Tartufi

Tartufi

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Tartufi su nadaleko čuven rod gljiva. Izgledom podsjećaju na krumpir i imaju vrlo snažan i specifičan miris. Pravo su šumsko blago, a zasluženo nose naziv najaromatičnijeg iz porodice gljiva. Zbog čega su tartufi na cijeni, koji su njihovi zdravstveni benefiti, kako se pripremaju, te mnoge druge detalje koje možda niste znali, čitajte u nastavku.

Vrste tartufa

Postoji nekoliko stotina različitih vrsta tartufa, od kojih je svega desetak jestivo. Uglavnom rastu u šumama širom Europe, a u posljednje vrijeme pronalaze se i u Australiji. Istarski bijeli tartufi smatraju se najboljim iz svoje vrste, a to pokazuje i njihova visoka cijena. U Istri se tartuf vadi još od davnina. Za njega su znali i rimski carevi i austrougarski plemići koji su ga svakodnevno konzumirali.

Bijeli tartuf (Tuber Magnatum Pico) je najcjenjenija vrsta tartufa. Žutosmeđe ili sivozelene je boje i vrlo intenzivnog mirisa, jačeg nego kod ostalih vrsta tartufa. Sezona mu je od listopada do prosinca.

Osim bijelog tartufa u Istri se mogu naći još i tri vrste crnog tartufa (Tuber Aestivum Vitt, Tuber ubicatum, Tuber melanosporum). Crni tartuf je crnosmeđe boje, a posebno se primjenjuje u francuskoj kuhinji. Sezona mu je od svibnja do studenog.

Uzgoj tartufa

Tartufi rastu u šumama, u zemlji, uz korijenje stabala hrasta, bukve, topole, vrbe ili brijesta. Zaista ih je teško otkriti, pa zato ljudi koji se bave otkrivanjem tartufa sa sobom vode svoje specijalno dresirane pse koji ih pronalaze po mirisu. Prije su tu ulogu imale svinje, koje imaju dobar njuh za ove gljive.

Međutim, tartufi ne rastu isključivo u prirodi, već se mogu i uzgajati. Uzgoj tartufa se najčesće primjenjuje u simbiozi sa lješnjakom, ali može i sa hrastom i drugim drvećem.

Uzgoj tartufa je veoma složen poljoprivredni posao, te ukoliko se odlučite na uzgoj ovih gljiva, o njoj morate naučiti mnogo toga. Osim što morate znati mnogo o tartufima, morate znati sve i o biljci uz koju se tartuf razvija. Ove specifične gljive mogu biti dobar izvor zarade za one koji znaju kako da ih traže i prodaju.

Moguće ih je kupiti i konzervirane u obliku tartufate odnosno sosa od tartufa i šampinjona, sjeckane ili mljevene u maslinovu ulju, te u kombinaciji s uljem, maslacem, sirom, suhomesnatim proizvodima i raznim umacima i namazima.

Cijene tartufa

Njihova specifična aroma veoma brzo ispari i zato je veoma bitno da tartuf što prije stigne od šume do trpeze. Ovo je jedan od razloga njegove visoke cijene.

Bez obzira na različite komentare, potraga za tartufima uvijek je višestruko veća od potražnje, zbog čega cijena može skočiti i do nevjerovatnih 3 000€ po kilogramu.

Benefiti tartufa

Gljive u prosjeku sadrže više proteina od ostalog povrća, te su niskokalorične, iako njihova energetska vrijednost varira u ovisnosti od vrste.

Pored izuzetnog okusa, tartufi su poznati po svojim ljekovitim svojstvima. Poznato je da djeluju na potenciju i vitalnost cijelog organizma. Njihovo konzumiranje obnavlja sive stanice. Na taj način poboljšava se sposobnost učenja, pamćenja, te poboljšava koncentraciju.

Odličan su izvor vitamina B kompleksa i minerala. Osim što djeluju kao afrodizijak, tartufi su bogati važnim mikronutrijentima kao što je fosfor, natrij, kalij, magnezij, kalcij, sumpor i željezo. Smatra se da tartufi podižu raspoloženje.

Kulinarstvo

Tartufi se mogu opisati i kao gurmanske gljive, jer imaju opor, intenzivan, zemljani miris koji hrani daje jedinstven okus. Koriste se u vrlo malim količinama, odnosno dodaju se jelima narendani ili u obliku tankih pločica neposredno pred kraj kuhanja ili prije samog posluživanja.

Veoma je važna priprema tartufa. Površina mora biti besprijekorno čista jer se on koristi neoguljen. Zato, prvo uklonite ostatke zemlje s površine, a zatim tartuf uz pomoć četkice operite ispod mlaza vode. Posušite ga kuhinjskim ubrusom.

Brojne su njegove kulinarske primjene, a ipak ponajbolje mu je društvo najjednostavnija tjestenina, po mogućnosti domaća. Pored toga, izvrsno se slažu u kombinaciji s teletinom, piletinom, ribom, jajima i sirevima.

Sladokusci tvrde da je tartuf vrhunac gastronomije.

Preuzeto sa www.zdravija.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *