Sokovi od svježeg voća i povrća

Sokovi od svježeg voća i povrća

Savjeti o prehrani

Svi znamo da je voće i povrće zdravo te da je pogotovo zdravo ako se jede sirovo.
Najviše hranjivih tvari iz voća i povrća ćete unijeti u organizam ako ih konzumirate u obliku svježe iscijeđenog soka.

Naime, termičkom obradom ponekad ubijamo hranjive tvari iz povrća, a vitamini i minerali koji uđu u organizam sporije se i teže apsorbiraju. Ipak je probavnom sustavu potrebno neko vrijeme da razgradi krutu hranu.
A za pripremu sokova nije potrebna termička obrada, pa bi mogli reći kako na taj način iskorištavamo sve hranjive tvari koje povrće može sadržavati.

Isto tako je mnogo teže pojesti određenu količinu sirovih namirnica koje bi odgovarale jednoj čaši iscijeđenog soka.

Zašto piti ove sokove?

Današnji životni stil najbolje se može opisati kao stresan i ubrzan. Zbog velike količine obaveza počeli smo se hraniti brzo pripremljenim nezdravim i rafiniranim namirnicama. Takav nezdravi obrok, počeli smo zalijevati gaziranim (umjetnim sokovima). Cilj je zasititi se, no može li takav način prehrane dugoročno utjecati na naše tijelo? Naravno, vrlo pogubno. Naše tijelo će u određenom trenutku jednostavno popustiti i više neće biti niti snažno niti zdravo.

Takav životni stil i kultura hranjenja, samo dodatno opterećuje naš organizam. U našem tijelu se nakupljaju toksini. Rezultat takvog života su posljedice poput: konstantnog osjećaja umora, gubitka energije, razdražljivosti, preuranjenog starenja te obolijevanja od raznih bolesti probavnog trakta, ali i onih koje nisu vezane uz probavni sustav.

Bilo koji trenutak u vašem životu je pravo vrijeme da počnete misliti o vlastitom zdravlju odnosno stanju vlastitog tijela i uma. Imajte na umu da je tijelo najprije potrebno detoksicirati (osloboditi od nakupina toksina). Vaše tijelo će vam na toj odluci biti jako zahvalno.

Jedan od glavnih benefita konzumiranja svježe iscijeđenih sokova njihova brza probavljivost i apsorpcija koja omogućava našem tijelu da uz minimalnu potrošnju energije (jer ne mora probavljati „tvrdu“ hranu) brzo dobije potrebne hranjive tvari.

Popijte čašu soka svako jutro za bolju probavu, jačanje imuniteta i da nahranite tijelo potrebnim vitaminima i mineralima.

Koliko hranjivih tvari ostane u svježim sokovima koje konzumiramo?

To ovisi o više čimbenika a najvažniji od njih je kojom metodom ste cijedili sok. Sokovnici su najčešće rješenje ali i tu postoje razlike. Ukoliko želite „izvući“ maksimum iz voća i povrća koje cijedite isprobajte npr. More Juice Press sokovnikom za hladno prešanje s kojim možete biti sigurni da ste u iscijeđenom soku sačuvali 4 puta više enzima nego u klasičnim sokovnicima, 6 puta više vitamina C a i iscijedit ćete do 40% više soka.
Na taj način osigurati ćete svom tijelu dovoljnu količinu enzima (katalizatori koji ubrzavaju pojedine reakcije u tijelu) i vitamina (esencijalnih nutrijenata koje ljudsko tijelo ne može sintetizirati i mora ih uzimati putem hrane) koji su tijelu neophodni u borbi protiv svakodnevnih stresova i potencijalnih oboljenja te za jačanje imuniteta. Prilikom konzumacije svježih sokova ne treba zanemariti i porijeklo namirnica. Poželjno je da voće i povrće bude organsko. Međutim, ukoliko hrana nije organska savjetujemo da ako cijedite, „blendate“ ili jedete sirovo voće ili povrće svakako ga dobro operete u vodi u koju ste prethodno dodali sodu bikarbonu. Na taj način ukloniti ćete pesticide koji se nalaze na kori voća ili povrća, kojih je 90% od svih postojećih pesticida.

Pulpu koja preostane nakon cijeđenja soka iskoristite za biskvitne deserte ili variva, ovisno koje povrće odnosno voće ste iscijedili, jer iako tako preostala vlakna nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, itekako imaju korisnu i potrebnu svrhu. Ona djeluju poput “metle ” u probavnom kanalu i omogućuju brzu probavu.

Kako odabrati dobar (ili vrhunski) sokovnik?

Svakako preporučam kvalitetan sokovnik. Cijene sokovnika variraju od 400 kn do nekoliko tisuća kuna. Moj savjet je da ne kupujete najjeftiniji. Od sokovnika po 400 kn ne možete puno očekivati.

Skuplji i kvalitetniji sokovnik će duže trajati, a proizvodit će i do 50% više soka. Najbolji sokovnici su oni koji tiješte voće i povrće. Takav sokovnik istovremeno riba i preša voće i povrće, te daje sok izuzetne kvalitete sa sačuvanim enzimima i vitaminima. Jedina mana je njihova cijena, ali i to će se sa vremenom isplatiti – takav sokovnik će trajati godinama.

Sok, koji napravite kod kuće, ima puno bolji okus. Kada jednom probate domaći sok, želite piti samo takav sok.

Kvaliteta domaćih sokova je također neusporediva sa kupovnim. Friško napravljeni sokovi bogati su enzimima, vitaminima i mineralima. S vremenom, ovi vrijedni sastojci se gube, zato sokovi iz trgovine sadrže puno manje nutrijenata.

Terapija svježim sokovima

Ljudi teško dolaze do spoznaje da je naše zdravlje neraskidivo povezano sa kvalitetom prehrane, izborom namirnica i načinom njihove pripreme. Danas nije lagano naći kvalitetne namirnice jer industrisko obrađivanje hrane daleko nas je odvojilo od naše prirodne hrane. I ne samo to , nego i još dodatna upotreba kemikalija znatno je pogoršala i onako upitnu kvalitetu. I onda ka svemu tome još imamo i manipulaciju sjemena, miješamo se u procese čije posljedice danas vidimo u sve većem broju oboljelih. Zaista smo daleko otišli. Zašto se onda čuditi sve večem porastu karciniogenih bolesti, zabrinjavajući rast dijabetesa, ogroman porast raznih alergija naročito u mlađoj dobi, porast autoimunih bolesti. Zašto?

Ima li načina da se suprostavimo tome? Da, jer je naš najači glas i naša moć, jedino u tome kako živimo, kako se ponašamo i šta kupujemo. Mi svojim djelovanjem doprinosimo ovom svijetu kakav je danas. Zato se prvo mi moramo mijenjati, moramo sami postati svjesni istine, a tek onda imamo pravo o tome govoriti i mijenjati okolinu. Istina o uzrocima bolesti i našoj pogrešnoj prehrani je nešto što se ne može više zaustaviti.

Nažalost, mnogi ljudi još uvijek nisu informirani o važnosti sirove prehrane i mogućnosti svježih sokova od voća i povrća za čovjekovo zdravlje. Danas u svijetu imamo već dosta klinika koje postižu izvanredne rezultate u liječenju teških bolesti pomoću terapije svježim sokovima i promjenom načina prehrane. Zaista jedini način i mogućnost izliječenja leži u nama samima. Čovjekov organizam je remek djelo prirode i mi mu samo trebamo dati odgovarajuče uvjete za proces samoizliječenja.

Jedini način da utječemo na uzrok poremećaja organizma i bolesti je promjena načina života koji je uzrokovao to stanje. Medicinsko i farmakološko znanje nam može olakšati postojeće stanje ali ne i otkloniti uzroke zbog kojega je došlo do poremećaja. Mi sami moramo dati našem organizmu odgovarajuće uvjete promjenom načina prehrane i način našeg življenja mora postati bitno skromniji. To odmah znači manje stresa, koji je isto jedan od bitnih uzročnika poremećaja i postati ćemo svijesni ponovnog ozdravljenja i nove životne energije ako je to uopće još moguće sa obzirom na naše postojeće stanje. Uz odgovarajuće uvjete početak oporavaka organizma je istinsko čudo i zaista danas ne može nitko znanstveno objasniti kako do njega dolazi, ali dolazi do oporavka i poučeni iskustvom znamo da djeluje.

Koliku vrijednost kriju u sebi svježi sokovi i njihovu djelotvornost na naše zdravlje priznali su brojni lječnici, iscjeljitelji i stručnjaci za prehranu. Da spomenemo samo pojedine.

Znameniti nutricionist i pionir u proučavanju primjene svježih sokova u procesu ozdravljena i održavanja ljudskog zdravlja dr. Norman Walker kaže:

“Tijekom godina proučavanja ustanovio sam da svježi sokovi štede tijelu mnogo energije, koja je inače potrebna za pretvaranje krute hrane u tekućinu. A što je još važnije, dok probava krute hrane uzme tri do pet sati, sokovi se odmah probave”.

Prema iskustvu dr. Ann Wigmore uzimanje klorofila putem zelenih sokova ravno je primanju tranfuzije zdrave krvi.
Liječenje sokovima i prirodnom prehranom prema dr. Gersonu i brojnim klinikama koje primjenjuju ovaj način tretiranja bolesti, potrebno je oko dvije godine za potpunu detoksikaciju i ozdravljenje.

Svježi sokovi od voća i povrća pokazali su šta kriju u sebi i njihova djelotvornost leži u činjenici da se tekuća hrana probavi unutar kratkog vremena, ne opterećujući probavni sustav. Sva raspoloživa energija se ulaže u proces obnove matičnih stanica i vraćanje u prvobitno stanje, a to je ponovno zdravi i vitalni. Sokovi na najbolji mogući način ubrzavaju detoksikaciju organizma i izlučivanje godinama nakupljenih štetnih tvari.

Posebno moram istaći, da osim promjena načina prehrane, vrlo važan u procesu ozdravljenja je i način našeg disanja , česti boravci na svježem zraku, izlaganje suncu i vrlo, vrlo važno je da pozitivno mislimo i budemo skromni. Jednostavno otiđite u prirodu u blizini vas, dišite polagano, kroz nos ako je moguće, svijesno iz trbuha prema gore, ali polako i bez ikakvog naprezanja, uživajući u svakom udisaju života, a izdišite lagano izbacujući sve što je negativno u vašem životu. Biti svjestan je tajna disanja i početak meditacije.

“Neka radost življenja i mira postane ponovno dio nas.”

Prirodni sokovi – zlatno pravilo ispijanja

Jedno od najvažnijih pravila vezanih uz ispijanje sokova je da se voće i povrće nikada ne pije zajedno, budući da se probavljanje tih namirnica odvija drugačije. U slučaju da sokove od voća i povrća želite kombinirati, napravite pauzu od 3-4 sata između konzumacije.

Citruse također nije dobro miješati s ostalim voćem iz istog razloga. Voćne sokove je dobro piti u prvoj polovici dana, budući da pomažu u procesu izbacivanja toksina. Sokove od povrća je dobro konzumirati popodne ili uvečer jer stvaraju nove stanice i pomažu u rekonstruiranju tkiva.

Svježe sokove najbolje je piti barem 1 sat prije obroka, a doručak možete zamijeniti čašom bogatog soka. Kako biste očuvali zdravlje, konzumirajte namirnice organskog porijekla, a ako niste sigurni je li voće i/ili povrće bilo tretirano pesticidima, najbolje je da ga namočite na pola sata u vodu kojoj ste prethodno dodali žlicu soli ili sode bikarbone.

Otopina će iz voća i povrća izvući dio pesticida. Sokovi koje pijete ne smiju biti suviše hladni. Hladni napici loše utječu na probavni sustav te usporavaju metaboličke procese. Sokove možete pripremati u sokovniku koji odvaja kruti dio od tekućeg, ali i u običnom blenderu.

Recepti za izradu sokova

Limunada s koprivom – recept

Za pripremu soka od limuna i koprive potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • pola šalice svježe mlade koprive (10-15 listova koprive),
  • jedna banana,
  • sok od jednog limuna,
  • malo vode.

Priprema:

Listove koprive stavite u blender i prelijte limunovim sokom te pustite da se sve dobro usitni.
U blender dodajte i jednu bananu te blendajte sve dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Masu prespite iz blendera u čašu, razrijedite vodom do željene gustoće i poslužite.

Sok od mrkve – recept

Za pripremu ovog soka potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 5-6 oljuštenih i nasjeckanih mrkvica,
  • 1 krastavac,
  • 1 jabuka,
  • 1 limun (bez kore),
  • manji komadić svježeg đumbira.

Sve sastojke je potrebno istovremeno staviti u blender i ostaviti da se blendaju sve dok smjesa ne postane ujednačena. Ako želite da sok ima ljepšu i jaču boju, dodajte malo nara.

Sok od celera

Sastojci:

  • 3 celera,
  • pola crvenog luka,
  • češanj bijelog češnjaka,
  • 1 stabljika brokule,
  • 1 jabuka.

Postupak:
Sve sastojke očistite i stavite u sokovnik ili blender i blendajte sve dok smjesa ne postane ujednačena.

Sok od bobica

Sastojci:

  • 1 šalica borovnica ,
  • 1 šalica višnji ili trešnji,
  • 1/2 šalice grožđa,
  • 1/4 dinje.

Postupak:
Ako sok radite u sokovniku – onda možete staviti sve sastojke u sokovnik, a ako radite s blenderom – očistite koštice. Ako vam smeta tekstura – smjesu možete procijediti kroz gazu.

Sok od cikle

Sok od cikle vtlo je dobar za stvaranje crvenik krvnih zrnaca, čime doprinosi općenitom jačanju organizma. Posebno se, u kombinaciji s mrkvom, preporućuje ženama za vrijeme menstrualnih tegoba i menopauze. Sadržaj željeza u cikli nije visok sam po sebi, ali je ono takve kvalitete i u takvoj kombinaciji sa drugim elementima da predstavlja izvrsnu hranu za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što se tiče kemijskih elemenata u cikli, od velikog je značenja da natrij čini više od 50% tih elemenata, dok je kalcija svega 5%. Sadržaj kalija dovoljan je za sve fiziološke funkcije tijela, dok 8% klora predstavlja izvanredno organsko sredstvo za čišćenje jetre, bubrega i žućne kesice, te za poticaj limfne aktivnosti u čitavom tijelu.

Priprema:
Mješavina soka od mrkve i cikle posjeduje osim toga i fosfor i sumpor te kalij i ostale alkalijske elemente. Zajedno s velikom količinom vitamina A ta je mješavina idealna za prirodnu proizvodnju krvi.

Sok od jabuke

Sokovi od jabuka pospješuju djelovanje donjeg dijela probavnog kanala, pogotovo ako se piju natašte. Bogati su magnezijem, željezom, i silicijem, a sadrže i visoku koncentraciju kalija.

Sok od svježih jabuka od velike je pomoći kod temperature i raznih vrsta upala, pogotovo ako je sirov. Poželjno djelovanje na tijelo imaju i jabukovača i jabučno vino.
Nemojte dodavati jabukama šećer, a ako ih, pak, morate zasladiti, učinite to medom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *