Smokva

Smokva kao lijek

Savjeti o prehrani

Smokve su tipično voće područja s toplom i suhom klimom te se osim u Mediteranskim zemljama uzgajaju i na Bliskom istoku.

Biološki gledano smokva je obrnuti cvijet s laticama koje se razvijaju unutar ploda, a koje kasnije dozrijeva i postaje voćka koju konzumiramo. Postoji više od 800 različitih vrsta smokava, a najveći proizvođač je Turska. Svježe i sušene smokve izuzetno su bogate brojnim nutrijentima. Primjerice, izvor su željeza, kalcija, kalija i vitamina B skupina, prehrambenih vlakana te su bogate antioksidansima. Možda najimpresivniji od svih nutrijenata je udio kalcija koji je u 100 g sušenih smokava viši od udjela kalcija u 100 g jogurta.

Smokva je meko voće s tankom kožom koja može biti zelena ili ljubičasta. Meso smokve je obično crveno, a cijeli plod je jestiv.

Ljekoviti dijelovi su plod smokve, mliječni sok, list i kora drveta.
Najviše antioksidansa imaju sorte smokava tamno ljubičaste boje, no i sorte smokava zelene boje u punoj zrelosti također sadrže značajnu količinu antioksidansa.

Svježi zreli plod smokve sadrži i do 80 posto vode, 10 – 15 posto voćnog šećera, pektine, organske kiseline, vitamine i minerale. Kalorijska vrijednost svježeg ploda je 57 kcal/100 g, za razliku od suhih smokava koje imaju 213 kcal/100 g.

Idealna smokva je mekana na dodir, puna mesa te ima čvrsti „repić“ (peteljku). Vrlo je osjetljiva i brzo se kvari, stoga je treba pojesti unutar 24 sata od branja. Ne savjetuje se čuvanje u hladnjaku jer time gubi na svojoj aromi.

Sirove smokve sadrže do 80% vode i imaju najveći sadržaj prirodnih šećera što ih čini idealnim izvorom energije.

Smokva ljekovita svojstva

Svježa smokva je bogata vitaminima B-kompleksa A, C, E i K, mineralima željezom, kalijem, bakrom, selenom, cinkom, fosforom, kalcijem i magnezijem, kao i karotenom, luteinom i taninima, koji jačaju imunološki sistem našeg organizma.

Smokva efikasno snižava kolesterol u krvi. Zrele smokve sadrže biljne sterole koji se vežu za molekule kolesterola u crijevima i ometaju njegovu apsorpciju.

Također, antioksidansi i druge materije u smokvama se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom. Jedite ih često jer štite od karcinoma prostate, debelog crijeva, pluća, kože i od karcinoma dojke u periodu menopauze. Preporučuju se i u prevenciji karcinoma kože.

Osim što pospješuje rad imunološkog sistema, smokve kao lijek štite organizam od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Budući da je izuzetno bogata kalijem, smokva se preporučuje i za snižavanje povišenog krvnog tlaka.

Suha smokva je, također, veoma dragocjena jer sadrži antioksidanse, vitamine i minerale. Suha smokva ima mnogo više magnezija i kalcija od svježe, poboljšava koncentraciju, jača kosti, pomaže u borbi protiv depresije i stresa i daje snagu.

Zbog visokog sadržaja magnezija i kalcija, suhe smokve jačaju imunitet, čuvaju živčani sustav i kosti. Predstavljaju pravi izbor za trudnice i žene u postmenopauzi. Pospješuju mentalne sposobnosti, usporavaju starenje, ublažavaju simptome PMS-a, osiguravaju energiju i štite od utjecaja stresa.

Smokve su dobre za probavu

Smokve se dugo koriste kao alternativni lijek za liječenje probavnih problema, poput zatvora.

Zbog laksativnih svojstava ploda, ljudi najčešće koriste sirup od smokve za liječenje zatvora. Smokve poboljšavaju većinu simptoma zatvora, uključujući: pokrete crijeva, bol u stomaku i nelagodu.

Smokva – uklanjanje bradavica i kurjih očiju

Smokve učinkovito rješavaju problem kurjih očiju. Stavite na pola narezanu, svježu smokvu na bolno mjesto preko noći. Postupak ponovite nekoliko dana za redom te pokušajte otkloniti kurje oko.

Za tretiranje bradavica koristite mlijeko koje se nalazi u plodu i grančicama tvrdih smokava. Nanesite mlijeko iz smokve jedanput na dan na mjesto bradavice te postupak ponovite pet do sedam dana za redom.

Dijeta uz pomoć smokava

Prirodna vlakna u smokvama pomažu smanjiti težinu i stoga se smokve često preporučuju pretilim ljudima. Međutim, njihova visoka kaloričnost može također rezultirati povećanjem težine, posebno kada se konzumiraju s mlijekom. Nekoliko smokava dovoljno je da dobijete preporučenu količinu hranjivih tvari, pa je važno da se ne prejedate.

Sprječavaju koronarne bolesti

Osušene smokve sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Ove masne kiseline smanjuju rizik od koronarnih bolesti. Nadalje, ima inhibicijski učinak na trigliceride. Trigliceridi su drugi glavni čimbenik raznih bolesti srca.

Lišće je ljekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih ljekovitih svojstava – liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve.
Ali novost je da je lišće smokve također izuzetno dobro za dijabetes. Obično se koristi sok lišća smokve, koji se uzima odmah nakon ustajanja, uz doručak.
Možete također prokuhati lišće smokve u vodi i piti kao čaj.

Čaj od lišća smokve protiv dijabetesa

  • 2 čajne žlice suhog lišća smokve prelijte šalicom (200 ml) kipuće vode.
  • Pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Zatim procijedite.

Svakog jutra, popijte jednu čašu ovog čaja uz doručak.

Koristite smokve za zdravlje kose i kože

Vrlo malo studija proučava povezanost smokava i kose. Međutim, smokve sadrže vrlo puno željeza, što je važan mineral za pomoć u održavanju zdrave kose.

Smokve mogu imati blagotvorne učinke na kožu, posebno kod osoba s alergijskim dermatitisom ili suhom kožom kao posljedicom alergija.

Jedno istraživanje na 45 djece s dermatitisom ustanovilo je da je krema od ekstrakta suhog ploda smokve, primijenjivana dva puta dnevno tijekom dva tjedna, bila učinkovitija u liječenju simptoma dermatitisa od hidrokortizonske kreme.

Ostale dobrobiti smokve:

  • Respiratorne probleme – lišće smokve prevenira i ublažava simptome astme.
  • Poboljšanje vida – smokva čuva vid i štiti ga od posljedica makularne degeneracije.
  • Seks – plod smokve pomaže kod erektilne disfunkcije.
  • Rak – smokva sprječava rak debelog crijeva i dojke.
  • Jačanje kostiju – smokva jača kosti i sprječava gubitak kalcija.
  • Dijabetes – kalij iz smokava regulira apsorpciju šećera.

Smokve – nuspojave

Smokve su generalno sigurne za konzumaciju i nisu primijećene česte ili ozbiljne nuspojave.

Ipak, neki ljudi bi na njih mogli biti alergični. Također, smokve imaju laksativni učinak pa bi prevelik unos mogao rezultirati neželjenim probavnim problemima.

Vitamin K nađen u smokvama sudjeluje u procesu zgušnjavanja krvi pa nije poželjan preveliki unos kod ljudi koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi (varfarin).

Situacije u kojima su smokve na listi zabranjene hrane

Osim u dijabetičkoj prehrani, ograničenja pa čak i potpuna zabrana unosa smokava postoji kod osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva u aktivnoj fazi bolesti, kod osoba koje se pripremaju za kolonoskopiju te kod osoba koje se oporavljaju od operacije crijeva. Sitne sjemenke u smokvama nisu preporučljive u slučaju aktivnog divertikulitisa, upale divertikula u debelom crijevu, no nakon oporavka od upale, preporuča se konzumirati prehranu bogatu vlaknima te su smokve tada opet dobrodošle na jelovniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.