Sladić kao lijek

Sladić kao lijek

Savjeti o prehrani

Sladić je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki. Naziv sladić dolazi od latinskog imena Glycyrrhiza glabra. Druga imena za ovu vrlo ljekovitu i popularnu biljku su: slatki korijen, gospino bilje, slatki bagrem i slatko drvo.

Sladić u prosjeku raste do jednog metra visine, a obilježavaju ga duguljasti cvjetovi ljubičaste boje i jajasti, kratko ušiljeni listovi. Plod sladića je gola ili bodljikava mahuna.

Vrijeme cvatnje: već prema staništu od sredine lipnja do kolovoza.

Sastav i farmakološko djelovanje sladića

Kumarini (glicirin, heniarin, likumarin), saponini (glicirizin) , flavonoidi, terpenoidi, eterična ulja, aminokiseline, amini, gume, lignin, škrob, steroli, šećeri, vosak.

Sladić je izvor polisaharida, jednostavnih šećera, proteina, aminokiselina i mineralnih soli poput kalcija, natrija, kalija, željeza, cinka, bakra, fosfora, magnezija, mangana, silicija i selena. Također sadrži vitamine poput B1, B2, B3, B5, E i C; pektine i smole.

Istraživanja na životinjama pokazala su steroidno djelovanje vezanjem na steroidne receptore u tijelu (glukokortikoidne, mineralkokortikoidne, receptore spolnih hormona), antiestrogeno, antitrombotičko, antidijabetičko (smanjuje nuspojave dijabetesa), protuupalno, antivirusno, antimikrobno i hepatoprotektivno djelovanje. Klinička istraživanja pokazala su antiulkusno i mineralokortikoidno djelovanje sladića.

Što kaže službena medicina?

Protuupalno djelovanje sladića

Podaci sa testiranja na životinjama
Gliciretična kiselina pokazala je protuupalnu i antiartritičku aktivnost u studijama na životinjama, što može biti posljedica inhibicijskih svojstava prostaglandina E2 koje pokazuje nekoliko analoga glicirizina. Japanski istraživači otkrili su da sladić može pomoći u čišćenju viška imunoloških kompleksa kod miševa sa sistemskim eritemskim lupusom.

Antivirusno djelovanje sladića

Podaci sa testiranja na životinjama i in vitro
Povijesno gledano, sladić i njegovi ekstrakti korišteni su u Kini i Japanu za liječenje kroničnog virusnog hepatitisa. U in vitro eksperimentima, glicirizin je inhibirao određene patogene viruse neodređenim mehanizmom. Pretpostavlja se inhibicija vezivanja virusa za stanične membrane domaćina i replikacije virusa, kao i interferencija s prijenosom staničnog signala. Studije na životinjama i ljudima sugeriraju složeniji mehanizam koji uključuje indukciju proizvodnje interferona putem učinaka funkcije T-stanica. Povećana vremena preživljavanja miševa dokazana su s primjenom glicirizina za virus influence A2 i herpes simplex. Iako je mehanizam nejasan, glicirizinska kiselina je inhibirala reaktivaciju latentnog herpes virusa povezanog s Kaposijevim sarkomom i pokazala je učinkovitost protiv koronavirusa povezanog sa SARS-om.

Sladić protiv raka

Predloženi su različiti mehanizmi djelovanja za spojeve sladića, uključujući antioksidacijsku aktivnost, DNA-zaštitnu aktivnost, supresivno djelovanje, inhibiciju ciklooksigenaze i aktivnost fitoestrogena i antagonista progesterona. U jednom eksperimentu, glabridin je pokazao aktivnost poticanja rasta pri niskim koncentracije, ali inhibicijsko djelovanje pri višim koncentracijama. Autori sugeriraju da različiti kemijski spojevi u ekstraktima sladića mogu djelovati tako da međusobno moduliraju učinke. Drugi eksperiment uspoređivao je aktivnost različitih estera gliciretinske kiseline ukazujući na odnos strukturne aktivnosti za spojeve sladića.

Podaci sa testiranja na životinjama i in vitro
Kemijski spojevi uključujući glabridin, likviritin, izolikviritin, glicirizin, glicirizinsku kiselinu i karbenoksolon proučavani su zbog svojih učinaka na stanične linije raka miševa, štakora i ljudi, a većina studija ukazuje na djelovanje ovisno o dozi na proliferaciju stanica/tumora i apoptozu. Istraživane su stanične linije raka prostate, dojke, debelog crijeva, jetre i pluća.

Sladić i srce

Podaci sa testiranja na životinjama i in vitro
Studije na životinjama i eksperimentalne studije pokazale su snažnu mineralokortikoidnu aktivnost sladića povećanjem razine kortizola koja je vjerojatno posljedica inhibicije enzimske konverzije kortizola. Carbenoxolone i tradicionalni pripravak sladića Zhigancao mogu usporiti provođenje miokarda.

Klinički podaci
Učinak sladića na krvni tlak dobro je dokumentiran. Značajna pozitivna linearna doza-odgovor na krvni tlak kod zdravih odraslih bijelih osoba dokazana je s dozama u rasponu od 50 do 200 g/dan (tj. 75 do 540 mg/dan gliciretinske kiseline) davane do 4 tjedna. Povećanje dijastoličkog i sistoličkog krvnog tlaka do 9,3 mm Hg, odnosno 14,4 mm Hg, primijećeno je već 2 tjedna nakon suplementacije. Nisu uočene promjene u otkucajima srca; međutim, razine kalija u plazmi značajno su se smanjile kod nekih sudionika. Otvorena, randomizirana, kontrolirana studija (n = 50) procijenila je hemodinamske učinke suplementacije sladića (glicirizin 290 do 370 mg/dan) u normotenzivnih dobrovoljaca. Nakon 2 tjedna, izvanstanični volumen, kao i sistolički i dijastolički krvni tlak (periferni i središnji) značajno su porasli u skupini koja je primala sladić u usporedbi s kontrolnom skupinom. Gutanje sladića također je značajno smanjilo koncentracije aldosterona i kalija u plazmi.

Sustavnim pregledom i meta-analizom 26 kliničkih ispitivanja (N=985) objavljenih od 2002. do 2017. utvrđeno je ukupno statistički značajno povećanje dijastoličkog krvnog tlaka (DBP; P<0,001) s kratkotrajnom upotrebom sladića u usporedbi s kontrolom; heterogenost je, međutim, bila velika. Učinak se smatra vjerojatnim zbog značajne hipernatrijemije izazvane sladićem. Analiza podskupina otkrila je značajno povećanje sistoličkog krvnog tlaka (SBP) kada je intervencija trajala 2 i 8 tjedana, te značajno povećanje SBP-a i DBP-a u zdravih pacijenata, žena sa sindromom policističnih jajnika i za svaku dozu sladića/dan . Skupni podaci nisu pokazali značajan učinak na ukupne parametre lipida (tj. HDL, LDL, ukupni kolesterol, trigliceride).

Da ne ulazim u dubinu i širinu, detaljne informacije možete provjeriti na linku – https://www.drugs.com/npp/licorice.html, kao i na ostalim poveznicama u dnu članka. Ostalo ću ukratko navesti ispod.

U suvremenoj medicini je sladić neko vrijeme bio gotovo potpuno zaboravljen, ali se krajem dvadesetog stoljeća počinje ponovno intenzivno koristiti. Korijen sladića iznimno je ljekovit, a ističe se po svojem pozitivnom djelovanju u liječenju:

 • tegoba koja karakteriziraju perimenopauzu i menopauzu;
 • depresivnog raspoloženja i tegoba uzrokovanih depresijom;
 • bolova u mišićima i zglobovima;
 • alopecije i općenito bilo koje vrste ispadanja kose;
 • akni te ima preventivno djelovanje;
 • tegoba dišnog sustava;
 • bakterijskih i gljivičnih infekcija;
 • ima protuupalno djelovanje;
 • alergija, ali djeluje i preventivno;
 • umora te podizanju razine energije;
 • oslabljenog imunološkog sustava.

Ipak, potrebno je napomenuti da svakako trebate pripaziti da korijen sladića u pripravcima ne konzumirate više i duže od propisanog jer može doći do ozbiljnih posljedica.

Prije konzumacije obvezno se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Ako vas zanima gdje kupiti proizvode od sladića, moj prijedlog je https://naturashop.com.hr/614-slatki-korijen-sladic-likoricija-licorice-400mg-vege-kapsule-90-kapsula.html

Doziranje

Sladić ima slabu oralnu bioraspoloživost, potrebno je 10 sati da se postigne maksimalna koncentracija glicirizinske kiseline kod zdravih dobrovoljaca iz amonijačne soli i 12 sati za ekstrakt sladića. Dokazano je da lipofilne komponente ekstrakta sladića smanjuju brzinu pražnjenja želuca i apsorpciju glicirizinske kiseline, a ni glicirizin ni kiselina se ne nakupljaju u tkivima. Kod ljudi je pokazano opsežno zasićeno vezanje albumina. Klirens plazme je smanjen u bolesnika s kroničnim hepatitisom C i cirozom jetre.

Korijen sladića koristio se u dnevnim dozama od 760 mg do 15 g za čir, gastritis i nealkoholnu masnu jetru. Više doze koje se daju tijekom duljeg razdoblja mogu predstavljati rizik od hipokalijemije. Dostupni su deglicirizinirani ekstrakti sladića.

Predložena je “razina bez opaženih učinaka” kao pročišćeni glicirizin od 2 mg/kg/dan, a ADI za glicirizin je predložen na 0,2 mg/kg/dan.

Nuspojave

Dugotrajna upotreba sladića rezultira simptomima hiperaldosteronizma (hipertenzija, zadržavanje natrija, klora i vode, hipokalijemija, povećanje tjelesne mase, smanjene koncentracije renina, aldosterona i antidiuretskog hormona u plazmi). Zabilježena je i hipokalijemijska miopatija, teška hipokalijemija s rabdomiolizom, mioglobinemija, kongestivno zatajenje srca i plućni edem te amenoreja. To su bili pojedinačni slučajevi u kojima je postojala kontraindikacija za korištenje ili je doza bila jako velika.

Kontraindikacije

Sladić je zbog mineralokortikoidnih svojstava kontraindiciran kod srčanih bolesti, a ostali ga trebaju oprezno koristiti. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog podataka o toksičnosti, u trudnoći i laktaciji preporučuje se izbjegavanje upotrebe.

Mogućnost umjerene interakcije

Budite oprezni s ovim kombinacijama:

Digoksin (Lanoxin) stupa u interakciju sa sladićem
Velike količine sladića mogu smanjiti razinu kalija u tijelu. Niske razine kalija mogu povećati nuspojave digoksina.

Estrogeni stupaju u interakciju sa sladićem
Čini se da sladić mijenja razinu hormona u tijelu. Uzimanje sladića zajedno s estrogenom može smanjiti učinke estrogena.

Pilule za izmokravanje (diuretici petlje) stupaju u interakciju sa sladićem
Sladić može smanjiti razinu kalija. Diuretici također mogu smanjiti razinu kalija. Uzimanje sladića i diuretika Henleove petlje može dovesti do preniskog pada razine kalija.

Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 2B6 (CYP2B6)) stupaju u interakciju sa sladićem
Neki lijekovi se mijenjaju i razgrađuju u jetri. Sladić može promijeniti koliko brzo jetra razgrađuje ove lijekove. To bi moglo promijeniti učinke i nuspojave ovih lijekova.

Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 2C9 (CYP2C9)) stupaju u interakciju sa sladićem
Neki lijekovi se mijenjaju i razgrađuju u jetri. Sladić može promijeniti koliko brzo jetra razgrađuje ove lijekove. To bi moglo promijeniti učinke i nuspojave ovih lijekova.

Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 3A4 (CYP3A4)) stupaju u interakciju sa sladićem
Neki lijekovi se mijenjaju i razgrađuju u jetri. Sladić može promijeniti koliko brzo jetra razgrađuje ove lijekove. To bi moglo promijeniti učinke i nuspojave ovih lijekova.

Lijekovi za visoki krvni tlak (antihipertenzivi) stupaju u interakciju sa sladićem
Sladić može povećati krvni tlak. Uzimanje sladića može smanjiti učinke lijekova za krvni tlak. Pažljivo pratite krvni tlak.

Lijekovi za upalu (kortikosteroidi) stupaju u interakciju sa sladićem
Sladić može smanjiti brzinu razgradnje kortikosteroida u tijelu. To može povećati učinke i nuspojave kortikosteroida.

Varfarin (Coumadin) stupa u interakciju sa sladićem
Varfarin se koristi za usporavanje zgrušavanja krvi. Sladić može smanjiti učinke varfarina. Smanjenje učinaka varfarina može povećati rizik od zgrušavanja. Obavezno redovito kontrolirajte krv. Možda će biti potrebno promijeniti dozu Vašeg varfarina.

Pilule za izmokravanje vode (diuretici) stupaju u interakciju sa sladićem
Sladić može smanjiti razinu kalija. Pilule za izmokravanje također mogu smanjiti razinu kalija. Uzimanje sladića zajedno s tabletama za izmokravanje može dovesti do preniskog pada razine kalija.

Cisplatin (Platinol-AQ) stupa u interakciju sa sladićem
Cisplatin se koristi za liječenje raka. Sladić može smanjiti djelovanje cisplatine.

Midazolam (Versed) stupa u interakciju sa sladićem
Sladić može povećati brzinu razgradnje midazolama u tijelu. To bi moglo smanjiti učinke midazolama.

Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 2C19 (CYP2C19)) stupaju u interakciju sa sladićem
Neki lijekovi se mijenjaju i razgrađuju u jetri. Sladić može promijeniti koliko brzo jetra razgrađuje ove lijekove. To bi moglo promijeniti učinke i nuspojave ovih lijekova.

Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 2C8 (CYP2C8)) stupaju u interakciju sa sladićem
Neki lijekovi se mijenjaju i razgrađuju u jetri. Sladić može promijeniti koliko brzo jetra razgrađuje ove lijekove. To bi moglo promijeniti učinke i nuspojave ovih lijekova.

Paclitaxel (Abraxane, Onxol) stupa u interakciju sa sladićem
Sladić bi mogao povećati brzinu razgradnje paklitaksela u tijelu. Uzimanje sladića s paklitakselom može smanjiti učinke paklitaksela.

Lijekovi koji se pokreću pumpama u stanicama (supstrati P-glikoproteina) stupaju u interakciju sa sladićem
Neki se lijekovi unose u stanice i iz njih pomoću pumpi. Sladić bi mogao promijeniti rad ovih pumpi i koliko lijeka ostaje u tijelu. U nekim slučajevima to može promijeniti učinke i nuspojave lijeka.

Manja interakcija

Budite oprezni s ovom kombinacijom:

Metotreksat (Trexall, ostali) stupa u interakciju sa sladićem
Sladić može smanjiti brzinu razgradnje metotreksata u tijelu. To može povećati učinke i nuspojave metotreksata.

Molimo pročitati izjavu

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: SVI TEKSTOVI I ČLANCI SU NEOBAVEZNI SAVJETI U DOBROJ NAMJERI. KORISTITE IH NA SVOJU OSOBNU ODGOVORNOST I RIZIK. O SVAKOM PITANJU, PRIJEDLOGU ILI INFORMACIJI IZ TEKSTA KONZULTIRAJTE STRUČNU OSOBU ILI LIJEČNIKA.

Reference:
https://www.drugs.com/npp/licorice.html
https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-licorice-mulethi/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-881/licorice
https://www.naturala.hr/sladic-ljekovito-bilje-572/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/alternativna-medicina/biljna-ljekarna/sladic-ljekovita-svojstva-i-uporaba

Slika preuzeta sa https://www.wallpaperflare.com/close-up-photography-of-beige-cut-log-licorice-root-herbal-wallpaper-ukjli

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *