Spolno prenosive bolesti i prehrana

Spolno prenosive bolesti i prehrana

Savjeti o prehrani

Spolno prenosive bolesti su vrlo često praćene gljivičnim infekcijama. Za vrijeme liječenja preporučuje se koristiti namirnice s visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih tvari te jačati obrambeni sustav organizma.

Spolno prenosive bolesti najčešće zahvaćaju organizam koji je oslabljenog imuniteta ili kad se poremeti mikroflora u genitalnom traktu. S obzirom da se gotovo uvijek kod spolno prenosivih bolesti inicijalno radi o gljivičnoj genitalnoj infekciji koja prethodi, ili je istovremeno prisutna kao gljivična crijevna infekcija, osobito je potrebno obratiti pozornost na prehranu. Hrana koja u sebi sadrži veliku količinu jednostavnih šećera i namirnice koje sadrže rafinirane proizvode mogu pogodovati nekontroliranom rastu gljivica u crijevima i rodnici. Nefermentirani mliječni proizvodi, osobito mlijeko i sladoled također potiču razmnožavanje gljivica zbog visokog sadržaja mliječnog šećera. Za razliku od njih, fermentirani mliječni proizvodi, LGG-proizvodi, normaliziraju acidobazni status sluznice rodnice i općenito genitalnog trakta, te doprinose uspostavljanju normalne flore koja se zajedno s ojačanim imunološkim sustavom može oduprijeti invazivnim patogenima. Jačanje imunološkog sustava uvođenjem u prehranu namirnica koje sadrže velike količine folne kiseline (zeleno i tamnozeleno povrće), mahunarke, kupusnjače, uvelike doprinosi uspješnoj strategiji eliminacije prisutne infekcije. Potrebno je istaći da pojedino voće i mliječni proizvodi mogu nepovoljno utjecati na tijek bolesti pa je bolje takve namirnice izbjegavati u akutnoj fazi bolesti.

Između ostalog, treba slijediti nekoliko osnovnih uputa kako ojačati imunološki sustav i kojim gotovim preparatima uz pojedine namirnice dati prednost kako bi se sačuvala zdrava sluznica genitalnog trakta. Tijekom procesa kojim se želi uvećati obrambenu sposobnosti organizma preporučuju se hranjivi, ali ujedno i vrlo lagani obroci, bogati složenim ugljikohidratima koji će dati energiju za sintezu protutijela i obrambenih stanica. U prehranu treba uvrstiti tjesteninu, rižu, krumpir i kruh koji je po mogućnosti spravljen od integralnog brašna i obogaćen sjemenkama sezama (dat će kalcij), suncokreta (sadrži znatne količine vitamina E), lana (izvor esencijalnih masnih kiselina) i soje (izvor esencijalnih aminokiselina). Zatim slijedi povrće poput mrkve, špinata, blitve, brokule, bogato beta-karotenom, pigmentom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a naranče, kivi, radič, peršin i paprike sadrže velike količine vitamina C. Vitamin A jača imunitet i djeluje na oporavak i regeneraciju sluznica. Vitamin C poznati je antioksidans i faktor koji pomaže jačanju imunološkog sustava. Crveni luk je isto tako uputno koristiti jer je bogat flavonoidima – spojevima koji predstavljaju vrlo važnu skupinu antioksidansa. Nadalje, tvari poput vitamina C, E, te nekih minerala (cinka, bakra, selena) jačaju obrambeni sustav organizma pa ih treba uzimati dodatno u obliku gotovih preparata.

Primjer tjednog jelovnika

Svaki dan svoj jelovnik možete obogatiti s dvije velike žlice maslinova ulja i žlicom bučinog ulja kojima možete začiniti hranu po želji. Možete popiti čašu crnog vina dnevno.

Za doručak koristite mlijeko s najmanjim sadržajem mliječne masti i kavu od miješavine ječma i cikorije. Koristite za doručak i zobene pahuljice s koštunjićavim voćem. Za međuobrok odaberite jabuku, kivi ili mrkvu ili neki fermentirani mliječni proizvod.

DanRučakVečera
Ponedjeljaksalata od divlje rige, breskve, jabuke i kus kus i proso (200 g); integralni kruh (50 g); oligomineralna vodamozzarela (50 g) i tuna (100 g); kuhana blitva na salatu (100 g), kukuruzni kruh (50 g); čaša crnog vina
Utorakrajska juha (150 g); popečci od soje (100 g); naranča; oligomineralna voda s magnezijemvarivo od kelja, korijena celera, mrkve i peršina (sve po 30 g); piletina na žaru (80 g); zelena salata (100 g); integralni kruh (50 g); čaša crnog vina
Srijedaintegralna riža s račićima (70 g); kuhana blitva (150 g); kiflice od prosa i sezama; oligomineralna voda s magnezijeminćuni u pećnici (150 g); zeleni radič (100 g); integralni kruh (50 g); čaša crnog vina
Četvrtakpatlidžani na žaru (70 g); zrnati sir (50 g); kukuruzni kruh (60 g), kokos; čaša crnog vinavarivo s kupusom (30 g integralne tjestenine i 150 g kupusa); piletina pečena u pećnici (100 g); kuhane mahune (100 g); integralni kruh (60 g); sojino mlijeko
Petakjuha od ribe s rižom (130 g); salata od cikle i celera (100 g); integralna kiflica; oligomineralna voda s magnezijemkrumpir kuhan u ljusci (80 g); pastrva na žaru (150 g); dva kivija; (80 g); čaša crnog vina
Subotateleći biftek u šampanjcu s kuhanim lisnatim povrćem (200 g); kuhani poriluk (100 g); castagnole; čaša crnog vinapileća juha s rezancima (150 g); miješana salata od matovilca i endivije (100 g); integralno pecivo sa sezamom (60 g); čaj od koprive
Nedjeljabuzara od školjaka s rižom (200 g); radič i matovilac (100 g); kolač od jogurta s cimetom i orasima; čaša crnog vinaomlet od jaja i tofua (150 g); divlji koromač sa žara (100 g); ribana mrkva (70 g); oligomineralna voda s magnezijem

Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *