Srčanik

Srčanik kao lijek

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Srčanik (Polygonum bistorta) je višegodišnja zeljasta planinska biljka.

Raste na vlažnim planinskim livadama i oko bara, ali može se sresti i na vlažnim livadama, nizinama i, rjeđe, u šumskim predjelima. Odgovaraju mu vlažna, slabo kisela i rastresita zemljišta.

Srčanik je rasprostranjen u skoro svim djelovima Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

Srčanik je trajna biljka s korjenom koji može dohvatiti i do 50 godina starosti.
Korjen je jako dugačak, debel i razgranat, izvana smeđe do tamnosmeđe boje, a iznutra žute boje.
Stabljika je okrugla, iznutra šuplja, a u gornjem dijelu žljebasta, visine od 50 do 120 cm. Za lijek se u jesen ili rano proljeće sakuplja korjen od starijih biljaka. Svježi korjen ima neugodan miris, dok je miris osušenog korjena aromatičan. Treba ga brzo sušiti – a to se postiže ako ga se razreže po dužini.

Kemijski sastav

Sekoiridoidi gorkog okusa, od kojih ima najviše gentiopikrozida (2-3%), svertiamarin, sverozid i njihovi esteri. Niska koncentracija najgorče prirodne tvari amarogentiozida (amarogentina) kojeg ima 0,025-0,04%. Gentiopikrozid jednoliko je distribuiran u korijenu dok amarogentiozida ima najviše u kori korijena. Indeks kiselosti gentiopikrozida je 12 000, a amarogentiozida je 58 000 000 pa je posljednji spoj najviše i odgovoran za gorki okus.
Ksanotni daju korijenu karakterističnu žutu boju po kojoj se i makroskopski razlikuje od bijele čemerike i kojih ima oko 1%. Uglavnom se radi o derivatima gentizina (gentizin, izogentizin, metilgentizin, gentizein).
Oligosaharidi su dominantni spojevi (3-55%) i sastoje se uglavnom od gradivnih jedinica glukoze i fruktoze. Disaharid gentiobioza i trisaharid gentianoza, zanimljivo, doprinose gorčini droge. Pektin je dominantni polisaharid zbog kojeg droga bubri u vodi. Eterično ulje sadržano je u tragovima i vjerojatno nije zaduženo za djelovanje. Odsutan je škrob, a opisano prisustvo alkaloida odgovara artefaktima nastalim tijekom nekih procesa ekstrakcije.


Gorčinom svojih heterozida srčanik stimulira pokretljivost želuca i izaziva jače lučenje želučanog soka, pojačava pražnjenje žučne vrećice i lučenje žuči. A za dobar krvotok dovoljno je staviti komad korijena srčanika dužine pet centimetara u bocu rakije, i u malim čašicama piti na prazan želudac. Narodna medicina preporučuje srčanik i za želučane probleme, protiv groznice, za jačanje organizma i pospješivanje apetita. Ljekoviti napitak pravi se ili stavljanjem korijena u rakiju, ili kuhanjem u vodi, koja se kasnije također pije u čašicama na prazan želudac.

Srčanik treba uzeti i kod napada mučnine i nesvjestice, kao i za liječenje slabokrvnosti i blijedila. Izvana se koristi za liječenje dubokih i inficiranih rana. Kao lijek ili pomoćna terapija srčanik je djelotvoran i kod bubrežnih bolova, plinova u želucu, zatvora, menstrualnih bolova, bronhitisa, žgaravice, kašlja, pada imuniteta… U slučaju upale vena, kao oblog preporučuje se korijen srčanika pomiješan sa rakijom. Široku lepezu terapijskog djelovanja srčanik ima jer pored heterozida sadrži i druge ljekovite sastojke. Na prvom mjestu to su alkaloidne gentanine, zatim biljna vlakna, biljne masti, eterična ulja, mineralne soli, pektin…

Srčanik se jedino ne preporučuje trudnicama i osobama sa povišenim tlakom, kao i osobama koje imaju gastritis i čir.

Napravite sami

Melem od srčanika ubrzava zarastanje rana, dok Sirup od srčanika pojačava imunitet organizma.
Za hranu služe sasvim mladi listovi i stabljike. Od njih se spremaju juhe, čušpajzi i salate. Mladi listovi sadrže oko 50 mg vitamina C.

U engleskoj kuhinji je poznat puding koji se spravlja od listova srčanika.

U ljekovite svrhe upotrebljava se izvađen i osušen podanak srčanika – Bistortaerhizome.

Kako se pravi ljekoviti balsam, melem ili biljna krema:

Receptura izrade tradicionalne biljne kreme ili melema je jednostavna, i u većini predjela Balkana je slična, uz neke lokalne specifičnosti i dodatke. Mahom su meleme i biljne balzame spravljali iskusniji travari, koji su znali kako sačuvati aktivne sastojke ljekovite biljke u preparatu a da sve vrijedno iz biljke ne sagore u pripemi.

Ne treba zaboraviti da u prošlim vremenima narod nije znao za aktivne sastojke, njihovu koncentraciju, doziranost, uvjete djelovanja, već je sve bilo svedeno na promatranje vanjskih efekata.

Bazni recept za melem

Ugrije se pola kila do kilo svinjske masti dok se ne otopi i postane vruće (u primorju je umjesto masti grijano maslinovo ulje ili neka druga masnoća); nabere se sviježe bilje po izboru. Za tretiranu povredu dvije šake bilja staviti u mast, mast i bilje se kuha nekih 10-ak minuta stalno miješajući, ali ne na prejakoj vatri. Pred kraj mješanja dodaje se komadić loja, komadić voska i malo borove smole (na ovom mjestu su od mjesta do mjesta te ovisno od namjene preparata, dodavani i med, vapno, mljeveni kamen, tamjan, blagoslovljena voda, pepeo, sol, začini, životinjski sastojci, itd); sve se dobro promiješa, i dok je još tekuće procijedi kroz platno ili gazu u posude. Ostavi se u posudama da se ohladi.

Nuspojave

Može se pojaviti blaga glavobolja. Za neke pojedinačne komponente smatra se da su potencijalno mutagene.

Kontraindikacije

Kontraindicirana je kod hipertenzije, hiperaciditeta i ulkusa. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Zbog nedostatka podataka o sigurnosti upotrebe u trudnoći i laktaciji, potencijalnog mutagenog djelovanja i utjecaja na menstrualni ciklus preporučuje se izbjegavanje upotrebe u tim stanjima.

Slika preuzeta sa https://www.plantagea.hr/fitoterapija/srcanik/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *