Uklještenje živca

Uklještenje živca – uzrok, simptomi i liječenje

Korisni savjeti Simptomi

Uklještenje živca je kompresija živčanih struktura (živca) od neke koštane ili mekotkivne strukture. Poznata je po sijevajućoj senzaciji koja se može osjetiti u nekom dijelu tijela zbog ispada živčanog podražaja.

Uklještenje živca nastaje najčešće prilikom hernijacije diska intervertebralnih zglobova i to jer dinamički vertebralni segment u datom momentu nije mogao podnijeti promjenu i nagli trzaj ili opterećenje. Kada intervertebralni disk pritisne korijen živca javljaju se simptomi poput trnjenja, žarenja, mravinjanja ili sijevajuće boli.

Dvije najznačajnije tehnike koje se koriste prilikom liječenja su dekompresijska terapija kralježnice i manualna terapija. Dekompresija podrazumijeva metodu trakcije u kojoj nježnom silom razdvajamo dva pojedinačna kralješka i oslobađamo zahvaćeni živac. Manualnim tehnikama mobilizacije i manipulacije pokušavamo osloboditi zahvaćeni živac.

U praksi, metoda s najviše učinka je kombinacija više specijalnih tehnika. Kada se akutna bol dovede u balans prelazimo u fazu jačanja koju većinom provodimo putem DNS vježbi. Takav tip vježbi pokazao se izuzetno dobrim te putem njih aktiviramo duboke trbušne stabilizatore (CORE) i tako održavamo ono što smo postigli samom terapijom kako bi kralježnica bila stabilna.


Osim što do ukliještenog živca dolazi zbog pritiska iz okolnih tkiva, uklještenje mogu uzrokovati i neka stanja i bolesti kao što su razne ozljede, reumatoidni artritis, stres zbog stalnih ponavljajućih pokreta, pretjerana sportska aktivnost, pogreške kod dizanja težih predmeta ili pak pretilost. Uklještenje živca može se dogoditi i za vrijeme trudnoće, a jednako tako se javlja i kod stalnog ležanja ili kod ljudi koji boluju od dijabetesa.

Ako je živac ukliješten kratkoročno i nakon nekoliko tjedana se bol povuče, ne postoji opasnost od trajnih posljedica. Ipak, kada se pritisak nastavlja i traje dugo te se stalno ponavlja, može doći do trajnog oštećenja živca.

Znakovi i simptomi ukliještenog živca

Simptomi se mogu pogoršati u ležećem položaju ili neposredno nakon buđenja. Obično se izražavaju kao:

  • probadajuća, oštra bol poput bockanja iglama
  • lagano “strujanje” ispod kože, uz osjećaj kao da prolazi struja
  • oteklina
  • obamrlost zahvaćenog područja
  • slabost i/ili grčevi mišića
  • ukočenost.

Uklješteni živac također izlaže osobu većem riziku od drugih problema. Mogu se pojaviti simptomi išijasa, teniskog lakta i sindroma karpalnog tunela.

Specijalistički pregled

Takav pregled podrazumijeva uzimanje anamneze i fizikalni pregled sustava organa za pokretanje te zaključno mišljenje s postavljanjem dijagnoze nakon koje prezentiramo plan i program terapije u našoj poliklinici.

Pregled fizijatra uključuje pregled kralježnice, ispitivanje refleksa i opsega pokreta te pokretljivosti kralježnice i generalno ispitivanje motorike kod osobe. Prilikom pregleda, uz razgovor s pacijentom i eventualnu prijašnju medicinsku dokumentaciju dolazi se do optimalne terapije ili indicira se daljnje dijagnostičke postupke ako su potrebni.

Specijalistički pregled liječnika preporučujemo za sve smetnje u mišićno-koštanom sustavu, a naročito za postoperativne slučajeve, rehabilitaciju nakon prometnih nesreća, fraktura, krivog držanja te djecu s posebnim potrebama.

Liječenje manualnom terapijom

Manualna terapija definira se kao postupak kod kojeg se rukama, direktnim kontaktom sa tijelom liječe zglobovi i/ili meka tkiva. Primjenjuje se točno određena, konkretno usmjerena sila ruku na tijelo u cilju poboljšanja mobilnosti u zglobovima, vezivnom tkivu ili u skeletnim mišićima.

Manualna terapija je sustav posebno pasivnih manualnih tehnika i zahvata koje se koriste za uspostavljanje poremećene funkcije zglobova, prvenstveno kralježnice pa i perifernih zglobova, uz neophodnu premanipulativnu dijagnostiku.

Fizioterapeut dijagnosticira, procjenjuje i tretira meka tkiva i koštane strukture u cilju smanjenja boli, povećanja opsega pokreta, olakšavanja izvođenja pokreta, smanjenja upalnih promjena na mekim strukturama što dovodi do relaksacije, poboljšanja prokrvljenosti i prehrane tkiva, a samim time se poboljšava funkcija tretirane regije. Manualna terapija se može koristiti kao multimodalni pristup lokomotornog sustava u kombinaciji s kineziterapijskim procedurama i proprioceptivnim tehnikama.

Principi manualne terapije:

  • poznavanje anatomije i biomehanike ljudskog tijela
  • poštivanje kontraindikacije za primjenu manualne terapije
  • nikada ne izazvati bol

Samopomoć kod uklještenja živca

Naspavajte se

San je izuzetno važan kako bi se tijelo odmorilo i lakše oporavilo. Na ovaj će se način i živci lakše oporaviti. Važno je i spavanje u položaju u kojem se ne osjeća pritisak na živac kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo.

Lijekovi za ublažavanje bolova

U smanjenju oteklina i ublažavanju bola mogu pomoći tablete za uklještenje živca kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen) i lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Posavjetujte se s liječnikom za preporuke o lijeku.

Odmor i obloge

Stavljanjem vrućih ili hladnih obloga na ugroženo mjesto možete ubrzati proces smirivanja boli. Veliku korist imat ćete od jednostavnog odmaranja ili izbjegavanja bilo kakvih aktivnosti koje utječu na pogoršanje.

Nakon nekoliko dana, lagano vježbanje također može pomoći. Počnite sa kratkim šetnjama, pa organizirajte svoje aktivnosti onoliko koliko vam to bol dozvoljava.

Pazite kako sjedite

Pronađite položaj koji vam najbolje odgovara dok sjedite i radite. Probajte promijeniti stolicu na kojoj sjedite te kupiti novu, bolje prilagođenu stolicu, a možete probati i sjediti na lopti za sjedenje ili povremeno stajati. Kod karpalnog tunela je potrebno pronaći ergonomski prilagođen miš, tipkovnicu ili podložak za miš.

Udlaga

Ako je moguće, nosite udlagu na zahvaćenom području jer ona može spriječiti daljnje oštećenje i pomoći u zacjeljivanju živca. Ovo je standardni tretman za mobilizaciju ukliještenog živca dlana i zapešća. Preporučuje se da ne skidate udlagu tijekom noći kako biste spriječili iritaciju i lakše zaspali. Udlaga će ujedno pomoći u smanjenju pritiska na živac.

Istežite se

Lagano istezanje i joga mogu pomoći kod uklještenja živca. Ovako će se osloboditi napetost. Ipak, treba paziti da je istezanje prilagođeno, a kod pojave i najmanje boli potrebno je prestati. Pomoći mogu i vježbe za zahvaćeno područje, kao i lagane masaže oko ukliještenoga živca.

Masaža

Česti uzroci bola su upravo triger točke. To su mjesta na mišiću koja su bolna na pritisak, dok se bol širi i u druge dijelove tijela. Žarišne točke se javljaju na mjestima gdje su se mišićna vlakna skratila.– „Trigger point“ terapija može pomoći da se opuste mišići koji okružuju i pritiskaju ishijadični živac. Nekoliko posjeta stručnom maseru pomoći će da se ublaži bol.

Ružmarin

Ova aromatićna biljka ima protuupalna svojstva i olakšava bol uzrokovanu upalom mišića. U jednoj studiji iz 2015. godine nalazi stoji kako bi ulje ružmarina u kombinaciji s analgeticima može pomoći. Možete pripremiti napitak od 1 žlice suhog ružmarina i 1 šalice tople vode. Tako pripremljen čaj možete piti 3 puta na dan.
Menta – Ovo je još jedan savršen pripravak za opuštanje mišića jer sadrži antiseptička i protuupalna svojstva. I čaj i ulje ove biljke jednako djeluju.

Slika preuzeta sa https://www.bostonorthoandspine.com/specialties/back-and-neck-pain/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *