Ivermectin

Što znamo o ivermectinu (ivermektinu) i liječenju protiv Covid-19?

Objave

Postoje oprečne izjave o lijeku ivermectinu. Iako ovaj preparat, koji se zapravo koristi protiv šuge i infekcije parazitima, u Latinskoj Americi ima status “čudotvornog lijeka protiv korone”, Svjetska zdravstvena organizacija i američka FDA ne savjetuju da se on uzima. Potrebno je više studija i testiranja kako bi se utvrdilo da li bi ivermectin mogao biti koristan za prevenciju ili liječenje korona virusa.

Savez američkih liječnika zaposlenih na odjelima za intenzivnu njegu (“Front Line COVID-19 Critical Care Alliance”), nakon procjene dostupnih kliničkih podataka, dolazi međutim do zaključka da aktivni sastojak može značajno smanjiti virusno opterećenje i ubrzati oporavak pacijenata s blagim ili umjerenim tokom bolesti. U teškim slučajevima, kako se dalje navodi, lijek smanjuje potrebu za hospitalizacijom i smanjuje mortalitet.


Može li ivermectin zaista spriječiti i liječiti sve faze bolesti COVID -19? Čini se predobro da bi bilo istina…

Odgovor na ovo pitanje oslanja se na činjenicu da je ivermectin od svog razvoja prije 40 godina već pokazao svoju sposobnost povijesnih utjecaja na globalno zdravlje, s obzirom na to da je doveo do iskorjenjivanja “pandemije” parazitskih bolesti na više kontinenata. Ti su učinci ono što je otkrivačima ivermectina dodijelilo Nobelovu nagradu za medicinu za 2015. godinu.

U novije vrijeme identificirana su duboka antivirusna i protuupalna svojstva ivermectina. U COVID-19 konkretno, studije pokazuju da je jedno od nekoliko njegovih antivirusnih svojstava to što se snažno veže na protein klas, sprečavajući virus da uđe u stanicu. Ti učinci, zajedno s njegovim višestrukim sposobnostima za kontrolu upale, objašnjavaju već pozitivno nabrojene rezultate ispitivanja i daju nam lijepo obećanje da bi mogao ponoviti rezultate i protiv Covid-19.

Je li Ivermectin učinkovit u različitim varijantama Covid-19 virusa?

Budući da Ivermectin ima 5 različitih mehanizama djelovanja protiv koronavirusa, lijek je učinkovit i kod različitih inačica virusa. Prilagođeno je doziranje ivermectina u protokolima te su dodani još neki lijekovi i mjere kako bi protokole učinili učinkovitijima u odnosu na varijante.

Ako vas zanimaju trenutni protokoli možete ih skinuti na linku ispod. Uvijek prvo razgovarajte o protokolima sa svojim liječnikom.

Nuspojave ivermektina

U dozama koje liječnici obično propisuju ljudima, ivermektin može imati nuspojave poput:

 • zatvor
 • proljev
 • glavobolja
 • bol u zglobovima, mišićima ili trbuhu
 • smanjeni apetit
 • mučnina ili povraćanje
 • osjetljivost u vratu, pazusima ili preponama
 • tremor (nevoljno pokretanje međusobno nepovezanih skupina mišića, drhtanje).

Odmah nazovite svog liječnika ako uzimate receptom propisan ivermektin i primijetite ozbiljne nuspojave:

 • alergijska reakcija (osip na koži, svrbež, urtikarija, oticanje lica, usana ili jezika)
 • teškoće s disanjem
 • promjene vida
 • bol u prsima
 • brz i nepravilan rad srca
 • zbunjenost
 • bol u očima, crvenilo ili oteklina
 • vrtoglavica ili nesvjestica
 • groznica
 • promjene na koži – crvenilo, mjehurići, ljuštenje ili mlohavost
 • napadi (npr. grčenja mišića) zbog abnormalne električne aktivnosti u mozgu
 • nemogućnost kontrole mokrenja i eliminacije stolice
 • ponovljeno oticanje
 • neobičan umor ili slabost.

Je li Ivermectin siguran za imunosupresirane i pacijente s transplantacijom organa?

Imunosupresivni ili presađeni organi koji su na inhibitorima kalcineurina poput takrolimusa ili ciklosporina ili imunosupresiva sirolimusa trebali bi pomno nadzirati razinu lijeka na ivermektinu s obzirom na to da postoje interakcije koje mogu utjecati na te razine. Dulji popis interakcija s lijekovima nalazi se u bazi podataka www.drugs.com/ivermectin.html, sa gotovo svim interakcijama koje dovode do mogućnosti ili povećane ili smanjene razine ivermektina u krvi. S obzirom na studije koje pokazuju toleranciju i nedostatak štetnih učinaka na ljude, s obzirom da čak i eskalirajuće, visoke doze ivermektina, toksičnost nije vjerojatna, iako smanjena učinkovitost zbog smanjenih razina može biti zabrinjavajuća.

Je li Ivermectin siguran u bolesnika s demencijom, moždanim udarom i epilepsijom te kod osoba koje koriste razrjeđivače krvi?

Na temelju trenutnog istraživanja koje smo pregledali, vjerujemo da je Ivermectin siguran kod tih bolesti. Za više informacija o interakciji ivermectina s razrjeđivačima krvi preporučujemo da se obratite svom liječniku.

Može li se ivermectin davati bolesnicima s akutnom ili kroničnom bolešću jetre?

Što se tiče bolesti jetre, ivermectin se dobro podnosi s obzirom na to da postoji samo jedan slučaj ozljede jetre zabilježen mjesec dana nakon primjene koji se brzo oporavio. Ivermectin nije povezan s akutnim zatajenjem jetre ili kroničnom ozljedom jetre. Nadalje, nisu potrebne prilagodbe doze u bolesnika s bolestima jetre.

Mogu li koristiti Ivermektin ako sam trudna ili dojim?

Na temelju trenutnih istraživanja, Ivermectin se ne preporučuje koristiti tijekom trudnoće, posebno u prvom tromjesečju. Profilaksa ivermectinom također se ne preporučuje ako pokušavate zatrudnjeti. Za liječenje Ivermectinom, ovo bi trebala biti odluka o riziku i koristi o kojoj morate razgovarati sa svojim liječnikom. U studijama na životinjama s velikim dozama Ivermectina utvrđena je teratogenost. Trudnoća nije kriterij za izuzeće SZO za masovnu distribuciju ivermectina za parazitske infekcije (jedini kriterij za isključenje je dob djeteta mlađa od 6 mjeseci). Zdravlje majke najveći je prediktor zdravlja djeteta. Trenutno se ne preporučuje dojenje dok majka uzima ivermectin i najmanje tjedan dana nakon prestanka uzimanja ivermectina, na temelju ograničenih dostupnih podataka.

Kako uzimati ivermectin?

Ako vam liječnik preporuči ivermectin u tabletama za liječenje određenih zdravstvenih problema, svakako biste ga trebali upozoriti na svoje postojeće bolesti ili stanja, a posebno je važno reći mu ako:

 • imate astmu ili bolest jetre
 • ste imali neobične ili alergijske reakcije na hranu, sastojke ili lijekove
 • ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti, odnosno ako dojite.

Također informirajte liječnika o svim drugim lijekovima ili suplementima koje uzimate, jer ivermektin može imati interakcije s nekim lijekovima, poput lijekova za razrjeđivanje krvi (antikoagulansi).

Pažljivo slijedite upute liječnika kako uzimati ivermectin. Popijte propisanu dnevnu dozu (doze) s čašom vode natašte, barem 30 minuta prije jela ili dva sata nakon jela. Nemojte uzimati ivermectin zajedno s hranom.

Ivermectin treba piti kroz točno propisano vremensko razdoblje, čak i ako se počnete osjećati bolje nakon prvih nekoliko doza. Ako ste propustili uzeti dnevno propisanu dozu, uzmite je što je prije moguće. Ako je u u tom trenutku već vrijeme za sljedeću dozu, onda popijte samo tu dozu, tj. nemojte uzeti dvostruku dozu zbog propuštene prethodne doze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *