Čokolada i zdravlje

Tamna čokolada – utjecaj na zdravlje

Savjeti o prehrani

Što vam pada na pamet kada se spomene čokolada?
Čokolada je s pravom jedan od najpopularnijih slatkiša i njezini ljubitelji se nalaze na svim kontinentima.

Možda ste do sada smatrali da je konzumacija čokolade siguran put prema pretilosti i zdravstvenim problemima. Ali što ako vam kažemo da je čokolada u osnovi zdrava i ima nekoliko zdravstvenih koristi?

O porijeklu čokolade

Čokolada je proizvedena od sjemenki tropskog sjemena Theobroma cacao. Njegova najranija upotreba datira još iz civilizacije Olmec u Mesoamerici.
Nakon europskog otkrića Amerike, čokolada je postala vrlo popularna u širem svijetu, a potražnja joj je eksplodirala.
Čokolada je s vremenom postala popularni prehrambeni proizvod u kojem milijuni svakodnevno uživaju, zahvaljujući jedinstvenom, bogatom i slatkom ukusu.
Ali kakav učinak čokolada ima na naše zdravlje?

Zašto bi tamnu čokoladu trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu

Organski sirovi kakao sadrži ‘moćni’ antioksidans polifenol koji pomaže u neutraliziranju slobodnih radikala i u borbi protiv oksidativnog stresa. Zrna kakaa fermentiraju još prije nego što se osuše (pa tamnoj čokoladi daju kiselkast okus), a poznato je da je fermentirana hrana izvrsna za zdravlje crijeva koja utječu na zdravlje mozga. Flavanoli iz kakaa povećavaju protok krvi u mozgu, a uključeni su i u proces kratkotrajnog pamćenja, te su prisutni u područjima mozga u kojima se odvija rast novih moždanih stanica .

Deblja li čokolada?

Čokolada se sastoji od tri vrste masti zastupljenih u jednakom omjeru.

  • Prvu trećinu čine mono-nezasićene masti iz kakaovca (masti koje se nalaze i u maslinovom ulju).
  • Drugu trećinu, koja dolazi uglavnom iz kakao maslaca, čine zasićene masti s neutralnim djelovanjem na razinu kolesterola (niti ga dižu niti spuštaju),
  • Zadnju trećinu zasićenih masti čine tvari koje dižu kolesterol i potiču debljanje.

Ukupno gledano čokolada ima povoljan omjer masti i ne može se reći da deblja. Ipak, u čokoladu se dodaju tvari koje nažalost i debljaju, prije svega šećer i mlijeko.

Čokolada – eliksir mladosti

Najnovija istraživanja pokazuju kako crna čokolada pomlađuje stanice, produžujući njihov život i dajući im drugu mladost.

Tamna čokolada pomaže u prevenciji depresije

Jedna od komponenti koja se nalazi u tamnoj čokoladi je teobromin. Teobromin je strukturno vrlo sličan kofeinu. Teobromin, kad ga se konzumira u većim količinama, može uzrokovati pad krvnog tlaka, ekscitabilnost i dati energiju. Druga kemikalija koja se nalazi u čokoladi je anandamid. Anandamid je strukturno sličan THC-u, ali nije tako učinkovit. Unatoč tome, anandamid i dalje može poboljšati raspoloženje i energiju, bez izazivanja ovisnosti i kardiovaskularnih oštećenja koja dolaze s drugim stimulirajućim tvarima.

Još jedna kemikalija koja podiže raspoloženje u čokoladi je fenetilamin, koji se u našem tijelu metabolizira u serotonin. Serotonin je jedna od najvažnijih kemikalija za reguliranje raspoloženja koju naše tijelo može proizvesti. Ako vam nedostaje serotonina, dodavanje fenetilamina – čak i čokoladom – može pomoći da se vratite na početnu vrijednost serotonina.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Istraživanja su pokazala kako konzumiranje čokolade smanjuje rizik od srčanih oboljenja čak za jednu trećinu. Iako sadrži masne kiseline, one ne doprinose rastu kolesterola, baš naprotiv- one smanjuju rizik od srčanog udara. Kakao smanjuje razinu LDL- a (lošeg kolesterola) i povećava razinu HDL-a, odnosno “dobrog” kolesterola. Flavonoidi koje nalazimo u tamnoj čokoladi imaju antioksidativna svojstva, što znači da štite srce od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Umiruje živčani sustav

Sastojci poput flavonoida i katehina koje nalazimo u tamnoj čokoladi mogu smanjiti rizik od moždanog udara. Ovi sastojci također pomažu u smanjivanju rizika od raznih poremećaja živčanog sustava te su novija istraživanja pokazala da čak i pomaže u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Djeluje protiv kašlja i prehlada

Kakao je bogat izvor vitamina C, alkaloida i flavonoida, a oni pomažu u tretiranju kašlja i prehlada. Također, masne kiseline mogu pomoći u ublažavanju simptoma grlobolje te kroničnog kašlja i prehlada.

Rast i razvoj fetusa

Konzumiranje 30 g čokolade svaki dan tijekom trudnoće moglo bi pogodovati razvoju i razvoju fetusa, pokazalo je istraživanje predstavljeno na 2016. Sastanku trudnoće Društva za medicinu majke i fetusa u Atlanti, GA.

Tjelesna aktivnost

Nalazi objavljeni u časopisu International Journal of Sports Nutrition sugeriraju da bi malo tamne čokolade moglo povećati dostupnost kisika tijekom treninga.
Istraživači su proučavali bicikliste u Velikoj Britaniji i otkrili su da nakon što su jeli tamnu čokoladu, biciklisti su koristili manje kisika kada su biciklirali umjerenim tempom, a također su prevalili više udaljenosti u dvominutnom ispitivanju.
Znanstvenici vjeruju da je uspjeh tamne čokolade u tome što sadrži flavonole poznate kao epikatetini, koji pojačavaju oslobađanje dušičnog oksida u tijelu. Sok od cikle ima sličan učinak.

Ѕаžеtаk

Rаznі ѕu dоkаzі dа је tаmnа čоkоlаdа іznіmnо dоbrа zа zdrаvlје, nароѕе zа zаštіtu ѕrса оd rаznіh bоlеѕtі. 
Nаrаvnо, nе trеbаtе ѕvаkі dаn јеѕtі рrеvіšе čоkоlаdе јеr іраk іmа dоѕtа kаlоrіја. 
Uјеdnо, kаdа bіrаtе čоkоlаdu рrіраzіtе nа udіо šеćеrа kао і nа udіо kаkаа. Nајbоlје је bіrаtі tаmnu čоkоlаdu ѕ nајmаnје 70% kаkаа і ѕа štо mаnје šеćеrа. 
Štо је tаmnіја čоkоlаdа, tо mаnје šеćеrа ѕаdržі. 
Čіnі ѕе dа је tаmnа čоkоlаdа јеdnа оd оnіh rіјеtkіh nаmіrnіса kоје ѕu іznіmnо fіnе, а uјеdnо і vrlо zdrаvе. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *