Sljez kao lijek

Sljez kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti Roditelji i djeca

Sljez (Bijeli sljez) (lat. Althaea officinalis) je višegodišnja biljka koja se tradicionalno koristi kao lijek već stotinama godina. Ova biljka raste u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, a njezina ljekovita svojstva su poznata od antičkih vremena.

Bijeli je sljez trajnica koja raste uglavnom u nizinama na vlažnijem tlu. Cvjetovi se beru od lipnja do kolovoza za suha vremena i suše se na toplom propuhu. Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, listovi i cvjetovi, a najčešće korišteni dijelovi sljeza u medicini su korijen i list. Kemijska analiza korijena pokazuje da obiluje biljnim sluzima (od 18 do 35 posto) te pektinom i taninom, dok list osim sluzi sadrži flavonoide, minerale, skupoletin…

Listovi se beru tek kad biljka ocvate, a korijen se vadi u rano proljeće ili ujesen. Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, dijelova stabljike i sitnih korjenčića pa opere u vodi. Pravilno osušen korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Češće se može nabaviti oguljen – vanjska se kora oguli nakon što je korijen prethodno dobro očišćen. Tako oguljen korijen bijele je boje.

Ljekovitost sljeza

Ljekovita svojstva sljeza su brojna, a biljka se koristi za ublažavanje različitih tegoba, uključujući prehladu, kašalj, bronhitis, upalu grla, gastritis, čir na želucu, upalu crijeva, zatvor, hemoroide i druge probavne smetnje. Sljez ima sposobnost stvaranja sluzi, što ga čini korisnim u liječenju iritacija sluznica i upala. Sluz također djeluje protuupalno i umirujuće, što može pomoći u ublažavanju bolova.

Neki znanstvenici tvrde da sljez može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, jer sadrži antioksidanse i protuupalne spojeve. Također se koristi za ublažavanje simptoma menopauze, kao što su valunzi i suhoća vagine.

Sljez se najčešće uzima u obliku čaja, ekstrakta, sirupa, kapsula ili tableta. Uzimanje sljeza u obliku čaja može biti učinkovitije u liječenju tegoba povezanih s probavom, dok su ekstrakti, sirupi i kapsule korisni za liječenje simptoma prehlade, kašlja i upale grla.

Sljez – nuspojave

Nuspojave sljeza su rijetke, ali mogu se pojaviti u nekim slučajevima. Moguća nuspojava sljeza je alergijska reakcija, koja može uključivati osip, oticanje ili teškoće u disanju.

Ekstrakt cvijeta sljeza je vjerojatno siguran ako se koristi do 4 tjedna. Kod nekih ljudi može izazvati želučane probleme poput mučnine, proljeva i probavnih smetnji.

Sljez se također ne preporučuje za trudnice i dojilje, osobe s dijabetesom i one koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi.

Prije uzimanja sljeza kao lijeka, važno je konzultirati se s liječnikom ili farmaceutom. Također, važno je slijediti upute za doziranje i ne uzimati više od preporučene doze.

Upotreba sljeza

Sljez je korisna biljka koja sadrži oko 75% ugljikohidrata, 30 do 35% sluzi, 10% pektina, tanin, masne tvari, saharozu, mineralne tvari, posebno je bogat fosforom.

Čaj od Sljeza

Ovaj čaj se priprema tako što se jedna žlica sljezovog lišća prelije sa 2 do 3 dl ključale vode, poklopi i ostavi 10 minuta. Čaj se procijedi i pije lagano u gutljajima.

Macerat od sljeza

Uzeti 1 do 2 žlice korijena sljeza i potopiti u 2 do 4 dl hladne vode tokom 2 do 3 h. Nekoliko puta mućkati posudu. Na ovaj način će se izdvojiti samo sluz. Korijen nije poželjno kuhati ni prelijevati ključalom vodom, jer se tada izdvaja škrob koji će tekućinu učiniti gušćom, mutnom i kvarnom. To bi smanjilo ljekovitost. Koristi se kod upala sluznice urinarnih, spolnih, respiratornih i probavnih organa.

Sirup od sljeza broj 1

Da bi dobili sirup od sljeza treba uzeti 50 g njegovog korijena i potopiti u 3 dl vode sobne temperature tokom 12 h. Nakon toga sadržaj procijediti i dodati 1 kg meda ili voćnog sirupa (višnja, malina). Ovako pripremljen sirup se čuva u frižideru jer se brzo pokvari. Priprema se uvijek svjež i u količini koja nam je potreba tijekom dana. Koristi se na taj način da se svaka 2 h pije po jedna jušna žlica.

Sirup od sljeza broj 2

Uzeti 2 g izgnječenog korijena i staviti u gusto cjedilo, preliti sa smjesom 1 g vinskog octa i 45 g vode. Ispirati korijen tom smjesom nekoliko puta tokom 1 h. U 37 g dobivenog rastvora dodati 67 g šećera i zagrijati da se šećer otopi. Ovaj sirup se koristi u liječenju kašlja.

U gastronomiji se sljez koristi u izradi pudinga i želea. Ne treba ga koristiti dugotrajno, jer može izazvati mučninu, povraćanje i alergijske reakcije i zato ga treba umjereno koristiti i pod nadzorom liječnika.

Reference:
https://www.adiva.hr/nutricionizam/ljekovito-bilje/ljekovita-moc-bijelog-sljeza-saveznik-disnog-probavnog-i-urinarnog-sustava/
https://www.agroklub.com/hortikultura/bijeli-sljez-prirodni-lijek-ali-i-gnojivo/27937/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-192/mallow
https://www.rxlist.com/body_vitamin_e_benefits_for_your/article.htm

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/beautiful-flower-in-bloom-12585670/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *