Krvna grupa A

Što znamo o krvnoj grupi A?

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Krvna grupa je način klasifikacije krvi prema vrsti antigena koji se nalaze na površini crvenih krvnih stanica. Antigeni su vrsta proteina koji mogu izazvati imunološku reakciju u tijelu. Postoje četiri glavne krvne grupe: A, B, AB i 0. Svaka krvna grupa ima svoje osobine i utječe na različite aspekte zdravlja, prehrane i transfuzije.

U ovom članku ću ti reći sve što trebaš znati o krvnoj grupi A, koja je jedna od najčešćih krvnih grupa u svijetu. Naučit ćeš o:

 • Povijesti i podrijetlu krvne grupe A
 • Prehrani i mršavljenju po krvnoj grupi A
 • Sklonostima i rizicima za bolesti kod krvne grupe A
 • Kompatibilnosti s drugim krvnim grupama za transfuziju
 • Načinu nasljeđivanja krvne grupe A
 • Povijest i podrijetlo krvne grupe A

Krvna grupa A je nastala prije oko 12 000 godina, u trenucima kada je čovjek prešao s lovačke prehrane na agrarnu (kada je počeo uzgajati voće, povrće i žitarice)1. Osobe iz ove krvne grupe ne podnose najbolje proteine životinjskog podrijetla i imaju osjetljivi probavni sustav.

Krvna grupa A je najbrojnija krvna grupa među zapadnim Europljanima. Također je česta u Aziji, posebno u Japanu, gdje se smatra da utječe na osobnost i temperament.

Prehrana i mršavljenje po krvnoj grupi A

Prema teoriji prehrane po krvnim grupama, koju je popularizirao dr. Peter D’Adamo, osobe s krvnom grupom A bi trebale slijediti vegetarijansku ili vegansku prehranu, bogatu žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem. Ova prehrana bi im pomogla da održe optimalnu razinu energije, imuniteta i tjelesne težine.

Neki od savjeta za prehranu po krvnoj grupi A su:

 • Izbjegavati crveno meso, iznutrice, mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz i rajčicu
 • Preferirati bijelo meso, ribu, jaja, soju, tofu, orašaste plodove i sjemenke
 • Uključiti puno zelenog lisnatog povrća, brokule, mrkve, cikle i ananasa
 • Koristiti maslinovo ulje, laneno ulje i jabučni ocat kao začine
 • Piti zeleni čaj, đumbir, limun i sok od brusnice
 • Izbjegavati alkohol, kofein, nikotin i lijekove protiv bolova

Dakle, da sumiramo: osobe s krvnom grupom A bi trebale jesti pretežno biljnu hranu, kao što su povrće, voće, žitarice i mahunarke.
Trebale bi izbjegavati meso, mliječne proizvode i pšenicu, jer bi ti proizvodi mogli uzrokovati upale, alergije i probavne smetnje.
Preporučuje se i konzumiranje ribe, jaja, soje, orašastih plodova i sjemenki kao izvora proteina.
Osim toga, osobe s krvnom grupom A bi trebale izbjegavati alkohol, kofein i nikotin, jer bi ti stimulansi mogli povećati razinu stresa i poremetiti hormonsku ravnotežu.

Međutim, ova teorija nije znanstveno dokazana i ne uzima u obzir druge faktore koji utječu na prehranu i zdravlje, kao što su genetika, okolina, navike i preferencije. Stoga je važno konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije nego što se odlučiš za bilo kakvu promjenu u prehrani.

Sklonosti i rizici za bolesti kod krvne grupe A

Kao što sam već spomenuo, antigeni u krvi mogu izazvati imunološku reakciju u tijelu. To znači da krvna grupa može utjecati na sklonost i otpornost na određene bolesti i infekcije.

Neka od istraživanja su pokazala da osobe s krvnom grupom A imaju veći rizik od razvoja nekih vrsta raka, kao što su rak želuca, rak dojke i rak jajnika. Također su osjetljivije na bakteriju Helicobacter pylori, koja uzrokuje čireve i gastritis.

S druge strane, osobe s krvnom grupom A imaju niži rizik od razvoja srčanih bolesti, jer imaju manje sklonosti za stvaranje krvnih ugrušaka. Također imaju bolji odgovor na stres, jer imaju višu razinu kortizola, hormona koji regulira stres.

Međutim, ovi rezultati nisu konačni i ne znače da je krvna grupa jedini faktor koji određuje zdravlje. Postoje i drugi faktori koji su važniji, kao što su životni stil, prehrana, vježbanje, pušenje, alkohol i genetika. Stoga je važno voditi zdrav i uravnotežen način života i redovito odlaziti na preventivne preglede.

Transfuzija – Kompatibilnost s drugim krvnim grupama

Transfuzija krvi je medicinski postupak koji se koristi za nadoknadu gubitka krvi ili za liječenje nekih bolesti koje utječu na krv. Transfuzija krvi mora biti kompatibilna s krvnom grupom primatelja, inače može doći do ozbiljnih komplikacija.

Osobe s krvnom grupom A mogu primiti krv samo od osoba s krvnom grupom A ili 0. To znači da su kompatibilne s 42% svjetske populacije. Osobe s krvnom grupom A mogu dati krv samo osobama s krvnom grupom A ili AB. To znači da su kompatibilne s 38% svjetske populacije.

Osim krvne grupe, važan je i Rh-faktor, koji označava prisutnost ili odsutnost antigena D na crvenim krvnim stanicama. Rh-faktor može biti pozitivan (+) ili negativan (-). Osobe s Rh-pozitivnim faktorom mogu primiti krv od osoba s istim ili suprotnim Rh-faktorom, dok osobe s Rh-negativnim faktorom mogu primiti krv samo od osoba s istim Rh-faktorom.

Način nasljeđivanja krvne grupe A

Krvna grupa se nasljeđuje od roditelja na potomke. Svaka osoba ima dva gena za krvnu grupu, jedan od majke i jedan od oca. Geni za krvnu grupu mogu biti A, B ili 0. Geni A i B su dominantni nad genom 0, što znači da će se izraziti ako su prisutni. Gen 0 je recesivan, što znači da će se izraziti samo ako nema drugog gena.

Ovo znači da osoba može imati krvnu grupu A ako ima genotip AA ili A0. Genotip je skup gena koje osoba ima, dok je fenotip vidljiva osobina koju ti geni uzrokuju. Na primjer, ako osoba ima genotip AA, njen fenotip je krvna grupa A.

Moguće kombinacije genotipa roditelja i djeteta za krvnu grupu A su sljedeće:

Genotip majkeGenotip ocaMogući genotipi djeteta
AAAAAA
AAA0AA ili A0
AAB0AB ili A0
AABBAB
A0A0AA, A0 ili 00
A0B0AB, A0, B0 ili 00
A0BBAB ili B0

Karakteristike krvne grupe A osobe koje imaju krvnu grupu A imaju antigene A na svojim crvenim krvnim stanicama i antitijela protiv antigena B u svojoj plazmi. Antitijela su vrsta imunoloških molekula koje prepoznaju i uništavaju strane antigene. Zbog toga osobe s krvnom grupom A mogu primiti krv samo od osoba s krvnim grupama A ili 0, jer bi krv s antigenima B izazvala aglutinaciju (sljepljivanje) crvenih krvnih stanica. S druge strane, osobe s krvnom grupom A mogu dati krv samo osobama s krvnim grupama A ili AB, jer bi njihova antitijela protiv antigena B oštetila krv primatelja.

Krvna grupa A je također povezana s nekim zdravstvenim rizicima i prednostima. Prema nekim istraživanjima, osobe s krvnom grupom A imaju veću vjerojatnost da pate od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2, raka želuca i anemije. S druge strane, osobe s krvnom grupom A imaju manju vjerojatnost da pate od malarije, kolere i nekih virusnih infekcija.

Zaključak

Krvna grupa A je jedna od najčešćih krvnih grupa u svijetu. Ona se nasljeđuje od roditelja na potomke i ima svoje osobine koje utječu na transfuziju krvi, zdravlje i prehranu. Osobe koje imaju krvnu grupu A bi trebale biti svjesne svojih rizika i prednosti te prilagoditi svoj način života i prehranu svojim potrebama.

Nadam se da vam je ovaj članak bio koristan i zanimljiv. Hvala vam na čitanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *