Stidne uši

Stidne uši (pedikuloza) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Stidna ušljivost (pedikuloza) bolest je uzrokovana parazitom Pthirius pubis (stidna uš), koji napada ljudske pubične dlake. Osim genitalnog područja, može zahvatiti i ostala područja prekrivena dlakom. Stidna uš je mali insekt veličine vrška pribadače. Uš ne može skakati i hrani se isključivo krvi. Ljudi su jedini poznati domaćini ovog parazita. Odrasli su češće pogođeni od djece.

Najčešći put prijenosa je spolni put, odnosno kontakt s intimnim područjem zaražene osobe. Rjeđe se može se prenijeti putem ručnika, odjeće i posteljine. Kao i kod ostalih spolno prenosivih bolesti, uš može preživjeti vrlo kratko vrijeme izvan ljudskog tijela (1 do 2 dana).

Simptomi

Stidne uši (picajzle) se hvataju za korijen dlake i počinju sisati krv ispuštajući slinu, a to dovodi do specifičnih simptoma:

  • Svrbež kože – kako se razmnožavaju tako je intenzitet svrbeža sve jači, a tijekom noći je češći
  • Ogrebotine kože
  • Razdražljivost – uzrokovana intenziviranjem svrbeža kože
  • Plavkaste mrljice na koži – rijetko, nastaju na mjestu ugriza.
  • Mogu se primijetiti gnjide (jajašca) na dlakama ili same stidne uši na površini kože.

Dijagnoza

Ženke ušiju polažu sjajna sivkastobijela jajašca (gnjide) koja se mogu vidjeti kao sitne kuglice čvrsto zataknute na kosu. Odrasle tjelesne uši i njihova jajašca nalaze se ne samo na dlaci nego i u šavovima odjeće koja se nosi blizu kože. Stidne uši ostavljaju raspršene minijaturne, tamnosmeđe točkice (izmetine uši) na donjem rublju gdje dolaze u dodir sa spolnim organima i anusom. Stidne uši posebno je teško naći i mogu izgledati poput plavkastih mrlja na koži. Za razliku od drugih ušiju, njihove gnjide se smjeste na bazu dlake, vrlo blizu kože.

Liječenje pedikuloze

Liječenje je lokalno, primjenjuju se preparati permetrina ili šamponi koji sadrže permetrin ili lindan. Trudnice trebaju izbjegavati šampone koji sadrže lindan.

Obavezno treba pregledati i po potrebi liječiti partnera, jer je spolni prijenos unatoč korištenju kondoma vrlo vjerojatan, budući da kondom ne prekriva cijelo genitalno područje na kojem se mogu nalaziti stidne uši.

Osim liječenja, preporučuje se iskuhavanje te sušenje ručnika, odjeće i posteljine na visokim temperaturama. Suzdržavanje od spolnih odnosa bilo bi poželjno do 24h nakon liječenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *