Solarna joga (sungazing)

Solarna joga (sungazing ili gledanje u sunce)

Korisni savjeti

Donosimo ovaj članak kao odgovor na vaše upite…

Solarna joga je trend u svijetu, ali sve se više prakticira i u Hrvatskoj. Redovito prakticiranje solarne joge utječe na oslobađanje od mentalnog stresa i depresije, te jača tijelo i čisti toksine.

Gledanje u Sunce ne samo da ne oštećuje vid, nego ga vremenom i popravlja.

Sungazing ili Solarna Yoga je tehnika koju možete koristiti za poboljšanje ili održavanje dobrog zdravlja. To je tehnika koja se prakticira stoljećima širom kugle zemaljske i koju je nedavno ponovo otkrio Hira Ratan Manek.

Uvod u solarnu jogu ili sungazing

Ratan Manek zahvaljujući kojem se počela prakticirati solarna joga rođen je u indijskoj državi Kerala 1937. godine. Gotovo dva desetljeća ne jede krutu hranu i hrani se isključivo sunčevom svjetlošću. Inženjer je strojarstva, a od 1992. posvetio se isključivo sungazingu. Nakon trideset godina proučavanja starih tekstova iz Indije, Perua, Rusije, Bugarske i Grčke odlučio je ovu praksu podijeliti s ostatkom svijeta. Deset mjeseci godišnje provodi putujući po svijetu i šireći praksu solarne joge, bez uzimanja novčane naknade.

Znanstvenici su ga više puta pregledali i testirali, a tijekom 2000. i 2001. međunarodni tim liječnika u Ahmedabadu u Indiji promatrao ga je 411 dana, 24 sata na dan. Cijelo to vrijeme Hira Ratan Manek unosio je u sebe samo vodu. Jedine promjene koje su se dogodile bio je gubitak kilograma u prva tri mjeseca i sporiji puls i disanje.

Nakon Ahmedabada 130 dana promatrali su ga NASA-ini znanstvenici te je pod njihovim pozornim promatranjem kao i kamerama koje su ga cijelo vrijeme snimale dokazao da živi samo od sunca i vode.

Kako započeti?

Proces prakticiranja solarne yoge je vrlo jednostavan. Potrebno je saznati točno vrijeme izlaska i zalaska Sunca te izračunati sigurne sate. Započnite sa najviše 10 sekundi gledanja u Sunce potpuno opušteno. Nakon 90 dana uočit ćete prva poboljšanja.

Slijede koraci za sigurno primjenjivanje solarne yoge po metodi HRM-a:

  1. Ako ste u mogućnosti hodajte bosonogi na goloj zemlji 45 minuta, svaki dan, do kraja života. Ova praksa je direktno povezivanje sa prirodom koja je nužna kako bi uživali pune dobrobiti koje nam solarna yoga donosi. Radite to kada god je moguće.
  2. Saznajte točno vrijeme izlaska i zalaska Sunca. Oni se mijenjaju svaki dan po par minuta.
  3. Izračunajte sigurne sate za sungazing; od izlaska Sunca prvi sat i posljednji sat prije zalaska Sunca je siguran za prakticiranje sungazinga. Početnici nebi smijeli nikada gledati izvan tog vremena. Ostali se mogu ravnati sa činjenicom da je sungazing siguran kada god je indeks UV zračenja ispod 2.
  4. Ako je moguće, stojite na goloj zemlji bosih nogu. To dodatno stabilizira energiju koju primimo te dodatno štiti naše oči. Topla zemlja je bolja nego hladna. Ako nemožete pronaći golu zemlju, probajte onda sa blatom, kamenom ili betonom. Izbjegavajte travu ili vodu do koje ne dopire Sunce. Poželjno je stajati ravno uspravnih leđa, no ako želite možete i sjesti. Najbitnije je da je kralježnica uspravna i ravna. Pijesak je bolji od tvrde zemlje, dok su suhe pješčane plaže idealne za bosonogo prakticiranje sungazinga, no ako niste u mogućnosti slobodno sungazing možete prakticirati i u laganim tenisicama. Efekt prakse će biti nešto manji no rezultati sigurno neće izostati.
  5. Važno je gledati potpuno opušteno u Sunce. Treptanje ne škodi tako da ne obraćajte pozornost na njega. Gledajte Sunce kao da gledate tv, prekrasan pejzaž na slici ili kao nešto drugo što vas potpuno opušta. Ne koristite nikakve naočale ili kontakne leće prilikom sungazinga.
  6. Počnite sa 10 sekundi najviše. Povećavajte gledanje svaki dan sa maksimalno 10 sekundi. Za vrijeme oblačnih dana, možete ponoviti vrijeme posljednjeg sunčanog dana. Na primjer: Jučer ste gledali 2 minute. Danas je nešto oblaka na nebu, stoga odgledajte 2 minute ponovo. Sutra je sunčano pa dodajte tih 10 sekundi koje danas niste i odgledajte 130 sekundi, odnosno 2 minute i 10 sekundi.
  7. Mjerenje vremena si možete olakšati brojilom sa memorijom. Većina digitalnih budilica će poslužiti toj svrsi. Također ako vaš mobitel ima neku aplikaciju koja odbrojava, odnosno može štopati vrijeme – može poslužiti svrsi. Naravno ako želite možete i brojati, međutim zasigurno će vam biti lakše da za vas broji timer na satu ili mobitelu kako vam zamaranje vremenom nebi odvraćalo pozornost te ometalo koncentraciju.

Što možemo očekivati nakon par mjeseci prakticiranja sungazinga?

Ako prakticirate ovu metodu 3 mjeseca bez prekidanja (90 dana), znači da ste na 15 minuta sungazinga. Do te minutaže obično polako počinju nestajati svi mentalni problemi kao što su depresija, manjak samopouzdanja, slaba koncentracija, slab um, tromost uma, nedostatak strpljenja, negativna razmišljanja, loše navike itd.

Ako nastavite prakticirati sungazing do 30 minuta (180 dana), tada bi se trebali početi polako povlačiti i psiho-fizički problemi poput razno raznih kroničnih bolesti, ukočenosti i bolova, dijabetesa, viskog ili niskog krvnog tlaka, problemi sa crijevima, astmom, bronhitisom, alergijama, problemi sa vidom, uhom, grlom ili nosom, artroze, psorijaza i slični kožni problemi, problemi sa težinom, srcem, imunitetom, itd.

Ako nastavite prakticirate HRM-ovu metodu do 45 minuta (270 dana), riješiti ćete i neke od vaših duševnih problema i postati potpuno zdravi te razviti neke pozitivne osobine kao što su strpljenje, pozitivan stav, pomaganje drugima, iskrenost i slično. Na kraju, možda ono najvažnije nakon 45 minuta prakse sungazinga, moguće je da će se polako buđenjem kundalinija u vama početi buditi i duhovni potencijali i talenti koji su dugo ležali uspavani u vama.

Što nakon 45 minuta?

Nakon što ste postigli minutažu od 45 minuta, morate stabilizirati svoje rezultate hodajući bosonogi idućih godinu dana minimalno 45 minuta dnevno ili nastavite prakticirati solarnu yogu prema unatrag. U tom slučaju, vraćate se po minutu unatrag svaki dan dok ne dođete do minutaže od 15 minuta. Spomenuta metoda je vrlo popularna u mnogim urabnim sredinama gdje ljudi nisu u mogućnosti prakticirati bosonogo hodanje po goloj zemlji ili pijesku prilikom prakse sungazinga.

Gledanjem u Sunce upijamo kozmičku energiju u tijelo i svi tjelesni sustavi dobro funkcioniraju. Solarna joga je vježba koja ne iziskuje nikakve troškove, a donosi blagostanje svim ljudima, mir u svijetu i bolje društvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.