Prehrana kod iritabilnog kolona

Sindrom iritabilnog kolona i prehrana

Savjeti o prehrani

Ova se bolest smatra jednom od najtipičnijih bolesti čiji je neposredni uzrok jaki stres. Iritabilni ili nadražljivi kolon spada u nervne kolonopatije.

Riječ je o funkcionalnom poremećaju kolona (dijela debelog crijeva) koji je najčešće praćen učestalim proljevom nakon nekoliko dana opstipacije i jakim bolovima u donjem dijelu trbuha. Problem je u tome što se dijagnoza iritabilnog kolona postavlja tek isključivanjem svih ostalih mogućih bolesti crijeva. Može se ponekad dogoditi da se dijagnoza iritabilnog ili nadražljivog kolona postavi u pacijenta kod kojeg postoji nepodnošljivost neke tvari iz hrane. Tako primjerice, pretjerana upotreba sorbitola (umjetnog sladila koji se koristi kao zamjena za obični šećer, saharozu), te nepodnošljivost disaharida iz mlijeka – laktoze, mogu biti u pojedinim slučajevima razlozi javljanja slične bolesti kod nekih pacijenata. U tim slučajevima je karakteristično da se razdoblja pretjerane pokretljivosti crijeva (proljevi) smjenjuju s razdobljima opstipacije ili zatvora crijeva.

Iritabilni colon je vrlo neugodna bolest i nije posljedica nepodnošljivosti pojedine komponente iz hrane, već se javlja kao posljedica jakog stresa, a učestaliji je kod žena nego kod muškaraca.

Kad se postavi dijagnoza ove bolesti, najbolji način liječenja i ponašanja pacijenta, je onaj koji će osigurati maksimalno izbjegavanje svih stresnih situacija. Jedan od osnovnih čimbenika u terapiji je odabrati ispravni način prehrane. Sve do nedavno se takvim osobama preporučivala celuloza u prehrani. Celuloza je polisaharid koji se ne može razgraditi u našem organizmu, a osnovna mu je uloga da navlači vodu u crijevo i omogućuje formiranje normalne stolice. Celuloza je sastavni dio kore, ljusaka ili ovojnica voća, povrća i žitarica. Pojedini specijalisti prema novijim teorijama, smatraju da je ta komponenta hrane jedan od najjačih nadražujućih čimbenika koji pogoršavaju stanje osjetljive sluznice debelog crijeva, zahvaćenog ovom bolešću. Stoga se prema njihovim preporukama upotreba celuloze mora potpuno eliminirati, a konzumacija žitarica koje sadrže visoki postotak vlakana u svom sastavu, mora se u tim slučajevima svesti na minimalne količine.

Jednako tako i namirnice koje svojim vrenjem i prolazom kroz crijeva stvaraju probavne plinove, poput mahunarki: grah, leća, grašak, mogu pogoršati probleme kod prenadražljivog kolona, pa se u slučajevima kad je ta bolest, odnosno preosjetljivost u pitanju preporuča izbjegavati ove namirnice kada god je to moguće. Prehrana mora biti siromašna dijetetskim vlaknima i svim namirnicama koje bi mogle izazvati nadražaj i poremećaje motiliteta crijeva, naročito u akutnoj fazi bolesti, dok traju učestali proljevi.

Kada ta faza bolesti prođe, postupno se u prehranu uvode namirnice koje nadopunjuju obroke vlaknima, ali onima koja su topiva u vodi (npr. pektin). U tu svrhu mogu se koristiti jabuke, kruške, lisnato i gomoljasto povrće pripremljeno u obliku pirea i kašica, a od žitarica mogu se koristiti usitnjene zobene i ječmene pahuljice.

Primjer tjednog jelovnika

Treba redovito koristiti oligomineralnu vodu, blagi crni i zeleni čaj.

Za doručak pojedite dva dvopeka i namaz od nemasnog svježeg sira, popijte čaj od matičnjaka. Za jutarnji međuobrok popijte kavovinu s ječmom i cikorijom i pojedite dva rižina tosta, a za popodnevni međuobrok fermentirani mliječni proizvod s probioticima.

DanRučakVečera
Ponedjeljakbijela riba na lešo (150 g); kuhana blitva (100 g); kukuruzna kiflica sa sezamom; zeleni čaj s jasminomrižoto s brokulom (120 g); kuhana mrkva s kuhanom ciklom (100 g); čaj od koprive
Utorakvarivo s mladim krumpirom, rižom i pasiranim graškom (150 g); puretina na teflonskoj tavi (100 g); ribana jabuka s cimetom, zeleni čaj s koricama narančesvježi kravlji sir s peršinom i maslinovim uljem (150 g); salata od krastavaca (150 g); kruh sa zobenim pahuljicama (80 g); čaj od sušenih jabuka i krušaka
Srijedamiso-juha s algama i tofuom (250 g); pasirana kopriva sa sojinim mlijekom i češnjakom (80 g), biskvitni kolač sa svježim sirom; crni čaj iz organskog uzgojakuhani inćuni s maslinovim uljem i peršinom (150 g), kuhani krumpir (100 g); ječmeni kruh (80 g); čaj od borovnice
Četvrtakbukovače na žaru (100 g); zrnati sir (50 g); frape od jabuke sa sojinim mlijekompastrva na grill-tavi (150 g); kuhana cikorija (80 g); šnita ječmenog kruha (80 g); čaj od lipe
Petakbakalar s krumpirom (150 g); salata od kuhane mrkve i kuhanog celera (100 g); kup s borovnicamalučice crvenog luka kuhane u umaku (80 g); mozzarela (100 g); kuhani koromač (80 g); oligomineralna voda
Subotajuha od purećih vratova i meso puretine (150 g); kuhana cikorija (100 g); savijača od jabuka; čaša vode obogaćene multivitaminimasalata od piletine, usitnjenih maslina i zrnatog sira (150 g); kruh s lanenim sjemenkama (80 g); šnita kolača od borovnica, čaj rooibos
Nedjeljarajska juha (100 g); pasirani grašak s rižom (120 g); kiflice s vanilijom; zeleni čaj s okusom limunapalenta na grill-tavi s maslinovim uljem (100 g); kuhana kopriva (70 g); riža na mlijeku od soje s komadićima marelice (100 g); šalica čaja rooibos

Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr

Slika preuzeta sa www.unsplash.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *