Sirutka

Sirutka – Hipokrat preporučuje

Savjeti o prehrani

Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačke dobi do starosti.
Zbog sličnosti majčinu mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).
Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.
Sto grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Ona je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta a u kojem ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu. Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jedne litre sirutke dnevno.

Od vitamina sirutka sadrži najviše vitamina topivih u vodi, dok količina vitamina topivih u mastima ovisi o količini masti koja zaostaje u proizvodnji sira. Jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa. Najvrednija komponenta sirutke su proteini, koji sadrže sve esencijalne aminokiseline, a njihova je vrijednost i u tome što su potpuno probavljivi i iskoristivi.
Proteini sirutke su i dobar izvor razgranatih aminokiselina (valin, leucin, izoleucin), a najveću primjenu imaju u prehrani sportaša. Industrijska proizvodnja sirutke počela je tek četrdesetih godina dvadesetog stoljeća, ali kroz povijest su bake naših baka koristile sirutku kao lijek.

Prirodni lijek za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.

Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje dobroga zdravlja imunosnog sustava. Nadalje, proteini sirutke pomažu sitost, tako što povećavaju nivo hormona koji usporavaju apetit.

Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju je djeluju na smanjenje razine kortizola i povećanje razine serotonina.

Sirutka pomaže još kod problema nadutosti, neredovite stolice, loše probave, kolitisa ili kronične upale crijeva potrebno je posegnuti za redovitom upotrebom sirutke. Regulira povišene masnoće u krvi, Ima vrlo povoljan učinak u terapiji arterioskleroze, cistične fibroze, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Sirutka može zamijeniti mlijeko u pripremi mliječnih napitaka (milkshake) ili primjerice muffina.
Kod pripreme variva od mahunarki namočite ih u vodi kojoj ste dodali nekoliko žlica sirutke. Odreske piletine probajte marinirati u mješavini sirutke i začina (češnjak, sol, papar, ružmarin…).

Kako napraviti sirutku

Sirutku možete napraviti sami od sirovog domaćeg mlijeka. Mlijeko nabavite od lokalnih proizvođača, na tržnicama ili u trgovinama eko hrane.
Najbolja je kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je riječ o pašnim životinjama koje nisu “pumpane” hormonima.
U prosjeku se od 10 litara mlijeka dobije jedan kilogram sira i devet litara sirutke.

Domaću sirutku možete napraviti tako da prokuhate litru mlijeka i u još vrelo dodate sok jednog limuna. Ostavite sve dok se od mladog domaćeg sira ne odvoji prozirna zelenkasta tekućina. Prelijte je u tamnu bocu ili bocu omotajte aluminijskom folijom te čuvajte u hladnjaku, ali ne dulje od 10 dana.

U početku sirutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička svojstva.
Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.
Kod probavnih smetnji promiješajte žlicu sirutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka.
Osim za liječenje, sirutku možete koristiti i za vanjsku njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smoothieja te u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Intolerancija na sirutku

Neke osobe su alergične na sirutku. Ako sumnjate na alergiju, napravite jednostavni kućni test intolerancije na ovu namirnicu.
Navečer utrljajte malo sirutke na zapešće.
Ako vam ujutro koža bude nadražena, vi ste jedna od rijetkih osoba alergičnih na ovu namirnicu i ne preporučuje vam se terapijska primjena sirutke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *