Titranje oka

Titranje oka – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Titranje okablefarospazam ili miokimija – je zapravo trzanje očnog kapka, a može se pojaviti u donjem dijelu oka, ili u gornjem kapku. Naziva se i poremećajem treptanja.

Bez obzira javlja li se titranje desnog oka ili titranje lijevog oka, u većini slučajeva ovo nije veći medicinski problem i često prođe samo od sebe. Može se javiti i bez da saznamo uzrok.

Titranje oka – uzroci

Točan uzrok iznenadnog titranja oka je često nepoznat. Ponekad se simptomi suhog oka javljaju neposredno prije ili u isto vrijeme s titranjem oka. Neka istraživanja pokazuju da je suho oko okidač za blefarospazam. Titranje kapka može biti nasljedno, ili se javlja kao nuspojava određenih lijekova, kao što su lijekovi za Parkinsonovu bolest.

Ostali uzroci titranja oka mogu biti:

 • stres,
 • umor i nedostatak sna,
 • pretjerani unos kofeina,
 • pretjerana konzumacija alkohola,
 • pušenje,
 • dugotrajno gledanje u ekran računala ili mobitela,
 • iritacija rožnice ili spojnice oka,
 • fizičko opterećenje,
 • poremećaji živčanog sustava.

Općenito gledajući, ljudi koji povremeno osjećaju titranje oka najčešće imaju normalne i zdrave oči.

Trzanje oka (blefarospazam) – simptomi

Miokimija oka ili trzanje oka je nekontrolirano stiskanje i opuštanje mišića oka. Može se pojaviti na gornjem ili donjem kapku, a nekad zahvaća oba.

Trzanje ispod oka se pojavljuje u kratkim vremenskim razmacima, obično svako par sekundi i znaju trajati do par minuta. Ako se oko zatvara u potpunosti to se zove blefarospazam.

To može trajati par dana ili par mjeseci. Trzanje oka se može pojaviti svako par mjeseci i upućivati na ozbiljnije probleme.

Može li titranje kapka biti simptom ozbiljnijeg stanja?

Titranje oka može biti povezano sa suhim očima, Touretovim sindromom, ili različitim neurološkim problemima.

Simptomi koji uz titranje očiju mogu upućivati na druga očna stanje su:

 • osjetljivost na svjetlost (fotofobija),
 • zamućen vid, trajanje zamućenog vida varira ovisno o težini poremećaja,
 • otežano održavanje očiju otvorenima koje može trajati do nekoliko sati,
 • nekontolirano namigivanje i treptanje, koje se može periodično pojavljivati tokom dana, te se javlja češće tokom dana nego tokom noći.

Kako liječiti titranje oka?

Kada je uzrok suhoća oka, potrebno je koristiti umjetne suze i gelove za ovlaživanje. U stresnim situacijama organizam smanjuje resorpciju B vitamina neophodnog za pravilno funkcionisanje živčanog sistema. Za blaže slučajeve titranja, koje uglavnom uzrokuje stres, preporučuje se odmor, dosta sna, smanjen unos kofeina, vitamini B komplexa, meditacija… ili bilo šta drugo što bi vas moglo opustiti. Kada su u pitanju minerali, najčešće nedostatak magnezija može biti uzrok titranja kapka, pa se preporuča i unos ovog minerala, kojeg dosta ima u bademima, crnoj čokloladi, špinatu, morskoj soli i intregralnim žitraricama. U težim slučajevima će liječnik ordinirati odgovarajuću terapiju ili dalje pretrage.

Povećajte unos magnezija u organizam

Nedostatak određenih hranjivih tvari može uzrokovati titranje vjeđe. To je prije svega magnezij čija je uloga iznimno bitna kada je riječ o funkciji mišićnog sustava.

Upravo se nedostatak magnezija očituje mišićnim grčevima, mišićnom napetošću i trzajima. Uočena je i povezanost kalija te vitamina B s pojavom titranja jer su ovi elementi neophodni za zdravu funkciju živčanog sustava.

Ipak, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da postoji utjecaj nedostatka hranjivih tvari na treperenje oka. Ako vam užurbani način života ne omogućava uravnoteženu i zdravu prehranu te dovoljan unos važnih nutrijenata, uključite dodatke prehrani u svoju svakodnevnu rutinu. Magnezij možete koristiti u obliku kapsula ili pak šumećih tableta.

Uz pojačan unos magnezija, preporučujemo i posebne dodatke prehrani namijenjene baš za oči. Nutrof Total su kapsule koje sadrže antioksidativne vitamine, minerale, omega 3 masne kiseline, lutein, zeaksantin i resveratrol. Riječ je o visokokvalitetnim sastojcima koji pozitivno utječu na vid i čuvaju zdravlje vaših očiju.

Kada titranje oka zahtijeva posjet liječniku?

Titranje oka rijetko je dovoljno ozbiljno da zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Međutim, kronični grčevi kapaka mogu biti simptom ozbiljnijeg poremećaja mozga ili živčanog sustava.

Svakako biste trebali posjetiti doktora ako imate kronično titranje oka uz bilo koji od sljedećih simptoma:

 • Oko vam je crveno, natečeno ili ima neobičan iscjedak.
 • Gornji vam se kapak spušta.
 • Kapak vam se potpuno zatvori svaki put kad vam kapci zatitraju.
 • Titranje oka se nastavlja nekoliko tjedana.
 • Titranje počinje utjecati na druge dijelove vašeg lica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *