Trihineloza

Trihineloza – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Trihineloza je parazitarna bolest koja se javlja nakon jedenja nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa, najčešće je riječ o svinjetini, a koje sadrži ciste parazita pod imenom Trichinella spiralis. To je relativno česta bolest diljem svijeta.

Mišićno tkivo zaraženih životinja sadrži ciste (učahurene oblike) parazita, koje u crijevu, kada ih osoba proguta sazrijevaju do odraslih oblika. Odrasli paraziti stvaraju brojne ličinke koje se probijaju kroz stijenku crijeva do krvotoka, da bi krvlju bile raznesene do mišića gdje stvaraju ciste. Ciste su dio životnog ciklusa trihinele u kojem se prenose s jedne životinje na drugu, i to tako da mišići zaražene životinje bivaju pojedeni od druge životinje. Čovjek je, međutim krajnji domaćin, i parazit se ne prenosi dalje.

Simptomi trihineloze

Trbušni simptomi se mogu pojaviti od dva do sedam dana nakon infekcije. Ostali simptomi obično počinju od jednog do osam tjedana kasnije. Jačina i ozbiljnost simptoma obično ovisi o broju ličinki koje su konzumirane kroz zaraženo meso.

Blaži oblici trihineloze, oni s malim brojem parazita u vašem tijelu, možda neće uzrokovati prepoznatljive simptome. Simptomi se razvijaju s umjerenom ili teškom zarazom s tim da zaraza napreduje kad paraziti migriraju kroz vaše tijelo.

Početni simptomi trihineloze uključuju:

 • Proljev
 • Grčeve u trbuhu

Nakon tjedan dana od infekcije, odrasli ženski crvi proizvode ličinke koje prodiru crijevnu stijenku, ulaze u krvotok i na kraju se „zakopaju“ u mišiće ili neka druga tkiva.

Ova invazija tkiva može uzrokovati:

 • Visoku temperaturu
 • Bol u mišićima
 • Oticanje kapaka ili lica
 • Slabost
 • Glavobolju
 • Osjetljivost na svjetlo
 • Konjuktivis

Kada posjetiti liječnika?

Ako imate blagu trihinelozu bez simptoma, možda nikada nećete trebati liječničku pomoć. Ako primijetite gastrointestinalne probleme, bolove u mišićima i oticanje tjedan dana nakon što ste jeli svinjsko meso ili meso neke druge divlje životinje kontaktirajte svog liječnika.

Ne postoji učinkoviti tretman za uklanjanje trihineloze jednom kada ličinke napadnu tkivo. U toj fazi, liječenje je usmjereno na simptome sve dok paraziti ne uginu sami od sebe.

Dijagnoza

Sve dok je parazit u crijevima nijednom se pretragom ne može potvrditi dijagnoza. Biopsijom mišićnog tkiva (pri čemu se uzima uzorak tkiva i pregledava pod mikroskopom), koja se napravi nakon četvrtog tjedna zaraze, mogu se otkriti larve ili ciste. Parazit se rijetko nađe u stolici, krvi ili tekućini koja okružuje mozak i kralješničnu moždinu (cerebrospinalni likvor).

Pretrage krvi su prilično pouzdane, premda može doći do lažnonegativnih rezultata (rezultati koji ukazuju da zaraze nema kada ona postoji), naročito ako se pretrage naprave unutar 2 tjedna od početka bolesti. Broj eozinofila (vrsta bijelih krvnih stanica) obično se počne povećavati oko drugog tjedna, dosegne najvišu vrijednost oko trećeg ili četvrtog tjedna a zatim postupno pada. Kožni testovi su nepouzdani.

Trihineloza – liječenje

Trihineloza nije ozbiljna bolest te ćete se naravno moći od nje oporaviti, ali vam zato može prouzrokovati probleme i nelagodu, te ujedno treba po par mjeseci dok se skroz ne oporavite od nje i vratite natrag u svoj uobičajeni ritam. U ponekim slučajevima osoba će moći imati i dalje probleme sa boli, proljevom, umorom i slabošću koje se može otezati i na dulji vremenski period. Trihineloza se uglavnom liječi kroz uzimanje preporučenih lijekova koje će vam pripisati vaš liječnik na temelju toga u kakvom ste stanju te koji oblik trihineloze imate.

Antiparazitski lijekovi su prvi način kako ćete se izliječiti od ove infekcije, posebice ako se u ranijoj fazi otkrije bolest sirovog mesa jer će ga moći u brzom roku riješiti. Lijekovi protiv bolova su dobri ako je došlo do invazije na mišiće jer može suzbiti i uništiti ciste ličinki, te vam pomoći u ublažavanju bolova u mišićima i umoru koji dolazi kao posljedični efekt. Još jedan lijek, kortikosteroidi, se koristi ako vam se dogodila alergijska reakcija koja uslijedi nakon što su vam crvi ušli u mišiće ili kada umiruća ili mrtva ličinka ispušta kemikalije u vaše mišiće, te vam potom ovaj lijek može pomoći u kontroliranju upale.

Komplikacije

 • poremećaji srčanog ritma
 • srčano zatajenje

Prevencija

Svinjetinu i meso divljih životinja valja dobro ispeći ili skuhati. Smrzavanje mesa na temperaturu od -15 °C, tijekom 3 do 4 tjedna će ubiti ciste parazita, iako postoje serotipovi parazita koji podnose i te niske temperature.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *