Tušt (portulak)

Tušt (portulak) kao lijek

Savjeti o prehrani

Tušt (lat. Portulaca oleracea) kao i mnoge korove na području Republike Hrvatske doživljavamo samo kao nepoželjne stanare naših vrtova i polja pritom ne znajući kako gotovo sve te biljke imaju ljekovita svojstva te mogu predstavljati vrijedan izvor minerala i hranjivih tvari u ljudskoj prehrani.

Listovi tušta su debeli, ”masni”, te imaju slatkasto – kiselkasti okus. Tušt je vrlo mala biljka crvenkaste stabljike duge oko 30 centimetara. Osim listova, cvjetovi tušta su također jestivi. Dok je biljka mlada, možete ga jesti u cijelosti jer je sve sasvim mekano. Biljka cvjeta od svibnja do rujna u žutoj, ljubičastoj, bijeloj ili ružičastoj boji.

Tušt je otporan na visoke i niske temperature te na sušu, a može uspjeti i na tlu najlošije kvalitete.

Zbog nutritivno bogatog sastava, dugotrajna konzumacija tušta, uz inače uravnoteženu prehranu, može pomoći u obrani i sprječavanju nastanka kroničnih bolesti.

Tušt – nutritivne vrijednosti

Tušt je bogat vitaminom A, skupinama B i C vitamina te mineralima kao što su kalij, natrij, magnezij, kalcij, željezo, cink i selen,… . Osim toga, izrazito je bogat esencijalnim omega 3 kiselinama, koje se nalaze u sjemenu biljke.

Ova biljka sadrži dobre količine vlakana, flavonoidnih antioksidansa, phytoestrogena i organskih kiselina kao što su citrusna i jabučna kiselina. Posebna značajka tušta je da u svome sastavu ima melatonin, hormon koji regulira san i ciklus buđenja.

Tušt – zdravstvene prednosti

Dijeluje protuupalno. Tušt ima moćna protuupalna svojstva zahvaljujući vlaknima, omega 3 kiselinama i mineralima. Tušt može liječiti različite vrste upala, posebno onih koji utječu na vaš urinarni i probavni sustav.

Tušt je antioksidant. Samo je nekoliko biljaka bogato antioksidansima kao tušt. Njegovi vitamini C i E, flavonoidi , alkaloidi, beta-karoteni i glutation omogućuju borbu protiv slobodnih radikala i sprječavanje starenja.

Vrlo je hranjiv. Uz mnogo drugih hranjivih tvari kod sebe ima i visoki sadržaj omega 3 masnih kisalina.

On je antiseptik: Ima vrlo unčinkovita antimikrobna svojstva.

Tušt je dobar za naš krvožilni sustav. Njegove omega 3 masne kiseline također mogu poboljšati zdravlje krvožilnog sustava. Poboljšava cirkulaciju, regulira krvni tlak, sprječava aritmiju itd.

Pomaže u probavi. Zahvaljujući sadržaju vlakana, tušt proizvodi emolizirajući učinak u tijelu. To znači da smiruje i omekšava vaš probavni sustav i mokraćni trakt kako bi se izbjegle najčešće bolesti. Osim toga, bori se protiv zatvora zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i sprječava crijevne parazite.

Tušt je diuretik. Tušt djeluje kao odličan prirodni lijek za uklanjanje viška tekućine koju zadržavamo u našem tijelu, što znači da može pomoći u smanjenju oticanja i borbi protiv pretilosti.

Dijeluje protiv čireva. Tvari pronađene u tuštu također štite zidove vaših organa te spriječavaju gastritis i čireve.

Tušt smanjuje temperaturu. Ova nevjerojatna biljka prirodno smanjuje temperaturu i groznicu.

Smanjuje šećer u krvi. Tušt pomaže prirodno smanjiti razinu šećera u krvi, što znači da može spriječiti bolesti poput dijabetesa, pretilost ili otpornost na inzulin.

Čaj i oblozi

Osim u svježem stanju, za ove tegobe možete vrlo lako pripremiti čaj od listova tušta na način da jednu čajnu žličicu listova prelijete s 2 decilitra vruće vode i pustite da odstoji 5-10 minuta, a u slučaju da ga pijete kao lijek protiv kašlja u rashlađeni čaj preporučljivo je dodati i žličicu meda, meduna ili meda od kadulje. Kroz povijest se često koristio za liječenje rana u obliku obloga zbog čega je prije nekoliko godina provedeno znanstveno istraživanje s ciljem kako bi dokazali i znanstveno prikazali rezultate ljekovitog djelovanja na površinske rane na koži.

Dokazano je kako oblog od svježih izdrobljenih listova uistinu pomaže u bržem zacjeljivanju rana. Oblog možete napraviti i sami u toplini svoga doma. U svome vrtu naberite šaku, po mogućnosti mladih listova. Listove u tarioniku izdrobite u grubo te nanesite u obliku obloga na ranu.

Ovaj postupak možete ponavljati više puta dnevno no, bitno je da su listovi svaki put svježe ubrani. U ovakvom obliku tušt možete koristiti i za bolne zglobove i otekline. Iako je korovna vrsta, tušt i u ulozi korova ima neke pozitivne osobine jedna od njih je ta da kako raste po tlu, prekriva tlo i štiti od isparavanja vode pa susjednim biljkama osigurava vodu potrebnu za rast i razvoj. Također, korijen tušta prodire duboko u tlo pa korijenje biljaka koje su u njegovoj blizini a slabije prodiru u dubinu „prati“ korijen tušta koji onda omogućava lakše prodiranje u tlo (npr. kukuruz).

Sirup od tušta (za liječenje respiratornih bolesti)

  • 1 kg meda i 1/2 litre svježe cjeđenog soka od tušta
  • Svježe ubrane listove tušta iscijediti u sokovniku pa pomiješati sa medom (iz eko uzgoja), uliti u sterilnu staklenku i čuvati u hladnjaku.
  • Uzimati nekoliko puta na dan po jednu žlicu kod respiratornih bolesti.

Svježi sok tušta koristi se kod upalnih stanja te za čišćenje nečiste kože (tonik).

Nuspojave

Kontraindikacije: Oksalna kiselina opterećuje bubrege, glikozidi djeluju na srce, ne ga gnojiti sa umjetnim gnojem jer apsorbira nitrate.

Trudnice i osobe s akutnim digestivnim komplikacijama savjetuje se izbjegavati tušt u bilo kojem obliku.

Kako uzgajati tušt?

Uzgajanja je jednostavno i lako, ali treba ispuniti određene uvjete. I pored toga što je korov, ukoliko ga stalno uklanjate iz svog vrta, primijetit ćete da ga ima sve manje ili će u potpunosti nestati. Najbolje je da za uzgoj uredimo posebnu gredicu. Odgovaraju mu osunčana mjesta s dobro dreniranim zemljištem. Za sadnju izbjegavajte zabarena zemljišta. Sušu odlično podnosi.

Kao sadni materijal mogu nam poslužiti biljke koje pronađemo u vrtu, voćnjaku ili bilo gdje u prirodi, reznice koje uzmemo s biljaka ili sjeme. Iščupane biljke je dovoljno posaditi u zemlju, a reznice položimo na zemlju i položeno stablo lagano prekrijemo zemljom. Poslije sadnje potrebno je zaliti posađene biljke i reznice. Odlučimo li se koristiti cijele biljke iz prirode kao sadni materijal, trebamo znati da tušt prenosi nematode i zbog toga je bolje da se koriste reznice ili sjeme. Ukoliko se koristi sjeme dovoljno je prilikom sjetve posuti sjemenke po površini zemljišta. Sjemenke bolje klijaju kada su na površini izložene svjetlosti. Sjetva se obavlja u proljeće.

Brige o usjevu praktično i nema, osim redovne rezidbe. Posebno treba obratiti pažnju da režemo mlade biljke prije cvjetanja i formiranja sjemena. Prilikom rezidbe ostavimo dio osnove biljke, jer se ona razgranava i stvorit će se nove mlade stabljike. Uvijek ostavimo nekoliko biljaka, ne režemo ih, koje će formirati sjeme. Tušt je jak kompetitor, odnosno lako se samozasijava i potiskuje druge biljne vrste.

3 razmišljanja na “Tušt (portulak) kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *