Smanjeni libido (gubitak libida)

Smanjeni libido – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Ono što kontrolira vašu seksualnu želju i poriv za seksualnom aktivnošću može biti preplitanje socijalnih, psiholoških, bioloških, kulturoloških utjecaja i uzroka. Svi ti faktori utječu na vaš poriv za seksualnom aktivnošću i utječu na vaš libido.

Poremećeni faktori koji vrše utjecaj na vašu seksualnu želju mogu potječi od zlouporabe droge i alkohola, anksioznosti, depresije, stresa, stimulacije osjetila bilo koje vrste, religioznih običaja i odredbi, raznih bolesti, kvalitete i trajanja ljubavne veze, menopauza, slabost organizma, prošlost u kojoj je postojao bilo kakav oblik seksualnog zlostavljanja, životne okolnosti, konzumacija određenih lijekova, te mentalno stanje u kojem se nalazite.

Gubitak libida kod žena i muškaraca je problem koji se može pojaviti kod oba spola podjednako. Često je povezan sa problemima u odnosu sa partnerom ili partnericom, količinom umora i stresa. Želja za seksualnom aktivnošću je različita od osobe do osobe, no ako osjetite kako je vaš libido smanjen i da zbog toga utječe na vaš odnos u ljubavnoj vezi ili da općenito imate problem, nemojte se bojati potražiti pomoć.

Uzroci slabog seksualnog nagona

Neki od glavnih uzroka slabog seksualnog nagona uključuje:

 • problemi u vezi
 • stres, anksioznost ili depresija
 • seksualni problemi poput erektilne disfunkcije ili vaginalne suhoće
 • trudnoća i rađanje djeteta – razine hormona se mijenjaju kad ste trudni, a briga o bebi može biti stresna i naporna
 • niže razine hormona kako starite, osobito tijekom menopauze
 • uzimanje određenih lijekova, poput lijekova za visoki krvni tlak ili antidepresiva
 • korištenje hormonske kontracepcije poput pilule, flastera ili implantata
 • konzumiranje previše alkohola

Neka dugotrajna stanja također mogu utjecati na vaš seksualni nagon, poput srčanih bolesti, dijabetesa, slabog rada štitnjače ili raka.

Ključni simptomi smanjenog libida

Dok je nizak libido često je sam po sebi simptom, postoje neki znakovi upozorenja koji bi osobu trebali potaknuti da potraži dijagnozu ili liječenje. Na primjer, sljedeći simptomi, kada su popraćeni smanjenim libidom, mogu biti znakovi hipogonadizma, stanja koje zahvaća gonade ili spolne žlijezde, posebno testise kod muškaraca i jajnike kod žena, a karakterizira ga neadekvatna proizvodnja spolnih hormona.

 • Valovi vrućine
 • Gubitak dlaka na tijelu
 • Umor
 • Nemogućnost koncentracije
 • Neplodnost
 • Nedostatak menstruacije kod žena
 • Mliječni iscjedak iz dojke kod žena
 • Gubitak mišića kod muškaraca

Nadalje, posebnu pozornost treba posvetiti niskom libidu uzrokovanim erektilnom disfunkcijom, budući da je nemogućnost postizanja erekcije, sama po sebi, ozbiljan znak upozorenja na zdravstveni problem koji bi mogao zahtijevati liječničku pomoć.

Nizak libido također treba provjeriti kada je popraćen primjetnim smanjenjem volumena sjemena kada muškarac ejakulira. Smanjena proizvodnja sjemena također je znak hormonalne neravnoteže.

Drugi simptomi na koje treba pripaziti uključuju:

 • Povećana razina masnoće, što može biti uzrokovano ginekomastijom, stanjem koje uzrokuje povećanje grudi kod muškaraca
 • Smanjena koštana masa, što može biti znak osteoporoze
 • Promjene raspoloženja

Liječenje smanjenog libida

Liječenje niskog libida često ovisi o uzroku problema.

Na primjer, liječnik može preporučiti promjenu lijeka koji uzrokuje nuspojave povezane sa seksom ili liječenje bilo kojeg temeljnog zdravstvenog stanja koje smanjuje seksualni nagon pojedinca.

Ponekad jednostavne promjene načina života mogu pomoći osobi da povrati seksualnu želju. Kvalitetna prehrana, dovoljno sna, smanjenje ili izbacivanje alkohola i mršavljenje mogu povećati interes za seks i poboljšati cjelokupno zdravlje osobe.

Nekim ljudima može pomoći terapija razgovorom ili seksualna terapija. Terapija može pomoći ljudima da se nose s traumom, poboljšaju svoje samopoštovanje i ojačaju svoj odnos s partnerom.

Istraživanja su otkrila da kognitivna bihevioralna terapija (CBT) i svjesnost mogu biti korisni za neke žene sa seksualnom disfunkcijom, poput niskog seksualnog nagona.

Ove terapije mogu pomoći osobi da se usredotoči na užitak i angažman te smanjiti negativne misli o seksu.

Hormonska terapija

Ženama liječnik može propisati terapiju estrogenom za nizak libido koji je posljedica menopauze ili drugih hormonskih uzroka, iako istraživanja još nisu dokazala da je učinkovita za ovaj simptom.

Sistemska estrogenska terapija je tableta koja podiže razinu estrogena u cijelom tijelu.

Lokalni estrogen, koji može biti krema ili vaginalni prsten, djeluje lokalno kako bi pomogao kod vaginalnih simptoma, poput suhoće. Može imati nuspojave, stoga je najbolje provjeriti s liječnikom o rizicima uzimanja hormonske terapije.

Ako muškarac ima nizak testosteron i neugodne simptome, liječnik može preporučiti nadomjesnu terapiju testosteronom. Ovaj lijek može biti u obliku lokalnih flastera ili injekcija.

Reference:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324861
https://www.docdoc.com/medical-information/conditions/low-libido
https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/

Slika preuzeta sa https://www.wallpaperflare.com/gray-comforter-bed-hug-comedy-til-schweiger-nora-cherner-wallpaper-qaiga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *