (flecainide), Rythmol (propafenone)
 • Antibiotici – Erythromycin, Rifampin
 • Lijekovi protiv napada – Carbamazepine (Tegretol)
 • Antidepresivi – Gospina trava, Zyban/Wellbutrin (bupropion), Paxil (paroxetine), Prozac (fluoxetine), Luvox (fluvoxetine) Serzone (nefazodone), Zoloft (sertraline), Effexor (venlafaxine)
 • Antihistaminici – Hismanal (astemizole), Seldane (terfenadine)
 • Antifungalni lijekovi – Itraconazole (Sporanox), Ketoconazole (Nizoral)
 • Lijekovi za gastrointestinalnu pokretljivost – Prepulsid (Cisapride)
 • Lijekovi protiv krvarenja – Ergonovine, Ergomar (ergotamine)
 • Anti psihotici – Clozaril (clozapine), Orap (pimozide)
 • Sedativi/tablete za spavanje – Ambien (zolpidem), Halcion (triazolam), Versed (midazolam)
 • Lijekovi za HIV – Indinavir (Crixivan)
 • Lijekovi za smanjenjelipida (statini) – Lescol (fluvastatin), Mevacor (lovastatin), Pravachol (pravastatin) and Zocor (simvastatin), Baycol (cerivastatin)
 • Transplantacijski lijekovi – cyclosporine (Neoral, Sandimmune), ProGraf (tacrolimus)

Usprkos tome, osobama na nekim od ovih lijekova (ili drugim lijekovima koji se metaboliziraju kroz hepatični citokom P-450) se preporuča razgovor sa svojim liječnikom u vezi uzimanja silimarina. Puno liječnika prepoznaje kako su dokazi koji sugeriraju da mlijeko čička ometa određene lijekove slabi te kako postoji velika korist od mlijeka čička za osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem. U svezi mogućnosti interferencije sa citokromom P-450, liječnici često savjetuju periodično testiranje krvi kako bi se utvrdio nivo lijeka umjesto izostavljanja silimarina.

Kada je supstanca dovoljno jaka da ima stvarnu dobrobit za ljudsko tijelo, ona može imati mogućnost nanošenja potencijalne štete pod odgovarajućim uvjetima. Usprkos svom zvjezdanom sigurnosnom profilu, mlijeko čička nije izuzetak.

Trenutno postoji više dokaza u vezi dobrobiti mlijeka čička za jetru nego li onih koji impliciraju da nanosi štetu. Na sreću, navodni nedostaci silimarina – proljev i interferencija sa određenim lijekovima – su rijetki i mogu se jednostavno riješiti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *