Špinat

Špinat kao lijek

Savjeti o prehrani

Smatra se da špinat potječe iz Perzije. U Kinu je stigao u 7. stoljeću, a u Europu sredinom 13. stoljeća. Špinat je član obitelji Chenopodiaceae, koja također sadrži hranjive namirnice poput repe i blitve.

Špinat je jedan od najboljih izvora kalija i magnezija, dva vrlo važna elektrolita neophodna za održavanje ljudskog zdravlja. Kuhani špinat daje nevjerojatnih 839 miligrama kalija po šalici. Za usporedbu, jedna šalica narezane banane sadrži oko 539 mg kalija. Kalij je važan za zaštitu od gubitka mišićne mase, očuvanje gustoće kostiju i smanjenje stvaranja bubrežnih kamenaca.

Špinat je dobar za zdravlje jer je odličan izvor vitamina K, vitamina A, mangana, folata, bakra, vitamina B2, vitamina B6, vitamina E, kalcija i vitamina C. Špinat je također vrlo dobar izvor cinka, dijetalnih vlakana, fosfora, vitamina B1 i holina. Sadrži jedinstvenu i korisnu mješavinu fitonutrijenata, kao i antioksidanse, flavonoide i karotenoide.

Da bi očuvali vitamine, špinat je najbolje kuhati na pari ili u vrlo maloj količini vode, ne dulje od 10-ak minuta. (Želiš li zadržati svježu, zelenu boju špinata, odmah nakon kuhanja ga izvadi iz vruće vode i potopi na nekoliko minuta u hladnoj.)

Istraživanja su pokazala da ovo lisnato povrće smanjuje rizik od raka za čak 34 %. Teško je precijeniti hranjivost i važnost špinata, a mi vam donosimo nekoliko razloga zašto bi on trebao biti dio svakodnevne prehrane.

Djeluje antioksidativno i antiupalno

Špinat obiluje flavonoidima i karotenoidima, koji djeluju protuupalno i antioksidativno.
Dva posebice bitna karotenoida su lutein i zeaksantin, koji su važni za oči. Oni štite njihovo zdravlje te sprječavaju mnoge očne bolesti, posebice makularnu degeneraciju.
Špinat je odličan izvor nutrijenata poput vitamina C i E, betakarotena, mangana, cinka i selena, koji brane organizam od brojnih bolesti povezanih s antioksidativnim stresom.

To je posebice važno za zdravlje krvnih žila, koje su sklone upalnim procesima.

Borac protiv raka

Vitamin A i C, vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i rak dojke. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka za 34%!

Špinat kao lijek za kosti

Nacionalna zaklada za osteoporozu preporučuje jesti špinat zbog sadržaja vitamina K i magnezija. Samo jedna šalica kuhanog špinata sadrži nevjerojatnih 987% vaših dnevnih potreba za vitaminom K, a 39% posto za magnezijem.

Unos vitamina K može spriječiti frakturu, djelovati s vitaminom D na povećanju gustoće kostiju i pozitivno utjecati na ravnotežu kalcija. Vaše tijelo koristi vitamin K pri izgradnji kostiju, a čini se da su učinci osobito važni za žene.

Dobar je za održavanje linije

Jedna šalica špinata sadrži 20 % dijetalnih vlakana, koja pomažu kod probave, sprječavaju zatvor, održavaju nižu razinu šećera u krvi.

Čuva vid

Špinat je pun luteina koji sačinjava veliki dio očnog pigmenta. Kao izraziti antioksidant ima snažno zaštitno djelovanje na makulu.

Smanjuje visok krvni tlak

Špinat je bogat kalijem, a siromašan natrijem, a odnos količina navedenih minerala je značajan za krvni tlak jer kalij ga snižava, a natrij povisuje. Folna kiselina koju također sadrži pomaže u smanjenju hipertenzije i opušta krvne žile, čime se održava pravilan protok krvi.

Anemija zbog nedostatka željeza

Ovo je najčešća vrsta anemije, a žene su njena najveća rizična skupina. Bez dovoljno željeza, vaša krv ne može proizvesti dovoljno hemoglobina, proteina u krvi koji krvnim stanicama daje crvenu boju i transportira kisik u organe.

Jedenje hrane bogate željezom važno je za one koji pate od ili su izloženi riziku od anemije, a s 36% vaših dnevnih potreba za željezom po kuhanoj šalici, špinat je dobra opcija.

Održava imunitet jakim

Jedna šalica špinata sadrži 337 % preporučene dnevne količine (RDA) vitamina A, koji ne samo da jača slabe točke imuniteta nego je ključna komponenta bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcije.

Protiv dijabetesa

Magnezij sadržan u špinatu pomaže u prevenciji komplikacija koje se javljaju nakon dijabetesa. Redovna konzumacija špinata stabilizira šećer u krvi i sprječava njegove fluktuacije.

Dobar je za trudnice

Folna kiselina koja se nalazi u špinatu je potrebna za rast fetusa i pravilan razvoj novog živčanog sistema. Špinat također pomaže razvoj pluća fetusa tijekom dojenja.

Kako koristiti špinat u prehrani?

Špinat je svestrano povrće i može se jesti sirovo ili kuhano. Dostupan je u svježem ili smrznutom obliku. Evo nekoliko savjeta kako pokušati uključiti više špinata u svakodnevnu rutinu:

  • špinat dodajte u tjestenine, juhe,
  • lagano ispecite špinat na maloj količini ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Začinite svježe mljevenim crnim paprom i svježe naribanim parmezanom,
  • špinat dodajte u sendvič ili na pljeskavicu,
  • napravite umak sa špinatom,
  • dodajte šaku svježeg špinata u omlet ili kajganu ili bacite šaku u smoothie.

Budući da špinat ima puno kalija, konzumiranje previše kalija može biti štetno za one čiji bubrezi nisu u potpunosti funkcionalni.

Ako bubrezi ne mogu ukloniti višak kalija iz krvi, to bi moglo biti pogubno. Važno je da ljudi koji imaju problema s bubrezima ne konzumiraju visoke razine kalija.

Špinat je najbolje konzumirati kao dio dobro zaokružene, zdrave prehrane.

Špinat štetnost

Najzdravije ga je jesti sirovog i kratko kuhanog. Jednom kuhani špinat više se ne preporučuje zagrijavati.

Treba voditi računa o tomu da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne tvari, podsjećaju njemački znanstvenici.

Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje apsorbira iz zemlje preko korijena.

Kada špinat odstoji, a posebno ako je posrijedi termički obrađena naminica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima.

Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok.

Kako pripremati špinat?

I još nekoliko tajni vezanih uz pripremu špinata: prije kuhanja mu odstranite peteljku i veće poprečne žile na listovima, budući da su upravo one bogate oksalnom kiselinom, koja može tvoriti malene kristaliće i taložiti se u djetetovim mokraćnim kanalima i bubrezima. Oksalna kiselina je i glavni uzrok zašto špinat pripremamo s mlijekom: veže kalcij iz mlijeka, tvoreći netopljiv spoj kalcij-oksalat i tako se izlučuje iz organizma. Umjesto mlijeka možete, naravno, upotrijebiti i adaptirano mlijeko za dojenčad ili majčino mlijeko, ili neki drugi mliječni proizvod (jogurt, vrhnje, svježi sir); jedino je važno da obiluje kalcijem.

Vodu u kojoj se špinat kuhao bacite, jer je puna nitrata koji prelaze u nitrite, iz kojih pak djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu nastati nitrozamini – potencijalno kancerogenog djelovanja. Upravo nitrati su i razlog zbog kojega špinat treba pripremati uvijek neposredno prije konzumiranja jer se jednom termički obrađen špinat ne smije ponovno zagrijavati, niti dulje čuvati (čak ni u hladnjaku).

1 razmišljanje na “Špinat kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *