Sluz u stolici

Sluz u stolici – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Normalna stolica obično sadrži malu količinu sluzi, no vidljive količine mogu ukazivati na različite bolesti ili stanja. Sluz u stolici je čest simptom sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i ulceroznog kolitisa (oblik upalne bolesti crijeva) te je u manjoj mjeri vidljiva kod Crohnove bolesti.

Bakterijska infekcija, analna fisura ili opstrukcija crijeva također su potencijalni uzroci sluzi u stolici.

Sluz je prozirna, bijela ili žuta tvar, koju proizvodi membrana sluznice debelog crijeva. Nju proizvode i drugi organi u tijelu, kao što su pluća, gdje ona pomaže u skupljanju stranih čestica koje se inhaliraju. U crijevima, sluz štiti unutarnju sluznicu i olakšava prolaz stolici.

Sluz u stolici nije štetna sama po sebi, no to može biti simptom neke bolesti ili stanja koje zahtijeva liječenje. Većina pacijenata liječničku pomoć potraži kada je sluz dulje vrijeme vidljiva u stolici. Ponekad se vidljiva sluz može pojaviti kao posljedica stresa, dugotrajnog zatvora ili konzumacije određenih lijekova.

Sluz u stolici može biti udružena s drugim simptomima poput: vjetrova, zatvora, proljeva, grčeva i bolova u predjelu crijeva.

Što uzrokuje sluz u stolici

Ponekad su alergije ili intolerancija na hranu uzrok sluzi u stolici. Ostale promjene koje mogu ukazivati na netoleranciju na određenu hranu su proljev i nadutost. Upalna bolest crijeva može uzrokovati sluz u stolici. Kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva javlja se prisutnost sluzi u stolici, nadutost, grčevi i promjena u učestalosti pražnjenja crijeva. Sindrom je karakteriziran skupom simptoma koji se javljaju nakon konzumacije određene hrane, tjeskobe i stresa, zbog veće osjetljivosti u ovoj regiji.

Druga upalna bolest koja povećava proizvodnju sluzi u stolici je ulcerozni kolitis. Ulcerozni kolitis se često miješa s Crohnovom bolešću jer su simptomi slični, osim gubitka težine. Budući da ova upala stvara čireve, oni proizvode sluz i krvarenje. Osobe s Crohnovom bolešću također imaju sluz u stolici, ali je njena prisutnost rjeđa. U nekim slučajevima sluz može biti simptom ozbiljne i opasne bolesti, uključujući opstrukciju crijeva i rak crijeva.

Sluz u stolici – simptomi

Sluz u stolici ne predstavlja opasnost sve dok se ne promijeni učestalost njene pojave. Ako primijetite da je sluz iz dana u dan sve češća i obilnija, mogla bi biti znak određenih problema unutar probavnog sustava.

Ostali simptomi na koje trebate obratiti pozornost su:

 • povećana količina sluzi
 • prisutnost krvi ili gnoja u sluzi
 • bolovi ili grčevi u abdomenu
 • nadutost
 • iznenadna promjena u boji stolice
 • proljev

Sluz u stolici – boja

Sluz u stolici može biti različite boje i najčešće je prozirna.

 • Žuta sluz u stolici najčešće je posljedica neprobavljenih masti zbog prehrane bogate mastima ili kolestaze.
 • Crvena sluz u stolici može biti simptom različitih bolesti. Svijetlo crvena sluz najčešće je znak krvarenja hemorodida ili analne pukotine.
 • Zelena sluz u stolici najčešće je posljedica dugotrajnog upalnog procesa i nakupljanja gnoja. Uglavnom je popraćena i drugim simptomima.
 • Bijela sluz u stolici često je simptom gljivičnog oboljenja. Iako postoje različite informacije kako liječiti gljivične infekcije sa sastojcima koji se mogu pronaći u svakom kućanstvu, preporučamo vam da ipak kontaktirate liječnika kako ne bi napravili dugoročno više štete svom zdravlju.
 • Narančasta krv u stolici rezultat je mješavine žute žući i crvene krvi. Često je posljedica bolesti jetre i žućnog mjehura.
 • Zelena sluz u stolici simptom je uznapredovale bakterijske infekcije koja može uzrokovati gastritis i čireve ili je posljedica trovanja hranom.

Sluz u stolici kod djece

Male primjese sluzi u stolici kod male djece ne predstavljaju ozbiljan problem – pogotovo ako stanje nije praćeno nikakvim bolovima. Međutim, ako je količina sluzi obilnija i to stanje traje duži period – potrebno je posjetiti liječnika kako bi se otkrilo zašto se pojavljuje tolika količina sluzi.

Ponekad tvrda stolica može iritativno djelovati na sluznicu debelog crijeva kod Vašeg djeteta, a tada pod iritacijom nastaje sluz. Sluz je i u tom slučaju normalna jer pomaže Vašem djetetu kod izbacivanja stolice. Liječničku pomoć trebali biste potražiti kako bi se otkrilo što je uzrok dugotrajnog zatvora kod Vašeg djeteta, a trebali biste povećati količinu vlakana u prehrani Vašeg djeteta.

Prilikom ovih smetnji liječnik će tražiti vađenje krvi, uzorak urina, ali i uzorak stolice kako bi se uspješno dijagnosticiralo što uzrok probavnim smetnjama.

Kod djece se sluz u stolici može javiti i kao posljedica nervoze. Nervoza se najčešće javlja u školskoj dobi kada se djeca susreću s nečim novim ili kada pristupaju provjeri znanja. Stoga bi bilo dobro obratiti pozornost i na stres iz okoline koji može utjecati na dječju stolicu.

Sluz u stolici – dijagnoza

Prije nego što liječnik otkrije pravi uzrok pojave sluzi u stolici, važno je da povijest bolesti koju ćete mu priložiti bude temeljita i točna. Isto tako, morat ćete odgovoriti na pitanja vezana uz ritam probave te moguće promjene koje su se pojavile u zadnje vrijeme.

Primarno će u ovoj situaciji biti otkriti skrivene probleme koji stvaraju upale unutar probavnog sustava. Većina pregleda započet će običnim sistematskim pregledom i testovima krvi, urina ili stolice. U slučaju da prvotne pretrage ne daju rezultate, liječnik će vas uputiti na dodatna testiranja.

Dodatne pretrage prilikom sluzi u stolici mogu biti:

 • kolonoskopija
 • endoskopija
 • CT

Kako liječiti sluz u stolici

Sluz u stolici nije uvijek razlog za zabrinutost, ali ako se često ponavlja, važno je posjetiti liječnika. Liječenje sluzi u stolici ovisi o bolesti koja ga uzrokuje. Na temelju dijagnostičkih pretraga i pretraga uzoraka krvi i stolice postavlja se dijagnoza te se isključuju druge moguće bolesti. Dok će neka stanja zahtijevati lijekove, druga neće. Najvažnije je potražiti pomoć u pravo vrijeme i identificirati problem kako bi se postojeći problemi ublažili. U svakom slučaju, osim lijekova, važno je usvojiti zdraviji način života, piti više tekućine i jesti hranu koja će povoljno utjecati na zdravlje crijeva.

Zdrava prehrana bogata vlaknima pomaže probavnom sustavu da bolje funkcionira. Velike količine kave i čaja treba izbjegavati jer smanjuju sluz u stolici i uzrokuju probavne smetnje. Za bolji rad crijeva u prehranu treba dodati hranu bogatu vlaknima, koja uključuje voće poput malina, zatim povrće, poput graha, te mekinje. Za poboljšanje zdravlja probave izbjegavajte začine i smrznutu hranu.

Prirodni lijek za sluz u stolici

U prehranu je potrebno ubaciti fermentirane proizvode poput kefira i jogurta koji sadrže dobre bakterije koje će pomoći u obnavljanju sluznice crijeva te više namirnica koje su bogate vlaknima. Nastojte pojačati unos vode.

Izbjegavajte, ili barem smanjite, konzumaciju alkohola i kave, a ako pušite, prestanite.

Slika preuzeta sa https://www.verywellhealth.com/what-can-cause-mucus-in-the-stool-1943021

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *