Tretiranje rana

Tretiranje rana

Korisni savjeti Roditelji i djeca Simptomi

Koža, najveći organ u ljudskom tijelu, sastoji se od tri sloja – epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva. Posjeduje brojne važne funkcije, kao što su zaštita, osjet dodira, termoregulacija, imunomodulacija, proizvodnja vitamina D itd. Do ozljede kože, to jest oštećenja njezina integriteta, može doći tijekom različitih aktivnosti, među kojima su i sportske. U tom slučaju kažemo da je nastala rana. Načelno, sve se rane klasificiraju u dvije opće kategorije – akutne i kronične. Akutne rane najčešće uredno zarastaju, što rezultira zadržavanjem anatomskog i funkcionalnog integriteta kože. U akutne rane svrstavamo abrazije (ozljede nastala trljanjem ili trenjem o epidermis), ubode (posljedica djelovanja oštrog objekta koji je probio epidermis i zaglavio se u dermisu ili dubljim tkivima), posjekline (koža je oštro zarezana) i laceracije (posljedica rezanja različitih slojeva kože oštrim objektom).

Postoje i kronične rane, kod kojih je iz određenog razloga narušen proces cijeljenja.

Postoji mnogo razloga zašto različite rane zacjeljuju različito brzo. Uzrok rane – bez obzira na to je li riječ o ozljedi ili određenoj bolesti – od primarnog je značaja, ali postoje i specifični čimbenici s obzirom na pacijenta, kao što su njegova dob, lijekovi koje koristi i uhranjenost. Bez obzira na razlog, svaka će rana proći istim trima fazama procesa zacjeljenja.

 1. stadij: faza čišćenja
  Nakon završetka početnog krvarenja bijela krvna zrnca mogu lakše ulaziti u ranu jer se krvne žile rastegnu i zidovi krvnih žila postaju propusniji. Njihov je zadatak obrana od infekcija i čišćenje rane.

U ovoj je fazi prioritetno uklanjanje beživotnog i nekrotičnog tkiva, kako bi se ubrzalo čišćenje rane te uklanjanje bakterija i toksina koji bi onemogućavali zacjeljenje.

 1. stadij: faza granulacije
  Tkivo s dubokim nedostacima ne može se regenerirati tako da se u tom periodu nedostaci ispune novim tkivom. Faza granulacije opisuje regeneraciju tkiva kad se rana ispunjava iznutra.

Prioritetna u toj fazi je zaštita novih tkiva i sprječavanje sušenja rane. Ako se rana osuši, stanice odumru. Stalne razine hidratacije održavaju proces zacjeljenja.

 1. stadij: faza epitelizacije
  Hidratacija je također važna u završnoj fazi zacjeljenja. Na toj razini funkcije su kože vraćene u najvećoj mogućoj mjeri (potpuna regeneracija često nije moguća). Površinske stanice u procesu su dovršavanja zatvaranja rane, ali su i dalje osjetljive na negativne učinke dehidracije i kao takve moraju biti vlažne kako bi se zaštitile od štetnih utjecaja iz okruženja.

Tijekom svih triju faza proizvodi za zacjeljivanje rana trebali bi:

 • apsorbirati prekomjeran eksudat
 • poticati granulaciju tkiva i aktivirati proces zacjeljivanja
 • održavati vlažnost kako bi se osigurali optimalni uvjeti za zacjeljenje
 • štititi ranu i sprječavati infekcije

Iako nam prilikom ozljeđivanja nije uvijek pri ruci obučeno zdravstveno osoblje, tijekom našeg školovanja dovoljno smo upoznali osnovne postupke prve pomoći i zbrinjavanja rana, koji uz moderne preparate nije više kompliciran i zahtjevan posao. Bitno je razumjeti osnove ozljeđivanja i znati što u kojem slučaju treba poduzeti.

Koža je naš najveći organ, a jedna od njezinih najznačajnijih funkcija je zaštita od djelovanja štetnih utjecaja iz okoline (odnosi se na sva moguća štetna fizikalna i kemijska djelovanja, kao i na naseljavanje potencijalno patogenim uzročnicima, sve prisutnim u našoj okolini). Bilo koja ozljeda kože pruža mogućnost da patogeni mikroorganizmi iz okoline kroz oštećenje dospiju u tkiva, gdje se u toploj i za njih hranjivoj sredini počinju ubrzano razmnožavati. Zato je svaku ozljedu važno što prije dezinficirati, bilo da je riječ o ogrebotini, ubodnoj rani, posjekotini ili nekoj drugoj vrsti ozljede, jer na taj način uništavamo mikroorganizme koji se mogu naći u rani ili njezinoj neposrednoj okolici. U slučaju da se rana ne dezinficira i zapusti, povećana je sklonost razvoju komplikacija (upala), pa se takve rane često moraju kirurški liječiti. Upalni procesi nerijetko se šire i na dublja tkiva (kosti, mišići i zglobovi), pri čemu je potrebno i bolničko liječenje.

Sredstva za dezinfekciju koja su se nekad koristila, a i danas se još neopravdano upotrebljavaju, su alkohol, rakija i slični domaći antiseptici. Njihova primjena i nije baš ugodna jer jako peku i iritiraju ranu, a postoji opasnost i da alkohol kroz ranu prodre u krvotok, što može biti posebno opasno u dječjoj dobi. Dezinfekcija jodnom tinkturom izlaže vas opasnosti od nastanka alergijske reakcije i toksičnog djelovanja joda na štitnu žlijezdu. Osim toga povidon jodirani dovodi do kašnjenja u zacjeljivanju rane zbog svog citotoksičnog učinka.

Suvremena sredstva za dezinfekciju pripremljena su kao vodene otopine gotove za uporabu i mogu se koristiti za antiseptičku obradu sluznica, rana i granične kože uz sluznice.

KADA TREBA POTRAŽITI LIJEČNIČKU POMOĆ

 • rana uporno krvari i kroz zavoj, iako ste krvarenje pokušali zaustaviti pritiskom preko sterilnog tupfera 15 minuta;
 • rana je jako kontaminirana (zagađena);
 • rana je izazvana izravnim ugrizom životinje ili čovjeka;
 • niste sigurni je li u rani ostao djelić stranog tijela;
 • ozlijeđena osoba nije primila antitetanus u posljednjih 10 godina ili pet godina, ako je riječ o jako kontaminiranoj rani;
 • ozlijeđena osoba oboljela je od šećerne bolesti ili ima neku drugu kroničnu bolest.

Pomoć pri zacjeljivanju rana

U procesu zacjeljivanja rane uvelike može pomoći hidrolat smilja. Odličan je za primjenu od druge faze zacjeljenja, kada ozlijeđeno mjesto treba održavati vlažnim. Smilje ima izuzetno regenerirajuće djelovanje, pa će ubrzati zacjeljivanje rane. Uz to, ono sprječava razvoj bakterija i time će je držati čistom i spriječiti nastajanje bilo kakvih infekcija, pa čak i upala.

Hidrolat možete upotrebljavati sve dok rana posve ne zacijeli. Tako neće nastati velika krasta, a rana će dobiti potrebnu njegu, što će spriječiti nepotrebno oštećenje kože. Baš zbog toga upotrebom ovog hidrolata smanjujete mogućnost nastanka jako vidljivog ožiljka.

Djelovanje hidrolata smilja je izrazito učinkovito jer on u svakoj svojoj molekuli sadrži esencije smilja, odnosno ljekovita svojstva ove biljke. Možete ga koristiti svakodnevno, bez straha od bilo kakvih nuspojava. Pomoći će vam u dezinfekciji i zacjeljivanju rane, a kasnije, ako je potrebno i u tretiranju ožiljka, kako bi vaša koža i nakon povrede ostala zdrava i njegovana.

Još neki prirodni preparati

Ako ste skloniji prirodnom rješenju, i u tom području postoji mnogo opcija za manje i površinske ožiljke, a neke od potrebnih sastojaka imate u svojoj kuhinji.

Limun

Limun sadrži AHA kiselinu pa na prirodan način izbljeđuje kožu i time ublažava defekt. Polovicu limuna utrljajte direktno u ožiljak. Imate li osjetljivu kožu, sok limuna razblažite vodom. Nakon što se osuši, isperite. Pritom se ne izlažite suncu. Postupak ponovite svaka dva do tri dana.

Aloja

Aloja iscjeljuje i izbjeljuje. Prerežite list aloje, istisnite gustu melasu i nanesite je izravno na željeno mjesto. Ili u ljekarni kupite 99-postotni pripravak od aloje. Za najbolji rezultat pustite da stoji barem pola sata, a potom ga isperite. Pogodna je i za osjetljivu kožu.

Ulje šipka

Hladno prešano ulje šipka potiče prirodno iscjeljenje kože. Jednom do dva puta na dan nježno umasirajte nekoliko kapi ulja u željeno područje. Još ćete bolje rezultate postići ako ga utrljavate derma-rolerom.

Med

Med nanesite izravno na ožiljak jednom dnevno. Pustite da djeluje regenerativno i protuupalno barem 15 minuta prije nego što ga isperete.

Rajčica

Rajčica bogata vitaminima i mineralima izblijedit će ožiljke. Tanko odrezan komad svježe domaće rajčice nanesite kao oblog na ožiljak ili umasirajte. Ostavite da djeluje barem 15 minuta prije nego što isperete. Ponovite još jednom tijekom dana (ne više).

Vitamin E

Vitamin E kralj je vitamina u regeneraciji kože. Istisnite ga iz gel-kapsule i nanesite izravno na željno mjesto. Ako je zahvaćeno područje veće, vitamin pomiješajte s hidratantnom kremom ili losionom.

Možete primijeniti i nevenovu mast, koja se također pokazala učinkovitom kod tretiranja ožiljaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *