Krvna grupa AB

Što znamo o krvnoj grupi AB?

Korisni savjeti Objave Savjeti o prehrani

Ljudska krv podijeljena je u krvne grupe na osnovu prisutnosti ili odsutnosti određenih markera (ili antigena) na površini crvenih krvnih stanica.

Najvažniji antigeni u krvi su antigeni krvnih grupa (AB0), te Rh-antigen (ili Rh-faktor). Upravo se stoga najčešće rade testovi vezani za krvne grupe A, B, i 0, te Rh-testovi, iako postoje i neki drugi načini utvrđivanja krvne grupe. Obje vrste testiranja rade se na uzorku krvi uzete iz vene.

Krv čovjeka dijeli se u četiri krvne grupe, A, B, AB, ili 0, a danas ćemo pisati o AB krvnoj grupi.

Krvna grupa AB (Moderna)

Ova krvna grupa smatra se “najmlađom”. Naime, pojavila se prije 1000 godina, a nastala je kao rezultat miješanja bijele rase (krvna grupa A) i mongolske rase (krvna grupa B). Za ljude koji imaju ovu krvnu grupu smatra se da su razumni, mirni, snažni i inovativni. Oni mogu jesti svu hranu i to je jedan od razloga zašto se naziva modernom grupom. Poželjno je u svakodnevnu prehranu uvrstiti organsku i sirovu hranu, a trebaju izbjegavati onu industrijski prerađenu.

Izbjegavati: crvena mesa, lima grah, sjemenke, kukuruz, heljdu, artičoke, paprike, šitaki gljive, crne masline, rotkvice, banane, narandže, kokosov orah, hurme, nar, mango.

Pomaže: proso, tofu, morska riba, mliječni proizvodi, meki sir, kelj, cvekla, brokoli, karfiol, zeleni kupus, krastavac, paradajz, plavi patlidžan, bijeli luk, krompir, morske alge, trešnje, grozđe, limun, brusnice, kupine, smokve, ananas, grejpfrut, šljive, kivi.

Najbolje od svih grupa nosi se sa stresom, ali isto kao ljudi s O krvnom grupom, lako se razljute. Kako bi smirili svoju “vruću krv” naučnici preporučuju više fizičkih aktivnosti.

Krvna grupa AB može primiti transfuziju svih krvnih grupa, a može dati samo AB grupi.
Krvna grupa AB može primiti plazmu od krvne grupe AB, ali je univerzalni davatelj.

Problemi s pamćenjem

Kako piše časopis Neurology osobe s krvnom grupom AB imaju povećan rizik od kognitivnih oštećenja. To se posebno odnosi na ljude u starijoj životnoj dobi, koji bi mogli teže pamtiti i učiti kako stare.

Znamo da krvna grupa AB određuje čimbenike važne za zgrušavanje i proteine u krvi’, objašnjava koautorica studije Mary Cushman za časopis Prevention. Dodaje kako to može objasniti zašto ljudi s krvnom grupom AB naginju problemu s pamćenjem, ali još uvijek nije točno poznato zašto se to događa.

Drugi problem vezan uz ovu krvnu grupu jest rak želuca. Osobe s krvnom grupom AB imaju čak 26 posto veću šansu da obole od te zlobne bolesti za razliku od onih koji su krvna grupa 0 ili B. American Journal of Epidemiology piše kako je uzrok u bakteriji Helicobacter pylori, a osobe s AB krvnom grupom teže se bore protiv nje.

Bolesti srca

Osobe krvne grupe AB su u najvećem riziku za bolesti srca.

Prehrana po krvnim grupama AB

Ova grupa poput grupe A ne proizvodi dovoljno hidroklorične želučane kiseline da bi se do kraja probavili životinjski proteini (pogotovo kod crvenog mesa). Ipak, grupa AB dobro reagira na umjerenu mesnu prehranu.

  • Nemasno crveno meso i divljač preporučuje se jesti 1-3 puta tjedno.
  • Bijelo meso se može konzumirati do 2 puta tjedno i to u kombinaciji s tofuom i povrćem.
  • Morski plodovi se preporučuju u količini 3-5 puta tjedno.
  • Jaja (komad) jednom tjedno.
  • Sirevi do 60 grama tjedno.
  • Jogurt 3-6 puta tjedno.
  • Mlijeko se može konzumirati više nego kod prethodne dvije grupe 4-6 puta tjedno.
  • 1 žličica ulja poželjna je u količini 4-8 puta tjedno.
  • Mahunarke se preporučuje konzumirati 2-3 puta tjedno.
  • Povrće se preporučuje konzumirati 3-5 puta dnevno cca 150 grama.
  • Voće se preporučuje konzumirati i do 4 puta dnevno.

Određene namirnice posebno leže osobama krvne grupe AB:

  • Namirnice koje potiču mršavljenje kada je u pitanju krvna grupa AB: ananas, mliječni proizvodni, kelp, zeleno povrće, morski plodovi, tofu, meso, grah, mahunarke, žitarice, voće i povrće.
  • Namirnice koje potiču debljanje kada je u pitanju krvna grupa AB: crveno meso, pšenica, bob, sjemenke, heljda, slatki kukuruz.
  • Ljekovite namirnice: peršin, zob, kesten, kikiriki, leća, orasi, maslinovo ulje, mozzarella, kozji sir i mlijeko, svježi kravlji sir, sardine, oslić, endivija, špinat, tikvice, sojino mlijeko, pistacija.
  • Otrovne namirnice: slanina, govedina, pačetina, piletina, guska, šunka, svinjetina, inćuni, rakovi, losos, maslac, sladoled, lješnjaci, avokado, tahini pasta, radič.

Bitno je napomenuti da namirnice koje smo navodili kao ”otrovne namirnice” nisu u punom smislu te riječi ”otrovne”, već da se radi o namirnicama koje je potrebno što manje konzumirati jer u prevelikim količinama mogu izazvati probavne tegobe ili neku drugu štetu u organizmu koja će s vremenom biti vidljiva kao npr. kolesterol na krvnim žilama.

Imajte na umu da ovakva prehrana ne godi svima prvenstveno zbog toga što su neke osobe intolerantne na određene namirnice. Ako se odlučite konzumirati ovakvu vrstu prehrane, moguće su vidljive promjene u probavi.

Tijelu je potrebno da se navikne na namirnice koje inače ne konzumirate. Na gotovo svaku prehrambenu promjenu organizam će reagirati, što nužno ne znači da se radi o namirnicama koje vam nisu namijenjene.

Pokušajte se hraniti namirnicama koje su preporučene za vašu krvnu grupu. Hranite se ali u manjim količinama s namirnicama koje su navedene kao ”otrovne”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.