Spirulina kao lijek

Savjeti o prehrani

Spirulina je vrsta modrozelene alge koju pronalazimo u jezerima i ribnjacima. Ona je mikroalga ili jednostanični organizam, sličan bakterijama. Moja prva pomisao na spirulinu je zelena boja, no riječ je o algi modrozelene-zelene boje. Spirulina je bogata klorofilom, koji joj daje prepoznatljivu zelenu boju, a i ima ulogu u procesu fotosinteze i proizvodnji energije putem sunčeve svjetlosti.

Utjecaj spiruline na zdravlje očituje se u visokoj nutritivnoj vrijednosti – bogat je izvor bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i omega 6), antioksidansa – vitamina i minerala.

Spirulina ima između 55 i 70% proteina (više od govedine, piletine i soje), 8 esencijalnih i 10 neesencijalnih aminokiselina, kao i visoke razine gama-linolenske kiseline (GLA), beta-karotena, linoleinske kiseline, arahidonske kiselina, vitamina B12, željeza, kalcija, fosfora, nukleinskih kiselina RNA i DNA, klorofil i phococyanin, pigment-protein kompleks koji se nalazi samo u plavo-zelenim algama.

Koje su dobrobiti spiruline?

Spirulina je izuzetno visoka u mnogim hranjivim tvarima, a to su:

Proteini: Smatra se kompletnim izvorom visokokvalitetnih proteina i često se uspoređuje s jajima za količinu proteina po gramu. Protein u Spirulini je vrlo upotrebljiv i ima neto stupanj iskoristivosti proteina između 50-61%.

Vitamin B1: Naziva se i tiamin, taj je vitamin potreban za probavu masti i proteina. Često se uzima za povećanu energiju, zdravlje oka, funkciju mozga i za poboljšanje funkcioniranja živaca.

Željezo: Spirulina je omiljena hrana vegetarijanaca i vegana jer je to jedan od najboljih biljnih izvora željeza. Čak i za one koji konzumiraju meso, ima visoko upijajući oblik željeza koji je nježan na probavnom sustavu.

Kalcij: Spirulina je također nevjerojatno bogata kalcijem s više 26 puta više kalcija nego u mlijeku.

Pa tako jedna žlica (cca 7 grama) spirulina praha sadrži:

 • 4 grama proteina,
 • 11% RDA Vitamina B1 (tiamin),
 • 15% RDA Vitamina B2 (riboflavin),
 • 4% RDA Vitamina B3 (niacin),
 • 21% RDA Bakra,
 • 11% RDA Željeza.

*RDA – preporučena dnevna doza za odraslu osobu.

Sadrži i pristojne količine magnezija, kalija i mangana, te male količine gotovo svakog drugog hranjivog sastojka koji nam je potreban. Ovo dolazi sa samo 20 kalorija i 1,7 grama probavljivih ugljikohidrata. Gram za gram, to znači da spirulina doslovno može biti jedina hranjiva hrana na planeti.

Zdravstvene prednosti uzimanja spiruline

Gubitak viška kilograma
Gubitak kilograma se događa ukoliko je osoba u kalorijskom deficitu. Budući da je spirulina visokovrijedna namirnica, a s niskom kalorijskom vrijednošću, njezina konzumacija doprinosi gubitku viška kilograma.

Potvrdila je to i studija koju su proveli Miczke i suradnici, a koja je pokazala da redovna konzumacija spiruline u trajanju od 3 mjeseca doprinosi smanjenju tjelesne težine i indeksa tjelesne mase.

Kontrola dijabetesa
Spirulina pokazuje iznimne rezultate u regulaciji simptoma dijabetesa. Studija koju su proveli Huang i suradnici pokazala je da spirulina značajno snižava razinu glukoze u periodu nakon dužeg izostanka unosa hrane. Upravo je povišena razina glukoze u tom periodu čest problem kod osoba s dijabetesom tipa 1 i 2.

Zdravlje krvožilnog sustava
Utjecaj spiruline na zdravlje krvožilnog sustava dokazala su brojna istraživanja. Znanstvena istraživanja su dokazala da spirulina može pomoći u snižavanju povišene razine triglicerida i lošeg LDL kolesterola, a istovremeno podiže razinu dobrog HDL kolesterola i sprječava oksidaciju kolesterola. Također pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Potiče detoksikaciju
Spirulina ima odlična detoksikacijska svojstva, a istraživanja su pokazala da potiče eliminaciju toksina i drugih nečistoća iz krvotoka. Ima moćno protuupalno djelovanje zbog čega je dobra u prevenciji kroničnih upalnih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Spirulina je odličan izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i potiču regeneraciju stanica., a stručnjaci tvrde da spirulina pomaže u smanjenju razine hormona stresa koji može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava i različite vrste raka.

Povećava razinu energije
Spirulina je popularni dodatak prehrani koji se vrlo često uzima prije treninga jer poboljšava izdržljivost i uklanja umor. Odličan je izvor lako probavljivih proteina pa se upravo zbog toga preporučuje svima koji intenzivno vježbaju.

Snažni antioksidansi
Antioksidansi su moćne tvari koje štite naše stanice od oštećenja. Zahvaljujući desetljećima istraživanja, mnogi od nas razumiju važnost konzumiranja dovoljno antioksidansa iz prirodnih izvora, a spirulina je izvrstan izbor.

Antioksidans koji čini spirulinu jedinstveni se zove phycocyanin, koji je moćan anti-upalni sastojak.

Smanjuje simptome alergije
Studija koju su proveli Sayin i suradnici pokazala je da spirulina može imati pozitivan utjecaj na alergijski rinitis, odnosno simptomatski poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline.

Spirulina može smanjiti upale nosne sluznice i sniziti razinu histamina u krvi te smanjiti simptome alergijskog rinitisa poput kihanja, curenja nosa i otečenosti nosne sluznice.

Podržava mentalno zdravlje
Studija koju je proveo Demelash istaknula je da spirulina može imati pozitivan utjecaj na poremećaje raspoloženja. Naime, spirulina je dobar izvor triptofana, aminokiseline koja supomaže proizvodnju serotonina, a upravo serotonin igra ključnu ulogu u regulaciji mentalnog zdravlja.

Osobe koje imaju različite mentalne poremećaje, poput depresije ili anksioznosti imaju snižene razine serotonina. No, za ovu tezu još uvijek nedostaje dovoljno kliničkih studija za potvrdu.

Antikarcinogena svojstva
Spirulina ima i antikarcinogena svojstva. Stručnjaci su proučavali primjenu spiruline u liječenju karcinoma usne šupljine, i u 45% slučaja kod kliničkih pacijenata lezije su nestale.

Primjeri kako spirulinu koristiti u prehrani

Spirulina je dostupna u obliku praha ili tableta. Ako je u obliku praha možete je:

 • Dodati u smoothie
 • Posuti po salati ili dodati u juhu
 • Pomiješatiu u zdrave slastice poput energetskih kuglica
 • Dodati u voćni sok
 • Dodati u shake od banane

Mjere opreza i nuspojave kod spiruline

Giht i alge ne idu zajedno
Napomenimo jedno stanje kod kojeg je alge bolje izbjegavati, a to je – giht. Kako do gihta upravo dolazi zbog nukleinskih kiselina (DNK i RNK), a ne zbog proteina, a alge pripadaju organizmima s iznimno velikim DNK, poželjno ih je izbjegavati. Njihov DNK je mnogo dulji od onog teleta ili janjeta pa njihovom upotrebom oboljele osobe mogu unijeti visoke doze nukleinskih kiselina koje mogu pogoršati bolest (to ne znači da se treba prejedati mesa jer je važna ukupna količina unesenih kiselina).

Nuspojave spiruline

Spirulina je sigurna i učinkovita super-namirnica koja je vrlo probavljiva, bez nuspojava. Sadrži, međutim, jod, tako da oni alergični ili osjetljivi na jod bi trebali izbjegavati uzimanje.

Ako se ne pridržavate preporučenih dnevnih doza, spirulina može povećati rizik od nastanka poremećaja u radu bubrega i jetre. Prije početka uzimanja spiruline se svakako posavjetujte s liječnikom, pogotovo ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

Mogu je koristiti trudnice, dojilje i djeca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *