Boja urina

Što boja urina govori o našem zdravlju?

Korisni savjeti Simptomi

Urin je tekućina koju proizvode bubrezi a koja sadrži otpadne tvari iz organizma. Boja urina može varirati od bezbojne do tamno crvene, ovisno o nekoliko čimbenika, kao što su količina vode koju pijete, hrana koju jedete, lijekovi koje uzimate te moguće bolesti i ozljede. U ovom ću članku objasniti što znači boja urina i kada trebate potražiti liječničku pomoć.

Uzroci promjene boje urina

Boja urina može se promijeniti iz različitih razloga, od kojih su neki bezopasni, a neki mogu ukazivati na ozbiljan problem. Evo nekih mogućih uzroka i njihovih značenja:

Bistra ili prozirna boja urina

Ovo znači da ste dobro hidrirani i da pijete puno vode. Ovo nije razlog za zabrinutost, ali ne morate piti toliko tekućine ako niste žedni.
Na ovaj način možete razrijediti elektrolite u krvi, što može dovesti do stanja koje se zove hiponatremija (odnosno nizak natrij u krvi) što može uzrokovati glavobolju, mučninu, slabost i zbunjenost. Ako imate takve simptome, smanjite unos vode i posavjetujte se s liječnikom.

Svijetlo žuta boja urina

Ovo je normalna boja urina koja pokazuje da ste dovoljno hidrirani i da vaši bubrezi rade kako treba.

Tamno žuta boja urina

Znači da ste malo dehidrirani i da trebate piti više vode. To nije opasno, ali ako se nastavi, može dovesti do problema s bubrezima ili mokraćnim sustavom. Ako je vaš urin tamno žut i imate druge znakove dehidracije, kao što su suha usta, umor, vrtoglavica ili smanjen apetit, popijte više vode i pratite promjene u boji urina. Ako se boja ne poboljša ili ako imate jake bolove u trbuhu, leđima ili bokovima, potražite liječničku pomoć.

Narančasta boja urina

Ovo može biti uzrokovano hranom koja sadrži puno beta-karotena, poput mrkve, bundeve ili slatkog krumpira. Također može biti uzrokovano lijekovima koji utječu na boju urina, poput rifampicina, fenazopiridina ili sulfasalazina. U rijetkim slučajevima, narančasta boja urina može ukazivati na problem s jetrom ili žučnim mjehurom, kao što su hepatitis, ciroza ili žučni kamenci. Ovi poremećaji mogu uzrokovati povećanu razinu bilirubina u krvi, koji je pigment koji nastaje razgradnjom crvenih krvnih stanica. Bilirubin se izlučuje kroz urin i daje mu narančastu boju. Ako je vaš urin narančast i imate druge simptome kao što su žuta koža ili oči (žutica), tamna stolica, svrbež kože ili gubitak težine, potražite liječničku pomoć.

Ružičasta ili crvena boja urina

Može biti uzrokovana hranom koja sadrži puno antocijanina, poput cikle, borovnica ili rabarbare. Također može biti uzrokovano lijekovima koji mijenjaju boju urina, poput propofola, ibuprofena ili varfarina. Međutim, ružičasta ili crvena boja urina može biti i znak krvi u urinu, što može ukazivati na infekciju mokraćnog sustava, bubrežne kamence, rak bubrega ili mokraćnog mjehura ili druga ozbiljna stanja. Ako primijetite krv u urinu ili imate druge simptome kao što su bol pri mokrenju, učestalo mokrenje ili groznica, odmah se obratite liječniku.

Smeđa boja urina

Ovo može biti uzrokovano hranom koja sadrži puno tanina, poput graha, rabarbare ili lješnjaka. Također može biti uzrokovano lijekovima koji utječu na boju urina, poput metronidazola, nitrofurantoina ili klorokinina. U rijetkim slučajevima, smeđa boja urina može biti znak poremećaja krvi, poput hemolitičke anemije, ili problema s jetrom ili bubrezima.

Zelena ili plava boja urina

Može biti uzrokovana hranom koja sadrži puno bojila, poput slatkiša, žvakaćih guma ili pića. Također može biti uzrokovano lijekovima koji mijenjaju boju urina, poput amitriptilina, indometacina ili metilen plavog. U rijetkim slučajevima, zelena ili plava boja urina može biti znak infekcije mokraćnog sustava uzrokovane bakterijama koje proizvode pigment, poput pseudomonasa ili klebsiella pneumoniae. Ako je vaš urin zelen ili plav i imate druge simptome kao što su gnoj u urinu, neugodan miris urina, bol pri mokrenju, groznica, kašalj ili otežano disanje, potražite liječničku pomoć

Ljubičasta boja urina

Ovo je vrlo rijetka boja urina koja se može pojaviti kod osoba koje imaju poremećaj zvan porfirija. To je stanje u kojem tijelo ne može pravilno razgraditi hem, koji je dio crvenih krvnih stanica. Ljubičasta boja urina nastaje zbog nakupljanja porfirina, koji su prekursori hema. Porfirija može uzrokovati razne simptome, poput bolova u trbuhu, osipa, napadaja ili psihičkih problema.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Većina promjena boje urina nije razlog za zabrinutost i obično se riješi sama od sebe ili nakon promjene prehrane ili lijekova. Međutim, ako primijetite sljedeće simptome, trebali biste potražiti liječničku pomoć:

  • Krv u urinu ili ružičasta ili crvena boja urina koja traje duže od dva dana
  • Tamno smeđa boja urina koja traje duže od tri dana
  • Zelena, plava ili ljubičasta boja urina koja traje duže od četiri dana
  • Bistra ili prozirna boja urina koja je popraćena pretjeranom žeđi, gubitkom težine ili umorom
  • Bilo koja promjena boje urina koja je popraćena drugim simptomima kao što su bol pri mokrenju, učestalo mokrenje, groznica, mučnina, povraćanje ili bol u leđima

Kako spriječiti promjene boje urina?

Najbolji način da spriječite neželjene promjene boje urina je da održavate dobru hidrataciju i zdravu prehranu. Evo nekoliko savjeta:

  • Pijte dovoljno vode svaki dan da biste održali svijetlo žutu boju urina. Količina vode koju trebate ovisi o vašoj težini, aktivnosti i klimi, ali općenito se preporučuje oko 2 litre dnevno za odrasle osobe.
  • Izbjegavajte hranu i piće koje sadrže puno umjetnih bojila, jer oni mogu utjecati na boju urina. Ako ih konzumirate, pijte više vode kako biste razrijedili njihov učinak.
  • Budite oprezni s lijekovima koji mogu mijenjati boju urina. Pročitajte upute i upozorenja na pakiranju i slijedite dozu i vrijeme uzimanja. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica o lijekovima koje uzimate, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.
  • Redovito provjeravajte svoje zdravlje i radite testove krvi i urina kako biste otkrili moguće probleme s bubrezima, jetrom ili drugim organima.

Ako primijetite bilo kakvu neobičnu promjenu boje urina koja vas zabrinjava ili traje duže od nekoliko dana, obratite se liječniku radi dijagnoze i liječenja. Ne ignorirajte simptome koji mogu ukazivati na ozbiljan problem s vašim zdravljem.


Boja urina je jedan od pokazatelja zdravlja i hidratacije. Većina promjena boje urina je bezopasna i privremena, ali neke mogu biti znak upozorenja na neki poremećaj ili bolest. Zato je važno pratiti boju urina i obratiti pažnju na druge simptome koji bi mogli ukazivati na problem. Ako ste u nedoumici, uvijek se posavjetujte s liječnikom.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan i zanimljiv. Podijelite ga sa rodbinom i prijateljima.

Reference:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333
https://health.clevelandclinic.org/what-urine-color-means/
https://www.urologyhealth.org/healthy-living/care-blog/2018/the-meaning-behind-the-color-of-urine
https://www.medicalnewstoday.com/articles/urine-color-chart
https://www.healthline.com/health/urine-color-chart

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *