Prevencija srčanog udara

Srčani udar – simptomi, kako ih prepoznati i kako si pomoći

Korisni savjeti Simptomi

Do srčanog udara dolazi kada je blokiran protok krvi koji dovodi kisik do srca. Zbog nedostatka kisika, srčani mišić polako počinje odumirati. Simptomi srčanog udara razlikuju se od osobe do osobe, od srednje jakih do veoma teških. Kod žena, pogotovo u starijoj dobi, te kod dijabetičara, simptomi mogu biti veoma neuobičajeni.

Najčešće se događa naglo i akutno zbog tromboze koja začepi arteriju i dovede do prekida protoka krvi. Osim toga, uzrok infarkta biokarda može biti krvarenje u stijenci žile, tromboembolija iz lijevog atrija, a ponekad čak i jak udarac u prsnu kost (sternum).

Obratite pozornost na ove simptome i ako se učestalo pojavljuju, svakako budite oprezni i zatražite savjet liječnika. 
A ako ste sami u trenutku kada nastupi srčani udar, imate oko 10 sekundi da spasite svoj život.

Većina ljudi u slučaju srčanog udara počne paničariti, a to može dovesti do nesvjestice u samo nekoliko sekundi. Ako vam je preostalo tih nekoliko sekundi, radije sjedite ili lezite u položaj koji vam odgovara (najbolje u polusjedećem položaju) i uzmite andol ili aspirin te nazovite hitnu pomoć (tabletu Aspirina ili Andola od 300 mg najbolje usitniti ili sažvakati). Ako se liječite od angine pektoris, treba uzeti uobičajenu tabletu pod jezik (Nitroglicerin, Tinidil, Angised).

Kako prepoznati simptome srčanog sudara?

Simptomi srčanog udara trebaju biti shvaćeni ozbiljno te na njih treba odmah reagirati. Donosimo 8 najčešćih simptoma srčanog udara:

  1. Iznenadni osjećaj tjeskobe – osjećaj straha za vlastiti život
  2. Bol u prsima koja se širi po tijelu – osjećaj boli i težine u prsnome košu, a potom se širi prema ramenu, ruci, laktovima, leđima.
  3. Kašalj – neprestan kašalj zbog nakupljene tekućine u plućima
  4. Osjećaj umora i slabost – može se osjetiti i nekoliko dana prije srčanog udara koji se manifestira kroz otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti
  5. Mučnina i nedostatak apetita – slabost i mučnina, uz povraćanje
  6. Nepravilni srčani otkucaji – uz osjećaj slabosti, vrtoglavicu i nedostatak kisika
  7. Znojenje – osobu i u stanju mirovanja oblijeva hladan znoj
  8. Oticanje – zbog nakupljanja vode, osobi otiču ekstremiteti
Malo detaljnije…

Prilikom infarkta miokarda javi se žestoka i dugotrajna bol (obično traje dulje od 20 minuta) iza prsne kosti koja se može širiti u ruke (osobito lijevu), vrat, donju vilicu ili zube donje vilice. Opće stanje bolesnika jače je poremećeno (opća slabost, hladan znoj, zaduha, strah od bliske smrti).

Ponekad (kada je infarktom zahvaćena donja stjenka lijeve klijetke) dominiraju simptomi koji sliče na probavne smetnje (bol u gornjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje). Unatoč tomu što je u narodu uvriježeno mišljenje da srce ne boli, gotovo kod svih bolesnika se javlja spomenuta bol.

Valja naglasiti da dio bolesnika ima bezbolne (nijeme) infarkte – češće su to osobe koje konzumiraju znatne količine alkohola i osobe oboljele od šećerne bolesti. Razlog odsustva bola je oštećenje živca koji bol prenosi od srca do mozga. Iako je bezbolan, ne znači da je zbog toga infarkt manji, naprotiv, on je zbog nedostatka upozoravajućeg bola i nepoduzimanja potrebnih mjera liječenja čak opasniji po život. Prilikom značajnog poremećaja općeg stanja, neobjašnjivog pada krvnog tlaka, osjećaja nedostatka zraka, neobjašnjivog umora i malaksalosti treba pomišljati na nijemi infarkt miokarda.

Za kraj…

Prevencija je najbitnija, ne samo kada uočite moguće znakove bolesti, nego to mora biti način življenja. Na genetiku ne možemo utjecati, ali puno toga i sami možemo učiniti. Pravilnim prehrambenim navikama treba održavati normalnu tjelesnu težinu, normalne vrijednosti masnoće u krvi (a ako to nije moguće zbog genetike, posegnuti za medikamentima), održavati krvni tlak na normalnoj razini. Treba se svakodnevno baviti nekom tjelesnom aktivnosti, ne pušiti, održavati ugodnom radnu atmosferu (smijeh je lijek) te dobro kontrolirati i liječiti eventualne popratne bolesti.

Preventiva ne samo da produljuje život nego i znatno doprinosi njegovoj kvaliteti. Lijepo je radovati se unucima, no na to treba na vrijeme misliti.

1 razmišljanje na “Srčani udar – simptomi, kako ih prepoznati i kako si pomoći

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *