Kurje oči

Što je kurje oko, koji su simptomi i liječenje

Korisni savjeti Simptomi

Ako na peti ili nožnim prstima imate bolna zadebljanja kože kružnog oblika, vjerojatno se radi o kurjim očima.
Kurje oči jedan su od najučestalijih problema koji se javljaju na stopalima.

Treba razlikovati kurje oko i kalus. Kurje oči su male, bolne na dodir i karakterizira ih uzdignuta kvržica u sredini. Kalusi su zadebljanja kože veće površine koja zbog pritiska nastaju na tabanima, koljenima ili dlanovima. Rijetko su bolni na dodir.

Kurje oči imaju oblik sličan obrnutom stošcu čiji unutrašnji vrh pritišće završetke živaca, što može uzrokovati bol i osjećaj nelagode te vam otežati hodanje. Kurje oko može biti prekriveno žuljem odnosno zadebljalom kožom. U muškaraca uzrokuju ipak nešto veće tegobe, nego je to slučaj u žena. Kurje oči su gotovo posve bezopasne, no u slučaju da imate dijabetes, ispod žuljeva i kurjih očiju se mogu stvoriti duboki ulkusi.

Ova česta tegoba posljedica je nošenja cipela koje su neudobne ili preuske, ali i neprirodnih pokreta stopala. Preuske cipele također mogu pogoršati stanje kurjeg oka.
Artritis također igra ulogu u nastanku kurjeg oka jer kost tada biva izložena pritisku obuće ili drugog prsta.

Kurje oči se mogu pojaviti u dva različita oblika: Meki oblik kurjih očiju – pojavljuje se između prstiju zbog trenja i znojenja kože.
Tvrdi oblik kurjih očiju – pojavljuje se na tabanima i vanjskim dijelovima prstiju zbog mehaničkog pritiska tijekom hodanja.

Kurje oči – kako pomoći

Klavuse i kurje oči nije uvijek jednostavno otkloniti, a pogotovo kada je riječ o zanemarenim stopalima. Studija koju je napisao Nagham K. Kareem, a objavio ugledni International Journal of Green Pharmacy, govori o mogućem uklanjanju klavusa uz pomoć soka od rajčice i tijesta. Riječ je naravno, o snažnom djelovanju organskih kiselina koje su prisutne u rajčici i tijestu. Navedene kiseline su aktivne u otapanju zadebljanih slojeva kože te mesnih bjelančevina.

U težim slučajevima, klavuse je uz pomoć navedenih tvari potrebno periodično liječiti. Provedeno istraživanje je sa 79,75% potvrdilo visoku učinkovitost prirodnog soka od rajčice i tijesta u uklanjanju klavusa bez nuspojava ili pojave bolova tijekom prakticiranja terapije. 

Kurje oči možete sami tretirati kod kuće na više načina.

Kupiti i koristiti flastere protiv kurjih očiju, namakati stopala u toploj kupki koja će omekšati tvrdu kožu, ukloniti tvrdu kožu kurjih očiju pomoću odgovarajućih četki ili kamenom plavučcem, hidratizirati kožu kremama i losionima.

Kurje oko možete iskopati na sljedeći način.
Stopala trebate potopiti u toplu kupku oko 20 minuta da koža omekša.
Pomoću rašpe za stopala, kamena plovućca ili grubog ručnika jako trljajte područje kurjeg oka.
Kad se koža počne odvajati, možete je odstraniti pomoću pedikerskih škarica.
Stopala obilato namažite hidratantnom kremom i obucite čarape.

Čuvarkuća je korisna biljka koja je jednostavna za uzgoj. Najčešće raste na stijenama, zidovima ili na krovovima. Pomoću čuvarkuće i jednog običnog flastera moguće je ukloniti kurje oči na sljedeći način.
Uzmite jedan list čuvarkuće i uklonite mu kožicu s jedne strane.
List na strani bez kožice prislonite na kurje oko ili zadebljalu kožu.
Preko lista zalijepite flaster i držite preko noći.
Mijenjate list čuvarkuće i flaster kroz dva do tri dana.

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat može poslužiti kao odličan piling i saveznik u borbi protiv kurjih očiju. Djeluje i kao antiseptik pa njenim djelovanjem neće doći do razvoja infekcija na stopalima.

Tretiranje pomoću sode bikarbone provedite na sljedeći način.
U lavor vode dodajte dvije/tri žličice sode bikarbone i par kapi limunovog soka uz uobičajenu kupku.
Namačite noge do pola sata u takvo pripremljenoj kupki.
Istrljajte stopala sodom bikarbonom i ručnikom.
Namažite noge hidratantnom kremom i obucite čarape.

Također, od sode bikarbone i par kapi limuna možete napraviti gustu smjesu. Namažite je na pogođeno područje stopala i učvrstite smjesu zavojem ili čarapama.
Tako ponavljate radnju kroz par dana i držite smjesu preko noći, kurje oči će ubrzo nestati.

Flaster za kurje oko je jednostavno rješenje. Sadrži aktivnu tvar, salicilnu kiselinu, koja kroz dva dana omekša kurje oko i olakša bol. Nakon toga, stopala možete namakati u toploj kupki i lakše ukloniti kurje oči.

Postoje i drugi proizvodi protiv kurjih očiju kao što su hansaplast za kurje oko, Scholl 2u1 aplikator, Scholl Medicinski flaster za kurje oči s jastučićem, Scholl flaster za uklanjanje kurjih očiju, Alva melem za zadebljalu kožu.

Kurje oko neće nestati preko noći, a nekad može proći i do dva tjedna dok se u potpunosti ne iskorijeni. Ako Vam se kurje oči učestalo pojavljuju, nabavite udobniju obuću s dobrom potporom za stopala.

Liječniku se javite ako nakon svih samostalnih pokušaja niste uspjeli odstraniti kurje oko, kurje oko se jako upalilo i krvari, imate dijabetes pa ne smijete sami kod kuće odstranjivati kurje oko.

1 razmišljanje na “Što je kurje oko, koji su simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *