HLA-B27

Što znamo o antigenu HLA-B27?

Simptomi

HLA-B27 je humani leukocitni antigen B27 koji pridonosi disfunkciji imunološkog sustava. Testiranje na HLA-B27 podrazumijeva genetički test za otkrivanje nositelja tog proteina koji je odgovoran za okidanje autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis i reaktivni artritis, ali se najčešće povezuje sa ANKILOZIRAJUĆIM SPONDILITISOM (AS).
Uglavnom, većina HLA proteina je odgovorna za zaštitu organizma, dok HLA-B27 radi upravo suprotno.

Glavni kompleks histokompatibilnosti (MHC) je skup molekula na površini naših stanica koje kontroliraju glavni dio imunološkog sustava svih kralješnjaka. MHC molekule posreduju u interakcijama leukocita pa se također nazivaju i leukocitnim. Te molekule su osnova imuniteta i zajedno s leukocitima i ostalim stanicama čine imunološki sustav organizma. MHC određuje i kompatibilnost davaoca za transplantaciju organa kao i podložnost na autoimmune bolesti (bolesti koje izazivaju da naš imunološki sustav reagira protiv tkiva našeg tijela). Kod ljudi, MHC se naziva ljudski leukocitni antigen (HLA, skraćeno od human leucocyte antigen). Dakle, na površini svake stanice nalaze se molekule koje su jedinstvene za svaku osobu. Putem molekula glavnog kompleksa histokompatibilnosti, tijelo može razlikovati vlastite od stranih tvari. Sve stanice koje imaju iste molekule glavnog kompleksa histokompatibilnosti ne izazivaju imunološki odgovor organizma, a odbacuje se svaka stanica koja na svojoj površini nosi drugačije molekule glavnog kompleksa histokompatibilnosti.

HLA antigeni se javljaju u ogromnom broju mogućih kombinacija genskih lokusa. Geni lokusa HLA–A, HLA–B i HLA–C kontroliraju sintezu antigena. Dosadašnja istraživanja su pokazala da pojedine bolesti mogu biti “vezane” za jedan ili više antigena HLA sustava. Povezanost između određenih HLA gena i bolesti nije bezuvjetna. To znači da nosilac određenog antigena ne mora nužno oboljeti od te bolesti, bez obzira što možda ta bolest pokazuje jasnu vezu s nekim od HLA gena. Kao dokaz ovoj tvrdnji uzima se činjenica da ista bolest u različitim populacijama pokazuje povezanost sa različitim genima HLA sustava. Najveći broj autoimunih bolesti je povezan s HLA sustavom, pa se češće javljaju kod osoba koje nose određene HLA alele. Ankilozni spondilitis je poremećaj u čvrstoj vezi s alelnom varijantom HLA–B27, ali je rizik obolijevanja izuzetno nizak (svega 2% svih HLA–B27 pozitivnih osoba). Ovo objašnjava pojavu da se kod poremećaja povezanih s HLA sustavom ne nasljeđuje bolest nego prijemčivost za neku bolest. Postojanje povezanosti s HLA sustavom ukazuje, ali ne dokazuje, da imunološki mehanizmi imaju ulogu u nastajanju bolesti. Ankilozantni spondilitis je bolest vezivnog tkiva u kojoj se javlja upala kralješnice i velikih zglobova, što dovodi do ukočenosti i bolova. U 90% oboljelih je dokazan specifični gen HLA-B27. Osim dokaza ovog specifičnog gena, dijagnoza se postavlja na temelju sklopa simptoma i rendgenskog snimanja kralješnice i zahvaćenih zglobova. Tipično je oštećenje zgloba između kralješnice i zdjelične kosti, kao i koštanih mostića između kralješaka, zbog čega nastaje ukočenost kralješnice. Pretrage krvi pokazuju ubrzanu sedimentaciju eritrocita.

KADA SE TESTIRATI?
Kod prisutnosti sljedećih simptoma: bol u zglobovima, ukočenost ili otečenost u kralježničkim zglobovima, vratu ili prsima..

ŠTO ZNAČI POZITIVAN NALAZ?
Iako ste nositelji HLA-B27 to ne znači nužno i razvoj autoimune bolesti. Uz pozitivan genetski test, potrebno je napraviti daljnju obradu kod kliničkog imunologa i reumatologa.

NOSITELJSTVO JE NASLJEDNO!
Ako ste HLA-B27 pozitivni, postoji mogućnost da su vaši potomci također nositelji te se u tom slučaju preporučuje pridavanje važnosti ranim simptomima razvoja autoimunih bolesti.

Reference:
https://emedicine.medscape.com/article/1201027-overview
https://www.arthritis.org/diseases/more-about/hla-b27-gene-and-arthritis
https://www.healthline.com/health/hla-b27-antigen

2 razmišljanja na “Što znamo o antigenu HLA-B27?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *