tetanija

Tetanija – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Tetanija (prema grč. τέτανος: napetost, grč) (spazmofilija), povećana neuromuskularna podražljivost, koja nastaje zbog poremećaja el. potencijala stanične membrane u bolesnika s hipokalcemijom (niskom koncentracijom kalcija u krvnoj plazmi, tj. koncentracijom kalcija manjom od 2,2 mmol/L). Takve osobe osjećaju umor, napetost, razdražljivost, trnce i žmarce oko usana, te u vrhovima prstiju ruku i nogu. Pri većem stupnju hipokalcemije javljaju se bolni i dugotrajni grčevi mišića leđa, šaka i stopala. Bolne grimase posljedica su grčenja mišića lica. U najtežim slučajevima dolazi do grča mišića grkljana, te jakoga grčenja mišića cijeloga tijela, pri čemu može doći do prestanka disanja (respiratorni arest). Bolesnici mogu imati aritmije, a na EKG-u je tipičan nalaz produljenje QT-intervala (→ elektrokardiografija). Za dijagnozu tetanije mogu poslužiti Trousseauov i Chvostekov znak. Trousseauov znak pojava je grča šake izazvana kratkotrajnim (3 do 5 minuta) prekidom cirkulacije u području nadlaktice (napuhivanjem orukvice tlakomjera za 20 mmHg iznad vrijednosti sistoličkoga tlaka). Chvostekov znak izaziva se laganim udarcem jagodicom prsta u područje grananja ličnoga živca (ispred vanj. otvora zvukovoda); nalaz je pozitivan ako dođe do kontrakcije mišića lica iste strane (10% zdravih osoba također može imati pozitivan Chvostekov znak). Tetanija se suzbija primjenom kalcijevih soli.

Uzrok nastanka tetanije

Iako skoro svi elektroliti (natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor) mogu davati slične simptome, u praksi se tetanija najčešće nalazi kod snižene razine kalcija u krvi. Tetanija može biti udružena sa hiperventilacijiom, hipoparatireoidizmom, rahitisom, uremijom i drugim stanjima.
Niska razina kalcija se obično događa kada nema dovoljno vitamina D.

Tetanija najčešće napada nervozne i preosjetljive osobe, a žene češće obolijevaju nego muškarci.

Simptomi tetanije

Tetanija općenito uzrokuje nehotične kontrakcije mišića i bolne grčeve. Najčešće se javljaju u rukama i nogama, ali mogu se proširiti i na druga područja. Kada ovi simptomi utječu na grkljan, osoba može razviti probleme s disanjem. Teška tetanija može dovesti do napadaja, generaliziranih konvulzija, povraćanja, jakih bolova i srčanih abnormalnosti.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja se na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, laboratorijskih ispitivanja (određivanje nivoa elektrolita), elektromiografije, EEG-a i drugih neuroloških ispitivanja.

Tetanija je simptom. Kao i mnogi simptomi, može ih dovesti do različitih stanja. To znači da je ponekad teško pronaći što uzrokuje ovaj simptom. Iako postoje učinkoviti tretmani za stanje, njegovo sprječavanje često ovisi o utvrđivanju onoga što ga je uzrokovalo.

Kako se liječi tetanija?

U idealnom slučaju, liječnik će znati što je uzrokovalo tetaniju, omogućujući im da liječe stanje na izvoru.

Kratkoročno, ciljevi liječenja su ispraviti neravnotežu. To može uključiti, na primjer, kalcij ili magnezij. Ubrizgavanje kalcija izravno u krvotok je najčešći pristup. Međutim, potrebno je uzimati kalcij oralno (zajedno s vitaminom D, za apsorpciju) da se spriječi njegovo ponovno pojavljivanje.

Jednom kada liječnik utvrdi što je bilo u korijenu tetanije, mogao bi razmotriti ozbiljnije liječenje. Na primjer, ako su krivi tumori na paratireoidima, oni se mogu kirurški ukloniti.

U nekim slučajevima, poput zatajenja bubrega, za liječenje stanja koje je dovelo do tetanije može biti potrebno kontinuirano liječenje dodacima kalcija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *