Hondromalacija patele

Škripavo koljeno (Hondromalacija patele)

Simptomi

Što je hondromalacija patele?

Hondromalacija patele jest razmekšanje hrskavice različitog stupnja, dok još nema promjena na subhondralnoj kosti. U početku je reverzibilna, a kasnije ireverzibilna sve do razvoja sekundarne artroze. Razlikujemo idiopatsku hondromalaciju i onu uzrokovanu lošim kliznim putem patele. Postoji niz podjela oštećenja hrskavice zgloba, ali najčešće se upotrebljava ona po Outebridgeu gdje se hondromalacija prvog stupnja očituje kao razmekšanje hrskavice, dok se četvrti stupanj očituje kao erozija hrskavice do suphondralne kosti.

Koji su uzroci hondromalacije?

Do hondromalacije patele može doći zbog mnoštva razloga, ali najčešće dolazi zbog nepravilne putanje (nepravilnog klizanja) patele dok prelazi preko femura (natkoljena kost). Mišić kvadriceps normalno povlači patelu preko kraja femura u ravnoj crti. Kod pacijenta sa hondromalacijom patele, patela više ide lateralno (prema vanjskoj strani) femura. To skretanje sa normalne putanje dovodi do grebanja površine ispod patele o femur što dovodi do oštećenja hrskavice, kronične upale i posljedično do boli.

Koja je klinička slika?

Simptomi su najčešće bol u koljenu ili više neka neodređena nelagoda koja se pogoršava sa aktivnošću ili duljim sjedenjem. Neki pacijenti imaju i osjećaj “napetosti” ili “punoće” u koljenu. Ponekad ako se ignoriraju simptomi kronične upale može doći i do atrofije kvadricepsa i oteknuća koljena.

Sumnja na hondromalaciju patele  postavlja se kod osoba koje osjećaju bol u prednjem dijelu koljena, pogotovo kod tinejđerki i mlađih osoba. Pritiskom na patelu tijekom aktivacije (napinjanja) kvadricepsa može doći do boli. Najčešće nema otekline u koljenu. Sa dijagnostičkim ultrazvukom, rentgenom i magnetnom rezonancom se može potvrditi upala na stražnjoj strani patele.

Terapijske opcije!

Prvi zadatak kod tretmana i rehabilitacije kod hondromalacije patele je vraćanje patele u normalni klizni put kod napinjanja mišića. Ispočetka bol rješavamo na način da izbjegavamo pokrete koji nanose bol. Ledeni oblozi i uporaba antiupalnih medikamenata može isto pomoći. Istezanje medijalne glave kvadricepsa može pomoći vraćanju patele na pravi klizni put. Za održavanje kondicije tijekom upale koristimo sobni bicikl (s malim opterećenjem), plivanje i trčanje u bazenu. Pregledavanjem bilo kakvih promjena u treningu prije boli kao i promjene neadekvatne obuće možemo utjecati na ponavljanje bolnih ciklusa. Jačanje i istezanje kvadricepsa i mišića stražnje lože je od velike važnosti za učinkovit oporavak. Rade se izometričke vježbe (vježbe gdje se kod ispružene noge napnu mišići i noga se zadrži u određenom položaju oko 10 sekundi i tako 10 ponavljanja). Te vježbe treba raditi kroz cijeli dan, minimalno 10 puta. Isto tako manualne tehnike u vidu mobilizacije patele te frikcijske masaže uz sam rub patele su također jako bitni terapijski alati.

Ako konzervativne metode nisu učinkovite onda se hondromalacija rješava kirurškim putem. Artroskopski se uklanja oštećena hrskavica ili u težem slučaju se radi i ventralizacija i medijalizacija patele tj. postavljanje patele na pravi klizni put.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *