Troskot

Troskot kao lijek

Savjeti o prehrani

Troskot (lat. Polygonum aviculare) je jednogodišnja biljka neuglednog izgleda. Niska je, iz roda puzavica. Vrlo često se pojavljuje kao korov. Okruglo-čvorasta i urezana stabljika visine je od 30 do 60 cm. Troskot se smatra jednim od najotpornijih korova koji se teško iskorijeni ali se pokazao kao vrlo koristan lijek kod raznih bolesti.

Biljka puzi po tlu, a pojedine stabljike narastu do 60 cm dužine. Listovi su ovalno kopljasti, travnate ili plavozelene boje. Cvate sitnim bijelim cvjetovima od lipnja do listopada. Biljka je ljekovita, sasvim mladi listovi i vrhovi su jestivi.

Troskot biljka raste kao korov na putevima, vrtovima, dvorištima, ledinama, oranicama i, na zapuštenim mjestima. Najljekovitiji dijelovi troskota su listovi i mladi vrhovi stabljike, koji se sakupljaju od travnja do studenog. Korijen se vadi i suši u jesen, nakon što lišće opadne. Biljka troskot ima i druge nazive a to su: oputina, poputina, pasja trava, ptičja trava, ptičji dvornik, troskovac, solomunski troskot, rdesalj, troskavica, troskotac, troskovec, truskavac, živinska trava.

Ljekovite i djelotvorne materije

Troskot prije svega sadrži kremičnu kiselinu, od toga znatne količine rastvorljive kremične kiseline, nadalje tanin, eterično ulje, taninsku kiselinu i sluz. U eteričnom ulju sadržana je kamforu slična tvar – perzikariol.

Ljekovito djelovanje

Narodna medicina tradicionalno upotrebljava troskot u liječenju pluća i dišnih puta (astma, bronhitis, tuberkuloza, katar bronha, porebica, upala pluća, laringitisa, tegobe s grlom i zubnim mesom, grlobolje, upale ždrijela itd), bolesti krvi (detoksikacija krvi kod kožnih i ostalih bolesti), čišćenje ili pročišćavanje krvi, jačanje krvi, regulacija, bubrega i mjehura (bubrežnih kamenaca koje otapa, infekcije bubrega i mjehura, infekcije bakterijama, prehlade mjehura, krvarenja, krvi u mokraći, katara mjehura, kod tegoba s mokrenjem, oligurije, za jače mokrenje i izlučivanje mokraće, grčeva mjehura i mokraćnih kanala, za izbacivanje kamenaca, izbacivanje pijeska iz bubrega i mjehura, itd), bolesti želuca i crijeva (prehlađenog želuca, čireva u želucu i na dvanaestiku, katara želuca i crijeva, za jačanje želuca, enteritisa, proljeva, dijareje, kod tragova – prisutnosti krvi u stolici, dječjih proljeva, dizenterije, bakterijskih upalnih stanja želuca i crijeva, raznih nametnika i parazita, krvarenja crijeva, povraćanja, podrigivanja, krvarenja hemeroida, upale hemeroida itd), ženskih bolesti (bijelog pranja, infekcija, jakih mjesečnica itd), bolesti jetre i žuči (za detoksikaciju jetre, za jače izlučivanje žuči, žutice, žučnih kamenaca, masne jetre itd), upale očiju i upale uha (rabi se svježa kaša od listova itd), dijabetesa, zaraznih bolesti s povišenom tjelesnom temperaturom, celulita itd.

Svježi sok troskota:

– zaustavlja krvarenja iz nosa,
– umiruje bolno mokrenje,
– jača mokrenje,
– lakša iskašljavanje,
– zaustavlja krvarenja.

Sjeme troskota:

– za izazivanje povraćanja,
– za čišćenje crijeva – purgativ.

Korijen troskota:

– upotrebljava se za jače znojenje te za istjerivanje parazita iz crijeva.

Europska-Njemačka komisija E preporučuje uzimanje troskota za liječenje tegoba s respiratornim katarom, za liječenje kašlja, prehlade, bronhitisa, kao i sva upalna i infektivna stanja sluznica usta i grla te za poticanje bio sinteze prostaglandina, flavonoida.

Odlično je sredstvo u liječenju starih i zapuštenih rana. Otvorene rane na nogama se oblažu svježe izgnječenom biljkom, tako se ublažavaju bolovi i doprinosi bržem zarastanju. Rane se mogu ispirati i sokom iscjeđenim iz ljekovitih dijelova biljke.

Korijen se melje u prah, stavlja kao obloga, a djelotvoran je kod modrica, upala i rana. Rastvoren u vodi preporučuje se za liječenje fleka i drugih kožnih promjena. Ipak, trebalo bi voditi računa o upotrebi, jer velike doze mogu biti štetne po zdravlje. Zato se najbolje savjetovati sa stručnim osobama.

Dokazano je da se psi i mačke pročišćavaju pomoću troskota.

Napomena

Kod osjetljivih osoba izaziva foitodermatitis, osobe koje su oboljele od reume, artritisa, gihta, jake želučane kiseline, ne bi trebale uzimati troskot poradi sadržaja oksalne kiseline.

Čaj od troskota

Čaj od troskota se koristi za liječenje tegoba kao što su: plućne bolesti, žučni kamenac, bubrežni kamenac, teškoće u radu bubrega, giht, reumatizam, proljev, krvarenje crijeva, žutica i kod rana. Čaj od troskota djeluje na poboljšanje krvne slike i potiče stvaranje vezivnog tkiva.

Naročito se preporučuje kod unutrašnjih krvarenja, zahvaljujući tome što sadrži tanine, uključujući i kod čira na želucu, krvarenja iz materice, hemoroida i dr.
Čaj od troskota je diuretik i koristi se za izbacivanje kamenca iz bubrega ili žuči, kod upale mokraćnog mjehura i drugih urinarnih tegoba, ali i kod zadržavanja vode u organizmu i kod visokog krvnog pritiska.

Čaj od troskota priprema

Jušnu žlicu usitnjene biljke preliti sa 200 ml hladne vode. Zagrijati do vrenja. Posudu poklopiti i ostaviti tako da stoji 15-20 min. Čaj procjediti i piti 2-3 šalice dnevno.

Slika preuzeta sa https://hr.wikipedia.org/wiki/Troskot

1 razmišljanje na “Troskot kao lijek

  1. Nemojte se ljutit ali ste pomiješali oputinu (Polygonum aviculare L.) i troskot (na slici-Cynodon dactylon L)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *