Skorbut - Nedostatak vitamina C

Skorbut: Nedostatak vitamina C i njegove posljedice

Simptomi

Skorbut, opasna bolest koja nastaje zbog nedostatka vitamina C u prehrani, ima dugu povijest. Prije nekoliko stoljeća, skorbut je bio smrtonosna pošast, osobito među mornarima na dugim putovanjima. Danas je ova bolest rijetka, ali važno je razumjeti njezine uzroke, simptome i liječenje.

Što je Skorbut?

Skorbut, također poznat kao scorbutus, avitaminoza je uzrokovana nedostatkom vitamina C (askorbinske kiseline) u prehrani. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, važnog proteina za zdravlje vezivnog tkiva, kostiju, zuba i kože.

Koji su simptomi Skorbuta?

Nedostatak ovog vitamina dovodi do poremećaja u strukturi i funkciji vezivnog tkiva, što rezultira različitim simptomima. Simptomi skorbuta se obično razvijaju tijekom nekoliko mjeseci do godinu dana nakon prestanka uzimanja dovoljne količine vitamina C. Evo što trebate znati o simptomima skorbuta:

 • Blijeda koža i umor: Osobe s skorbutom često imaju blijedu kožu i osjećaju se umorno. Nedostatak vitamina C utječe na opću vitalnost organizma.
 • Oštećenje desni: Skorbut uzrokuje upalu i krvarenje desni. Zbog nedostatka vitamina C, desni postaju osjetljive i povlače se, što može dovesti do gubitka zuba.
 • Bolovi u zglobovima i mišićima: Osobe s ovom bolešću mogu osjećati bolove u zglobovima i mišićima. Nedostatak vitamina C utječe na strukturu kolagena, koji je ključan za zdravlje vezivnog tkiva.
 • Slabost kostiju: Vitamin C igra važnu ulogu u održavanju zdravih kostiju. Nedostatak ovog vitamina može oslabiti kosti i povećati rizik od prijeloma.
 • Krvarenje: Skorbut uzrokuje krvarenje iz desni, kože i drugih tkiva. Osobe s ovom bolešću mogu imati petehije (točkasta krvarenja po koži) i ekhimoze (modrice).
 • Opća slabost: Nedostatak vitamina C može dovesti do opće slabosti organizma, smanjenja energije i umora.

Važno je napomenuti da je skorbut danas rijedak, ali je važno prepoznati simptome i pravodobno reagirati. Pravilna prehrana bogata vitaminom C ključna je za prevenciju ove bolesti.

Dijagnoza Skorbuta

Dijagnoza skorbuta može biti izazovna zbog sličnosti simptoma s drugim oboljenjima. Međutim, anamneza (detaljan razgovor o pacijentovoj povijesti bolesti) i klinički pregled su ključni za postavljanje dijagnoze. Evo kako se dijagnosticira skorbut:

 • Pregled kod liječnika: Liječnik će uzeti u obzir vaše simptome, medicinsku povijest i prehrambene navike.
 • Krvni test: Krvni test može se koristiti za provjeru razine vitamina C u krvi. Razina vitamina C niža od 11,4 mikromola/L (20 mg/L) ukazuje na skorbut.
 • Rentgenski snimci: Rentgenski snimci mogu se koristiti za procjenu oštećenja kostiju i zglobova koje može biti uzrokovano skorbutom.

U nekim slučajevima, liječnik može provesti i biopsiju desni kako bi potvrdio dijagnozu.

Diferencijalna dijagnoza

Važno je da se skorbut razluči od drugih bolesti koje mogu imati slične simptome, kao što su:

Liječnik će uzeti u obzir sve vaše simptome i znakove te provesti potrebne testove kako bi postavio točan dijagnozu.

Liječenje skorbuta

Liječenje skorbuta uključuje:

 • Nadoknadu vitamina C: Može se postići uzimanjem tableta, sirupa ili injekcija vitamina C. Doza vitamina C koja se preporučuje ovisi o težini bolesti i individualnim potrebama.
 • Uključivanje svježeg voća i povrća u prehranu: Voće i povrće bogati su vitaminom C i mogu pomoći u brzom oporavku. Neki od najboljih izvora vitamina C su citrusi, paprika, brokula, jagode i kivi.
 • Liječenje simptoma: Liječnik može propisati lijekove za ublažavanje bolova, krvarenja i drugih simptoma.

U većini slučajeva skorbut se brzo i efikasno liječi nadoknadom vitamina C.

Prirodno liječenje skorbuta

Prirodno liječenje skorbuta uključuje:

 • Konzumiranje prehrane bogate vitaminom C: To uključuje konzumiranje svježeg voća i povrća, posebno citrusa, paprike, brokule, jagoda i kivija.
 • Uzimanje biljnih dodataka: Neki biljni dodaci, kao što su šipurak, acerola i camu camu, bogati su vitaminom C i mogu pomoći u liječenju skorbuta.

Važno je napomenuti da se prirodno liječenje skorbuta ne preporučuje kao zamjena za konvencionalno liječenje. Uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom prije nego što započnete s bilo kakvim prirodnim liječenjem.

Izvori:
PubMed Central: “Scurvy: Past, Present and Future.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2567249/

PubMed Central: “Scurvy: A Disease Almost Forgotten.”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10296835/

NI Direct: “Scurvy.”
https://www.nidirect.gov.uk/conditions/scurvy

Cleveland Clinic: “Scurvy: Symptoms, Causes & Treatment.”
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24318-scurvy

Healthdirect: “Scurvy.”
https://www.healthdirect.gov.au/scurvy

Medical News Today: “Scurvy: Symptoms, causes, treatment, and prevention.”
https://www.medicalnewstoday.com/articles/155758

WebMD: “What Is Scurvy? Causes, Symptoms, and Treatments.”
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-scurvy

Healthline: “Scurvy: Symptoms, Risk Factors, Treatment, Recovery, and More.”
https://www.healthline.com/health/scurvy

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *