Kako zaustaviti krvarenje

Trikovi kako zaustaviti krvarenje

Korisni savjeti

Lagane posjekotine

Porezali ste se tijekom brijanja, depilacije ili obavljanja kuhinjskih poslova i nikako ne možete zaustaviti krvarenje. Kada se porežete, rani je potrebno neko vrijeme da zaraste. No ako je riječ o jagodicama prsta ili pak zglobu ili pregibu, krvarenje može potrajati poprilično dugo. Kako se u našoj kuhinji kriju mnogi čarobni sastojci, jedan takav pomaže i kod zaustavljanja krvarenja.

Riječ je o crvenoj paprici u prahu, omiljenom sastojku mnogih jela kojeg krije gotovo svaka kuhinja.

Ako se porežete, sve što trebate učiniti je otrčati u kuhinju i nasipati malo paprike u prahu na ranu. Nakon 10 do 30 sekundi rana bi trebala prestati krvariti.
Razlog je taj što ovaj ukusni i zdravi prašak u trenu ujednačava krvni tlak. Kada je tlak ujednačen, krv se počinje zgrušavati i zatvarati ranu.

Zaustavljanje vodom. Tekuća voda neće samo očistiti ranu, već i zaustaviti krvarenje. Usmjerite mlaz hladne vode preko posjekotine, žile će se skupiti i krvarenje će prestati.

Za zaustavljanje krvarenja možete koristiti i kocku leda umjesto hladne vode. Pritisnite led na ranu desetak sekundi dok se rana ne zatvori i krvarenje ne prestane.

Pritiskanje rane. Nakon čišćenja rane, pritisnite je čistom krpom ili gazom. Pritiskajte nekoliko minuta, a zatim provjerite je li krvarenje zaustavljeno.
Ako krv procuri kroz gazu, zamijenite ju čistim.

Nanesite vazelin na ranu. Vazelin ima voštanu teksturu – ako se u malim količinama nanosi na male posjekotine, blokirat će istjecanje krvi i dati joj vrijeme da se zgruša.

Zaliječivanje ozbiljnih rana

Zauzmite vodoravni položaj. Podizanje nogu će pomoći smanjiti vjerojatnost šoka.
Ako nekome pomažete, prvo provjerite disanje i puls osobe.
Ako mislite da je žrtva u šoku, potražite liječničku pomoć ili nazovite hitnu pomoć.

Podignite ozlijeđeni ud. Podizanje ozlijeđenog uda iznad razine srca pomoći će ublažiti jaka krvarenja. Međutim, ako sumnjate da je ud slomljen, nemojte ga pokušavati pomaknuti.

Uklonite prljavštinu. Uklonite vidljiva strana tijela i prljavštinu, ali ne pokušavajte temeljito očistiti ranu jer je to može pogoršati. Vaš prvi prioritet je zaustaviti jaka krvarenja. Čišćenje rane može pričekati.
Međutim, ako je strani predmet velik (velika staklena krhotina, nož itd.), Nemojte ga pokušavati ukloniti. Po svoj prilici, ovaj predmet sam zaustavlja značajan dio krvarenja. Pritisnite i omotajte predmet, pazeći da ga ne gurnete dalje.

Pritiskajte ranu dok krvarenje ne prestane. Upotrijebite sterilnu gazu, tkaninu ili krpu. (ako u blizini nema ničega drugog, onda će pomoći i goli dlanovi) Stavite ruku na gazu i prstima ili rukom čvrsto pritisnite na ranu.

Primjenjujte pritisak konstantnom silom. Ako je rana na udu, za održavanje pritiska može se koristiti traka ili tkanina omotana oko rane. (Idealan je valjani i svezani trokutasti zavoj preko rane.) Za prepone ili druge dijelove tijela gdje nije moguće omotati ranu, pritisnite ranu čvrsćom tkaninom (jastučić od gaze ili sl.) ili rukama.

Pazite da krv ne curi kroz zavoj. Ako krv još curi, stavite dodatne zavoje. Međutim, nemojte pretjerano previjati ranu jer to može prouzročiti pad tlaka. Ako sumnjate da zavoj ne djeluje, uklonite zavoje i ponovite previjanje. Ako mislite da je krvarenje prestalo, nastavite s pritiskanjem sve dok ne budete sigurni da je krvarenje stalo ili stigne hitna pomoć.

Pazite da oblog ne bude prejako stegnut – ako osoba ima curenje iz nosa, blijedu kožu, ako joj prsti na rukama i nogama nakon stiskanja ne vrate boju ili se osoba požali na utrnulost ili trnce…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *