Tinitus - zujanje u ušima

Tinitus (Zujanje u ušima) – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Zujanje u ušima (tinitus) je osjet zvuka u uhu koji se očituje kao šum, zujanje, zviždanje ili zvonjava, u odsutnosti zvučnog podražaja. Tinitus nije bolest, već simptom kojega može izazvati veliki broj stanja ili bolesti. Pojava šuma u uhu može biti potpuno bezazlena, ali i povezana s teških bolestima. Ponekad šum može biti jedva primjetan, a katkad može kod osobe koja ga ima dovesti do poremećaja ponašanja.

Može se pojaviti u jednom ili oba uha. Čest je problem i pogađa od 10 – 15 % stanovništva. Iako je iritantno, zujanje u ušima obično nije znak nekog ozbiljnijeg stanja. Naime, iako se može pogoršati starenjem, također se liječenjem može poboljšati. Identificiranje temeljnog uzroka najviše pomaže.

Tinitus dijelimo na subjektivni i objektivni te na tinitus koji je sinkroniziran ili nije sinkroniziran s radom srca.

Subjektivni tinitus je osjet zvuka bez zvučnog podražaja, a čuje ga samo bolesnik. Većina slučajeva tinitusa je subjektivna.

Objektivni tinitus je rijedak i nastaje zbog zvuka koji stvaraju strukture u blizini uha. Ponekad je tako glasan da ga čuje i druga osoba/liječnik. Također, može biti povremen ili trajan.

Uzrok tinitusa

Uzroke treba razlikovati prema tome da li uzrokuju subjektivni ili objektivni tinitus.

Za subjektivni tinitus se smatra da je uzrokovan abnormalnom aktivnošću neurona u slušnoj kori. Ona nastaje kad je unos zvuka slušnim putem (pužnica, slušni živac, moždane jezgre, slušna kora) prekinut ili na drugi način promijenjen. Ovaj prekid može dovesti do gubitka supresije unutarnje kortikalne aktivnosti i možda do stvaranja novih neuronskih veza. Neki smatraju da je ova pojava slična pojavi fantomske boli nakon amputacije ekstremiteta. Provodni gubitak sluha (npr. uzrokovan čepom cerumena, upalom srednjeg uha, disfunkcijom Eustahijeve tube) također može biti povezan sa subjektivnim tinitusom, mijenjanjem unosa zvuka u središnji slušni sustav.

Subjektivni tinitus može nastati uz skoro svaku promjenu koja utječe na slušne putove.

Najčešće promjene su one koje obuhvaćaju osjetnoživčani gubitak sluha, osobito

 • Akustička trauma (bukom izazvan osjetno-živčani gubitak sluha)
 • Starenje (prezbiakuzija)
 • Ototoksični lijekovi
 • Meniereova bolest

Uzrok također mogu biti infekcije i promjene SŽS (npr. uzrokovane tumorom, moždanim udarom, multiplom sklerozom) koje zahvaćaju slušne putove.

Tinitus mogu uzrokovati i promjene koje uzrokuju provodni gubitak sluha. U njih spadaju opstrukcija zvukovoda cerumenom, stranim tijelom ili upalom vanjskog zvukovoda. S tinitusom mogu biti povezani i upala srednjeg uha, barotrauma, disfunkcija Eustahijeve tube i otoskleroza.

U nekih bolesnika s tinitusom može biti povezana i disfunkcija temporomandibularnog zgloba.

Objektivni tinitus je pravi zvuk koji stvaraju fiziološke pojave koje se zbivaju u blizini srednjeg uha. Zvuk obično potječe iz krvnih žila, ili urednih, uz postojanje povećanog ili turbulentnog protoka (npr. uslijed ateroskleroze) ili promijenjenih (npr. kod tumora ili žilnih malformacija). Ponekad škljocanje nastaje zbog mišićnog spazma ili mioklonusa nepčanih mišića ili mišića u srednjem uhu.

Objektivni tinitus obično obuhvaća protok krvi, koji uzrokuje čujni pulsirajući zvuk sinkroniziran s pulsom. Uzroci su:

 • Turbulentni protok kroz karotidnu arteriju ili jugularnu venu
 • Bogato vaskularizirani tumori srednjeg uha
 • Arteriovenske malformacije (AVM) tvrde moždane ovojnice

Mišićni spazmi ili mioklonus nepčanih mišića ili mišića srednjeg uha (m. stapedius, m. tensor tympani) mogu uzrokovati čujni zvuk, tipično ritmično škljocanje. Takvi spazmi mogu biti idiopatski ili uzrokovani tumorima, ozljedom glave te infekcijama ili demijelinizirajućim bolestima (npr. multiplom sklerozom). Nepčani mioklonus uzrokuje vidljive pokrete nepca, bubnjića, ili oboje, a koji su istovremeni s pojavom tinitusa.

Šum u ušima i pritisak u glavi

Šum u ušima i pritisak u glavi povezuju se s raznim zdravstvenim stanjima, a često su u pitanju infekcije (upale sinusa, dišnih puteva ili uha) ili neka druga oboljenja koja izazivaju zujanje i pritisak.

Zujanje u ušima može biti različito, odnosno može zvučati poput pištanja, pulsiranja ili pucketanja, šumljenja te osjećaja punine u ušima ili glavi.

Drugi najčešći problem koji muči ljude diljem svijeta je neugodan, gotovo nepodnošljiv osjećaj pulsiranja lubanje, odnosno osjećaj pritiska u ušima i glavi.

Ponekad zujanje u ušima može biti posljedica upala i bolesti respiratornog trakta. Pritisak u glavi može biti posljedica visokog krvnog tlaka (hipertenzije).

Zujanje u ušima – krvni tlak

Zujanje u ušima može biti uzrokovano visokim krvnim tlakom, posebno kod starijih osoba. Zujanje i slušne smetnje prestaju onda kada se smanji visoki krvni tlak.

Upravo radi otklanjanja ovog vrlo neugodnog simptoma koji može znatno narušiti kvalitetu života, potrebno je piti lijekove koji su namijenjeni za normalizaciju krvnog tlaka, ali i uvesti promjene u dosadašnji način života.

Zujanje u glavi

Većina osoba koje imaju problema sa zujanjem u ušima reći će kako imaju osjećaj koji se opisuje kao zujanje u glavi. Zujanje u ušima doista može biti toliko intenzivno i naporno da se pacijentima može činiti kako im “cijela glava pulsira”.

Zujanje u glavi, odnosno ušima, potrebno je prekontrolirati kod liječnika. Fizikalni pregled se usmjerava na uho i živčani sustav. Zvukovod treba pregledati tražeći iscjedak, strano tijelo i cerumen, a na bubnjiću treba tražiti znakove infekcije (eritem ili crvenilo). Ispituje se funkcija vestibularnog živca. Također, gotovo uvijek se radi provjera sluha, odnosno audiogram. Međutim, kada je u pitanju zujanje u glavi, uzrok često ostaje neotkriven.

Pacijente osjećaj zujanja u glavi može u potpunosti destabilizirati i narušiti njihovu radnu sposobnost, stoga nije rijetkost da se većina odlučuje na brojne preglede.

Posebno frustrirajuće može biti povremeno zujanje u glavi koje se može pojavljivati nekoliko puta mjesečno, zatim se ne pojavljuje nekoliko mjeseci te ponovno počinje jednako intenzivno u intervalima od nekoliko tjedana.

Većinu pacijenata tišti i to što uzrok takvog zujanja medicinski nije razjašnjen premda su prošli razne pretrage i poslušali sva moguća druga mišljenja. Ako ne znate što je uzrok, vrlo je teško fokusirati se na otklanjanje problema. Nepoznat uzrok + zujanje koje se ponavlja = frustracija/depresija.

Poznati doktor David Baguley u slavnom časopisu The Lancet posebno naglašava sljedeće: “Tinitus može uzrokovati depresiju. Prilikom pregleda pacijenta, potrebno je razmotriti mogućnosti pojave anksioznosti i depresije. S obzirom na to da za tinitus nisu dostupni učinkoviti tretmani lijekovima, u tijeku su mnoga istraživanja koja žele otkriti moguće tretmane. Međutim, kognitivno-bihevioralna terapija može biti izrazito korisna za neke pacijente koji razviju psihičke poteškoće upravo zbog zujanja u ušima.”

Zujanje u desnom uhu

Šum se može pojaviti u jednom ili oba uha. Najviše osoba se žali na šum u desnom uhu. Većina pacijenata bez obzira na šum čuje dobro. Šum u uhu se javlja povremeno, nakon buđenja većinom izostaje, ali se ponovno manifestira tijekom popodneva.

Ponekad je zujanje u ušima (najčešće desnom) podnošljivo, a ponekad neizdržljivo. Kod većine osoba na kontrolnom pregledu, krvni tlak je u granicama normale (120/80 mmL). Većina šumova koji nastaju uhu uzrokovana je suženjem krvnih žila i mišićnim spazmima.

U nekim situacijama se potencijalno radi o disfunkciji Eustahijeve tube koju je moguće liječiti kapima za nos. Oštećenje pužnice i slušnog živca većinom su dijagnoze koje se pojavljuju kod starijih osoba.

Većina opremljenih ORL odjela u Hrvatskoj ima audiološke kabinete u kojima se mogu obaviti testovi sluha.

Šum u uhu i vratna kralježnica

Dugotrajna bol i nelagoda uzrokovana problemima s vratom može dovesti do pogoršanja zujanja u ušima. Istraživanja pokazuju da pacijenti koji su pretrpjeli ozljede u području glave i vrata te pacijenti koji pate od ukočenosti i bolova u vratu zbog drugih razloga (primjerice artritisa), puno češće pate od tinitusa.

Znanstveni dokazi upućuju da živčani završeci u vratu tvore veze sa središtima za sluh u mozgu, što objašnjava kako dolazi do ovog fenomena.

Često je zujanje u ušima povezano s ozljedama vrata znatno intenzivnije te dolazi u paru s drugim simptomima poput glavobolje, depresije i problema s pamćenjem i koncentracijom.

Simptomi šuma u uhu

Najčešći simptomi šuma u uhu odnose se na razne oblike šumova, zvukova, pulsiranja ili javljanje drugih zvukova u najčešće nepravilnim razmacima. U nekim situacijama moguć je potpuni gubitak sluha. Ipak, u većini slučajeva šum u uhu je zapravo simptom za neku drugu bolest.

Stoga, ako se i vi nađete u ovakvoj situaciji, shvatite to kao upozorenje da u organizmu postoje određene nepravilnosti i problemi koji mogu uzrokovati ozbiljniju zdravstvenu tegobu. Šum u uhu može biti popraćen jakim mučninama i vrtoglavicama.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, nalaza snimanja sluha i funkcije Eustahijeve tube, odnosno po potrebi CT-om i MR-om glave. Već samo identificiranjem vrste tinitusa možemo pretpostaviti mogući uzrok.

Tako, primjerice, zvuk zatvaranja ili klikanja ukazuje na moguću kontrakciju mišića unutar uha ili oko njega, pulsirajuće zujanje može nastati zbog vaskularnih problema, visokog krvnog tlaka ili opstrukcije Eustahijeve tube i zvukovoda, niskofrekventna zvonjava ukazuje na Menierovu bolest ili otosklerozu, a visokofrekventna zvonjava tipična je za gubitak sluha zbog izloženosti buci, starenja ili akustičkog neuroma.

No kod velikog broja pacijenata nikad se ne pronađe uzrok tinitusa, ali obdukcijama pacijenata koji su imali izražen tinitus jačeg intenziteta nađeni su mikrotrombi na razini kapilarnog sustava unutarnjeg uha.

Liječenje šuma u uhu

Kako bi se šum u uhu uspješno izliječio, važno je ustanoviti točan uzrok šuma, kako bi otorinolaringolog mogao odrediti točnu terapiju. Zatim, potrebno je utvrditi postoji li nagluhost i po kojem tipu.

Liječenje je, naravno, vrlo individualno i ovisi o izvoru problema. Nakon što je liječnik ustanovio potencijalne uzroke zujanja u uhu, može poduzeti mjere za uklanjanje zujanja.
Pati li pacijent od visokog tlaka, radi se na njegovom smanjivanju. Uzrokuju li šum u uhu lijekovi, tada se oni zamjenjuju drugima.

Imate li višak voska, tada će ga vaš liječnik, odnosno specijalist ukloniti bezbolnim i ambulantnim zahvatom. Odlazak na liječenje vaskularnih problema odnosno korištenje lijekova u te svrhe ili redoviti namjenski tretmani mogu riješiti ovaj problem. Liječnik može preporučiti korištenje uređaja za supresiju buke pa i konzumaciju magnezija za smanjenje zujanja.

Ne može li se jasno utvrditi problem, tada se mogu prepisati lijekovi protiv tjeskobe, tehnike opuštanja ili čak slušni aparati, ako se radi o šumu u uhu zbog staračkog gubitka sluha.

Laserska terapija

Laserska terapija često se koristi kao metoda liječenja šuma u uhu. Laserskom terapijom niskog intenziteta (odnosno Low Level Laser, LLL) jakosti 5 – 50 mW postiže se biostimulacija i promjena u unutarnjem uhu, što utječe na impulse slušnog živca te tako smanjuje šumove.

Primjenom lasera u uhu dolazi do djelomične regeneracije oštećenih stanica unutarnjeg uha. Tretmani se provode u periodu od mjesec dana. Sama terapija sastoji se od 10 tretmana, svaki u trajanju od po 20 minuta, a provodi se u opuštenom sjedećem položaju. Velika prednost je ta što je terapija u potpunosti sigurna i bezbolna. Liječenje je uspješnije kada je stupanj oštećenja sluha manji.

Kako zaustaviti zujanje u ušima – prva pomoć

U slučaju da želite trenutno zaustaviti zujanje u ušima, možete isprobati neke od naših prirodnih recepata. Oni su osobito učinkoviti ako je posrijedi upala, iritacija i slični uzroci.

Zujanje u ušima – bosiljak

Premda je uglavnom poznat kao začinska biljka, bosiljak ima dokazano antibakterijsko djelovanje. Ako su bakterije uzročnici šuma u uhu, bosiljak će tu biti od velike pomoći. Čak i ako nije riječ o upali, pripravak od bosiljka može barem ublažiti bol koju osjećate u uhu.

Uzmite šaku svježeg bosiljka te ga izmiksajte sve dok ne dobijete kašastu smjesu. Potom ga stavite u gazu i iscijedite sok. Pripravak malo podgrijte, tek toliko da bude mlak ili topao te nakapajte jednu do dvije kapi u uho u kojem čujete zujanje. Ostavite tako oko pola sata da djeluje.

Tretman ponavljajte tjedan dana u jutarnjim i večernjim satima.

Zujanje u ušima lijek: crveni luk i češnjak

I crveni luk i češnjak imaju snažno antiupalno djelovanje te suzbijaju mikrobe koji su česti uzročnici zujanja.

Pripravak od crvenog luka:

Uzmite jednu manju glavicu crvenog luka te je isjeckajte na sitno. Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite u nju nasjeckani luk na otprilike deset minuta. Potom ga izvadite iz pećnice, izgnječite vilicom i ostavite da se ohladi. Procijedite sok kroz gazu te ga koristite kao kapi dva puta na dan.

Pripravak od češnjaka:

Uzmite dva malo veća češnja češnjaka te ih isjeckajte na sitno. U posudi zagrijte malo maslinovog ulja i popržite nasjeckani češnjak. Nakon što se ohladi, ulje dobro procijedite. Njime također možete kapati jedno ili oba uha dva puta dnevno.

Posebna napomena

Tinitus može ublažiti redovito vježbanje koje povećava krvotok u glavi. Iskušajte biciklizam, trčanje, aerobne aktivnosti, brzo hodanje ili plivanje.

Kako se riješiti zujanja u ušima – prirodno liječenje

Šum u ušima je simptom koji se tiče prije svega subjektivnog doživljaja. Slično kao kod migrene i raznih tipova neuralgije, teško je predvidjeti kada će se simptom pojaviti, a po pitanju liječenja suvremena medicina nije u stanju ponuditi nimalo bolja ili učinkovitija rješenja od tradicionalne medicine i tretmana kod kuće.

Namirnice koje će vam svakako pomoći da pobijedite šum u ušima su:

Ginko biloba – poboljšava cirkulaciju, koncentraciju i pamćenje. Djeluje tako da pospješuje dotok krvi u vrat, glavu i mozak. Dugotrajno korištenje osigurava da će vaš slušni aparat te živčane stanice biti zdrave i dobro prokrvljene, što smanjuje mogućnost za upale i osigurava optimalno funkcioniranje.

Skuša, srdele, špinat i kikiriki obiluju prirodnim koenzimom Q10. Prema rezultatima brojnih istraživanja, ovaj enzim je izuzetno učinkovit u rješavanju problema sa šumom u uhu. Koenzim Q10 se može uzimati i u obliku dodataka.

Pored povećane konzumacije ginka i koenzima Q10, pod svaku cijenu izbjegavajte:

 • Pretjerane količine soli – sol dovodi do visokog tlaka i slabijeg dotoka krvi do ušiju, što može stvoriti ili pogoršati zujanje u ušima.
 • Konzumaciju velike količine kave i crnog čaja – kao i sol, kofein u kavi i crnom čaju uzrokuje visoki tlak i brojne neželjene posljedice.
 • Pušenje – dugotrajno, pušenje uzrokuje nakupljanje plaka i sužavanje krvnih žila, čime se ograničava prokrvljenost u ušima. Pored toga, pušenje uzrokuje promjene na čitavom dišnom sustavu, uključujući grlo, nos, uši i male kanaliće koji ih povezuju u usklađen sustav.

Kao vid prevencije, koristite zaštitu za uši ako radite na mjestu s glasnim strojevima. Nemojte slušati preglasnu glazbu kod kuće. Najvažnije od svega, pobrinite se za svoje kardiovaskularno zdravlje.

3 razmišljanja na “Tinitus (Zujanje u ušima) – uzrok, simptomi i liječenje

 1. Kako doći do Vas u svezi pregleda zujanja u ušima. Kako se liječi i da li je izlječivo?

 2. Poštovana,
  hvala na vašem upitu.
  Nažalost, ovo je samo privatan portal i ne liječimo, ali možemo savjetovati.

  Dobra vijest je da se može izliječiti i to relativno jednostavno i brzo. 🙂
  Moj prijedlog je da se javite ovom gospodinu – https://www.facebook.com/TTZDETOX/?ref=page_internal (ako budete uzimali zeolit kod njega imate naš popust, samo se pozovite na HIPOKRAT)
  ili
  možete se javiti ovoj gospođi – https://www.facebook.com/HBEffatha

 3. Pozdrav ,prije par godina sam bila na jednom koncertu i stajala odma pored zvučnika ,muzika je bila jako glasna i u nekom momentu je nešto puklo i od tad mi zuji uho i slabije čujem na njega bila sam jednom kod doktora i nije ništa sa vana,medjutim zadnji par dana zujanje je jače imam li razlog za brigu i sta bi trebala ugraditi ?
  Hvala puno i lijep pozdrav

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *