Tratinčica

Tratinčica kao lijek

Savjeti o prehrani

Tratinčica, lat. Bellis Perennis L, poznata još i kao krasuljak, katarinčica, iskrica, bjelka i krsnica.
Njena je ljekovitost veličanstvena, tratinčica je od davnina zastupljena u narodnoj medicini za čišćenje organizma, liječenje iscrpljenosti i krvnih bolesti.

Opis biljke: krasuljak ili tratinčica trajnica je koja neposredno iznad zemlje razvija lisnu rozetu s obrnuto jajastim i nazubljenim listovima. Cvjetna peteljka visine je od 3 do 15 cm, zavisno o staništu i godišnjem dobu u kojem se biljka pojavljuje. Cvjetne glavice nalaze se pojedinačno na cvjetnim peteljkama i imaju bijele, crveno jezičaste i žute cjevaste cvjetiće.

Stanište: vrlo je rasprostranjena biljka, a nalazi se na livadama, pašnjacima i tratinama.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se sabiru cvjetovi i listovi, uglavnom u proljeće, iako se mogu sabirati i u kolovozu.

Ljekovito djelovanje

  • Bolesti krvi (proljetno čišćenje ili pročišćavanje krvi, za detoksikaciju krvi kod svih bolesti krvi, kod raznih bolesnih stanja u kojima je potrebno promijeniti i ojačati krvnu sliku, anemije, malokrvnosti, slabokrvnosti, u liječenju tegoba krvi uzimamo čaj ili svježe istisnuti sok iz listova, itd.)
  • Bolesti respiratornih organa i dišnih puteva (iscrpljujućeg kašlja, grčeviti kašalj, depresivni kašalj, bronhitisa, prehlade, nazeba, katara bronha, pleuritisa, prsnih bolova, upalnih stanja, infekcija, grčeva bronha, slabosti pluća, infekcije plućne maramice, itd.)
  • Bolesti želuca i crijeva (kod izgubljenog teka ili slabog teka – apetita, katara želuca, upalnih tegoba sa crijevima, grčevima crijeva, katara crijeva, sluz crijeva, krvarenja crijeva, itd.)
  • Bolesti jetre i žuči (masne jetre, za detoksikaciju jetre, slabog rada žuči, itd.)
  • Bolesti kože (upaljenih rana, bolnih mjesta, raznih kožnih nečistoća, oteklina, edema, iznenadnih kožnih erupcija, varikoznih vena, raznih rana i krasti na glavi, u tu svrhu dobro djeluje svježe istisnuti sok kojeg stavljamo na oboljelo mjesto, itd.)
  • Reume, gihta, škrofuloze, artritisa
  • Bolesti bubrega (za detoksikaciju bubrega i mjehura, pijeska i kamenca itd), edema
  • Ženskih bolesti (neuredne i bolne mjesečnice, grčeva maternice, itd)
  • Novija istraživanja potvrđuju vrijednost tratinčice kao prirodnog lijeka te preporučuju uporabu u liječenju HIV-a i karcinoma dojki (čaj ili svježi sok).

Tratinčica je dobar prirodan metabolik koji pokreće cijeli metabolizam na pojačani rad i bolju izmjenu tvari.

Tratinčica je svoju primjenu pronašla i u spremanju hrane; pripremljena kao salata, namaz ili varivo vrlo je ukusna. Prvi podaci o njezinoj ljekovitosti datiraju još iz davnog 16. stoljeća. U ljekarništvu se upotrebljavaju svi dijelovi biljke, ali se listovi i cvijetovi beru odvojeno, te suše u sjenu na prozračnom mjestu.

Pripravci od tratinčice

Čaj od tratinčice
Jednu do dvije žličice suhog bilja prelijte šalicom prokuhane vode. Ostavite stajati 10 minuta, a zatim procijedite.

Tinktura od tratinčice
Dvije do tri šake usitnjene biljke močite u litri rakije tri tjedna. Tinkturu povremeno promiješajte. Nakon tri tjedna procijedite i koristite.

Tonik za njegu zrele i umorne kože
Žličicu suhih glavica cvjetova tratinčice prelijte s 250 ml kipuće vode i ostavite da stoji 30 minuta.

Mast za zglobove
Zgnječite listove tratinčice i dodajte polovinu količine listova crnog sljeza. Smjesu dobro prepržite na pročišćenom maslacu. Još vruću mast procijedite kroz krpu izravno u posudu koja je određena za čuvanje ove masti. Njome trljajte bolne zglobove 2 do 3 puta dnevno.

Mjere opreza

Nema dovoljno informacija da bismo znali je li tratinčica sigurna.

Trudnoća i dojenje: Nedovoljno se zna o primjeni tratinčice tijekom trudnoće i dojenja. Ostanite na sigurnoj strani i izbjegavajte upotrebu.

Alergija na ambroziju, tratinčice i srodne biljke: tratinčica može izazvati alergijsku reakciju kod ljudi koji su osjetljivi na obitelj Asteraceae/Compositae. Članovi ove obitelji uključuju ambroziju, krizanteme, nevene, tratinčice i mnoge druge. Ako ste alergični, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja divlje tratinčice.

Reference:
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/tratinchica
http://www.koval.hr/blogeky/ljekovite%20biljke/tratincica.html
https://www.narodnilijek.com/web/krasuljak-tratincica/

Slika preuzeta sa https://www.wallpaperflare.com/white-daisy-macro-photography-marguerite-beautiful-beauty-wallpaper-uiiax

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *