Rotkvice

Skolioza (iskrivljena kralježnica) – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Savjeti o prehrani

Skolioza (iskrivljenost kralježnice) je stanje u kojem je kralježnica zakrivljena u stranu, često u obliku slova S ili C. Kralježnica je često i rotirana oko svoje osi što dovodi do toga da je dio leđa izbočen u odnosu na ostatak.

Nepravilno držanje i skolioza simptomi su koji se vrlo često susreću na sistematskim pregledima djece i mladih.

Može biti uzrokovana različitim stanjima poput cerebralne paralize, mišićne distrofije, poliomijelitisa, juvenilne osteoporoze, ali se točan uzrok skolioze još ne zna.

Većina slučajeva skolioze je blaga, ali neka djeca razviju deformitete kralježnice koji postaju teži s rastom. Rotacija kralježaka koja je nastala posljedično može progredirati ako se pravovremeno ne započne s terapijom.

Osobito teška zakrivljenost kralježnice može smanjiti količinu prostora u prsima što otežava plućima normalno funkcioniranje.

Djeca koja imaju blagu skoliozu se pozorno prate, kako bi se imao uvid u pogoršanje ili poboljšanje.

Zaključujemo da skolioza može biti kongenitalna ili se tijekom godina može postupno razvijati i pogoršavati.

Do 4 % sve djece, u dobi 10 – 14 godina, dijagnosticira se skolioza. Oko 10 puta češće se javlja kod djevojčica, odnosno u 60 – 80 % svih slučajeva.

Uzrok skolioze

Uzrok skolioze, u više od 80% slučajeva, je nepoznat. Kažemo da je to idiopatska (nepoznatog uzroka) skolioza. Ovisno o dobi djeteta kada nastaje razlikujemo infantilnu (od 0.-3. godine života), juvenilnu (od 3.-10. godine života) i adolescentnu (iza 10. godine života) idiopatsku skoliozu.

Upravo adolescentna idiopatska skolioza je najčešći oblik idiopatske skolioze. Češće se javlja kod djevojčica i postoji obiteljska sklonost prema nastanku bolesti.

Pojavnost skolioze je 1-4%. međutim svega 3-5 djece na 1000 promatranih razviti će teži oblik skolioze koji zahtijeva liječenje ortozom (steznikom).

U određenim slučajevima uzrok nastanka skolioze je dobro poznat. Skolioze mogu biti kongenitalne i one su prisutne od rođenja bebe. Nastaju kao rezultat poremećaja u ranoj fazi razvoja kralježnice. Neuromišićne skolioze su posljedica raznih bolesti koje zahvaćaju središnji i periferni živčani sustav ili nastaju zbog bolesti mišića. Skolioza može biti prisutna kod velikog broja genetskih bolesti. Također može nastati kao posljedica traume ili tumora.

Prema lokalizaciji razlikujemo:

  • torakalnu skoliozu – iskrivljenje grudnog dijela kralježnice,
  • lumbalnu skoliozu – iskrivljenje slabinskog dijela kralježnice.

Simptomi skolioze

Na skoliozu se po prvi puta može posumnjati kad se jedno rame doima višim od drugoga ili kad odjeća ne pada ravno, ali se često otkriva prilikom uobičajenog fizikalnog pregleda. Bolesnici isprva mogu opisivati zamor u lumbalnom području nakon dugotrajnog sjedenja ili stajanja. Može uslijediti mišićna križobolja u područjima podvrgnutim naporu (npr. u lumbosakralnom području).

Kod blažih oblika skolioze simptomi u obliku boli ne postoje, osim umora prilikom dužeg sjedenja ili stajanja, no može ih se fizički prepoznati:

  • neravnomjerna ramena
  • neravnomjerni struk
  • jedna lopatica izraženija od druge
  • jedna noga duža od druge
  • jedan kuk viši od drugog

Kod težih oblika skolioze prisutni su simptomi poput jakih bolova u leđima i poteškoća s disanjem. Naime, zakrivljena kralježnica može otežavati rad pluća i ograničavati mogućnost srca da pumpa krv. Skolioza može biti teško i kompleksno oboljenje, no među brojnim koštano-mišićnim poremećajima, upravo se skoliozi pridaje velika pažnja zbog čega su mogućnosti neoperativnog liječenja danas sve veće i učinkovitije. Također, postoje brojne vježbe za skoliozu i drugi oblici fizikalne terapije koji mogu prevenirati, ublažiti ili izliječiti ovo stanje.

Kada posjetiti liječnika?

Posjetite liječnika čim primijetite znakove i simptome skolioze kod svog djeteta. Blaga zakrivljenost se može razviti bez znanja roditelja ili djeteta jer se postupno pojavljuje i obično ne uzrokuje bol. Sportski treneri i nastavnici obično prvi primijete dječju skoliozu.

Rana dijagnoza je vrlo bitna jer se deformitet može pogoršati i utjecati na pluća, odnosno kratkoću daha.

Ako je skolioza nastala kao posljedica abnormalnosti kralježnice, bit će potrebno ustanoviti osnovni problem te ga početi tretirati. Adolescentsku skoliozu je iznimno teško liječiti.

Fizikalnim terapijama može se ispraviti položaj tijela i aktivirati mišiće kralježnice. U slučaju srednjih do teških skolioza potrebne su češće kontrole, intenzivnije vježbanje specifičnih vježbi i nošenje ortoze.

Ako se fizikalnom terapijom iskrivljenje ne ispravi, osoba će vjerojatno morati nositi posebnu ortozu. Ortroza se izrađuje individualno te se nakon izrade i postavljanja redovito odlazi ortopedu ili fizijatru na pregled kako bi se pratilo stanje. Nosi se otprilike godinu dana.

Nošenjem ortoze se iskrivljenje uspije gotovo uvijek ispraviti. Međutim, nošenje nije ugodno, može biti bolno i frustrirajuće.

Ortoza pritiskom na odgovarajuća mjesta ispravlja položaj kralježnice te sprečava pogoršanje skolioze. Nosi se od 18 – 23 sata dnevno, do kraja razdoblja rasta, što zna predstavljati psihološki problem djeci i adolescentima; no ako se želi uspjeh, neophodna je upornost.

Postoji nekoliko vrsta ortoza, a to su:

  • ortoza niskog profila – izrađuje od moderne plastike i oblikovana je u skladu s tijelom, gotovo nevidljiva ispod odjeće, služe za ispravljanje lumbalnog dijela kralježnice.
  • Milwaukee ortoza – ima vratni prsten s naslonima za bradu i stražnji dio glave, koristi se samo u situacijama kad ortoze niskog profila ne pomažu.

Skolioza – dijagnoza

Na dijagnozu upućuju anamneza i pregled, a dijagnoza se potvrđuje rendgenom.

Pregled uključuje test pretklona. Iskrivljenost kralježnice se može bolje vidjeti pri naginjanju prema naprijed, a u tom položaju se može i izmjeriti zakrivljenost. Izbočenje jedne strane prsnog koša ukazuje na skoliozu. Također se može uraditi i neurološki pregled.

Rendgenom se kralježnica može bolje vizualizirati te se dijagnoza potvrđuje, a također se može i procijeniti ozbiljnost iskrivljenosti kralježnice. Ako se sumnja na tumor kao uzrok iskrivljenosti potrebno je učiniti MR.

Skolioza liječenje

Na temelju pregleda i kliničke slike priprema se plan liječenja. Blage skolioze najčešće trebaju redovito praćenje djeteta u periodu intenzivnog rasta i razvoja. Savjetujemo da dijete bude fizički aktivno, potičemo redovito bavljenje sportovima barem 3-4 puta tjedno.

Medicinske vježbe

Znanstvena istraživanja su pokazala da vježbe pomažu kod liječenja skolioze. Osim toga, od velike su važnosti kod bolne skolioze. Skolioza specifične vježbe mogu biti jedini oblik liječenja ili se primjenjuju uz nošenje steznika (ortoze). Najpoznatije su vježbe po Katarini Schroth. Vježbe su posebno prilagođene svakom djetetu ovisno o medicinskoj i fizioterapeutskoj procjeni. Temelje se na postizanju najbolje moguće posture tijela putem kontrakcije mišića. Pritom je važno istezanje, derotacija trupa, uz istovremeno kontrolirane vježbe disanja. Schroth vježbe zahtijevaju motivaciju, aktivno sudjelovanje djeteta i rijetko se mogu primijeniti kod djece mlađe od 12 godina.

U ranoj dobi primjenjujemo vježbe po Vojti uz vježbe istezanja. Postavljanjem djeteta u položaj i pritiskom na određene točke na tijelu aktiviramo mišiće trupa i postižemo ispružanje mišića uz kralježnicu. Terapiju provodi roditelj uz edukaciju i praćenje fizioterapeuta.

Često se preporučaju vježbe za korekciju držanja tijela, simetrične vježbe jačanja niskog intenziteta uz vježbe istezanja, kao što su joga ili pilates. Treba istaknuti da nije dokazana učinkovitost takvih vježbi u liječenju skolioze.

Operativno liječenje

Postoje skolioze koje se pogoršavaju usprkos liječenju ortozom i specifičnim medicinskim vježbama. Ponekad skoliozu otkrijemo kasno i već na prvom pregledu stupanj krivine skolioze premašuje 45°-50°. Upravo takve skolioze zahtijevaju operativno liječenje. Zašto je potrebna operacija kralježnice? Bez obzira što je rast kralježnice gotov i dalje dolazi do pogoršanja. Ono je postupno, otprilike 1° godišnje, ali s vremenom deformitet postaje velik i može ugroziti rad pluća i srca. Cilj operativnog liječenja jest zaustaviti napredovanje skolioze, popraviti već postojeći deformitet i poboljšati fizički izgled bolesnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *