Što je makrofag

Što je makrofag?

Objave

Makrofazi su velike bijele krvne stanice koje probavljaju i uništavaju mikrobe, antigene i druge tvari. Antigen je svaka tvar koja može izazvati imunološki odgovor. Bakterije, virusi, bjelančevine, ugljikohidrati, stanice raka i otrovi, svi mogu djelovati kao antigeni.

Citoplazma makrofaga sadrži zrnca ili njihove nakupine, koje se sastoje od nekoliko kemijskih tvari i enzima okruženih membranom. Ovi enzimi i kemijske tvari omogućuju makrofagu da probavi “progutani” mikrob, obično ga uništavajući.

Makrofazi se ne nalaze u krvi. Oni su međutim, smješteni na strateškim mjestima na kojima organi tijela dolaze u dodir s krvnom strujom ili vanjskim svijetom. Na primjer, makrofazi se nalaze na mjestu na kojem pluća primaju zrak izvana i gdje su stanice jetre povezane s krvnim žilama. Slične stanice u krvi nazivaju se monociti.

Proces kojim makrofazi hvataju i izbacuju stanice i patogene naziva se fagocitoza. Makrofazi također pomažu u stanično posredovanom ili adaptivnom imunitetu skupljaju i pokazuju podatke o stranim antigenima imunološkim stanicama nazvanim limfociti. To omogućava imunološkom sustavu da se bolje zaštiti od budućih napada istih osvajača.

Fagocitoza makrofaga

Fagocitoza omogućuje makrofazima da se riješe štetnih ili neželjenih tvari u tijelu. Fagocitoza je oblik endocitoze u kojem hvata i uništava loše stanice. Taj se postupak pokreće kada makrofag zarobi stranu tvar prisustvom antitijela. Antitijela su bjelančevine koje proizvode limfociti koji se vežu na stranu tvar (antigen), označavajući je za uništenje. Jednom kada se antigen otkrije, makrofag okružuje i zarobljava antigen (bakterije, mrtve stanice, itd.) zatvarajući ga unutar vezikule. Internalizirana vezikula koja sadrži antigen naziva se fagosom. Lizosomi u makrofagu se stapaju s fagosomima tvoreći fagolizom. Lizosomi su membranske vrećice hidroliznih enzima formiranih u Golgijevom kompleksu koji su sposobni probaviti organski materijal. Sadržaj enzima u lizosomima se oslobađa fagolizom, a strana tvar se brzo razgrađuje. Tada se razgrađeni materijal izbacuje iz makrofaga.

Razvoj makrofaga

Makrofagi se razvijaju iz bijelih krvnih stanica koje se nazivaju monociti. Monociti su najveća vrsta bijelih krvnih stanica. Imaju veliku jednostruku jezgru koje je često u obliku bubrega. Monociti se stvaraju u koštanoj srži i cirkuliraju kroz krvožilni sustav. Te stanice izlaze iz krvnih žila i ulaze u tkiva. Kad stignu do odredišta, monociti se razvijaju u makrofage ili u druge imunološke stanice koje se nazivaju dendritičke stanice. Dendritičke stanice pomažu u razvoju antigenske imunosti.

Makrofazi koji se razlikuju od monocita specifični su za tkivo ili organ u kojem borave. Kada se u određenom tkivu pojavi potreba za više makrofaga, preostali makrofazi stvaraju proteine ​​koji se nazivaju citokini koji uzrokuju da se reakcijski monociti razviju u potrebnu vrstu makrofaga. Na primjer, makrofazi koji se bore protiv infekcije proizvode citokine koji potiču razvoj makrofaga koji su se specijalizirali za borbu protiv patogena. Makrofazi koji su specijalizirani za zacjeljivanje rana i popravljanje tkiva nastaju iz citokina proizvedenih kao odgovor na ozljede tkiva.

Makrofazi i bolesti

Iako je glavna funkcija makrofaga zaštita od bakterija i virusa, ponekad ti patogeni mogu izbjeći imunološkom sustavu i inficirati imunološke stanice. Adenovirusi, HIV i bakterije koje uzrokuju tuberkulozu su primjeri patogena koji uzrokuju bolest inficiranjem makrofaga. Pored ove vrste bolesti, makrofazi su povezani s razvojem bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Makrofazi u srcu doprinose srčanim bolestima pomažući i u razvoju ateroskleroze. Kod ateroskleroze zidovi arterija postaju debeli zbog kronične upale izazvane bijelim krvnim stanicama. Makrofazi u masnom tkivu mogu uzrokovati upalu koja čini da masne stanice postanu otporne na inzulin. To može dovesti do razvoja dijabetesa. Kronična upala uzrokovana makrofazima također može pridonijeti razvoju i rastu stanica raka.

1 razmišljanje na “Što je makrofag?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *