Ulje čajevca

Ulje čajevca kao lijek

Savjeti o prehrani Korisni savjeti

Ulje čajevca je eterično ulje koje se dobiva destilacijom lišća australskog čajevca (Melaleuca alternifolia). Aboridžini Australije su tradicionalno koristili ulje čajevca kao antiseptik (sredstvo za ubijanje klica) i biljni lijek. Danas se ulje čajevca koristi za razna stanja kao što su akne, atletsko stopalo, uši, gljivice na noktima, rane, infekcija grinja na bazi kapaka i ubodi insekata.

Nutricionističke vrijednosti ulja čajevca

Ulje čajevca sadrži brojne spojeve, uključujući terpinen-4-ol, koji su pokazali da ubijaju određene bakterije, viruse i gljivice. Terpinen-4-ol također povećava aktivnost bijelih krvnih stanica, koje pomažu u borbi protiv klica i drugih stranih napadača. Ova svojstva za borbu protiv klica čine ulje čajevca vrijednim prirodnim lijekom za liječenje bakterijskih i gljivičnih kožnih stanja, sprječavanje infekcije i poticanje zacjeljivanja.

Ljekovita svojstva ulja čajevca

Ulje čajevca ima nekoliko dokazanih zdravstvenih prednosti za kožu, kosu i nokte. Neka od njih su:

Sredstvo za dezinfekciju ruku. Ulje čajevca čini idealno prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku. Istraživanja su pokazala da ubija nekoliko uobičajenih bakterija i virusa koji uzrokuju bolesti, uključujući E. coli, S. pneumoniae i H. influenzae. Zapravo, studija koja je testirala nekoliko vrsta sredstava za pranje ruku pokazuje da je dodavanje ulja čajevca u sredstva za čišćenje povećalo njihovu učinkovitost protiv E. coli. Istraživanja nastavljaju potvrđivati da su sredstva za dezinfekciju ruku s uljem čajevca učinkovita za dezinfekciju ruku, ubijajući bakterije bez antibiotika.

Sredstvo za odbijanje insekata. Ulje čajevca može pomoći u odbijanju dosadnih insekata. Studija je pokazala da nanošenje ulja čajevca na kožu smanjuje broj ugriza komaraca za 40% u usporedbi s placebom. Također, ulje čajevca može pomoći u ublažavanju svrbeža i upale uzrokovane ubodima insekata.

Sredstvo za liječenje akni. Ulje čajevca može biti učinkovito u liječenju akni. Istraživanja sugeriraju da gel za liječenje koji sadrži ulje čajevca može smanjiti broj i ozbiljnost akni. Ulje čajevca djeluje tako da smanjuje upalu i ubija bakterije koje uzrokuju akne.

Sredstvo za liječenje peruti. Ulje čajevca može pomoći u smanjenju peruti i poboljšati zdravlje vlasišta. Šampon s uljem čajevca koji se koristi četiri tjedna pokazao se učinkovitim u liječenju peruti. Ulje čajevca može smanjiti svrbež, ljuštenje i masnoću vlasišta.

Sredstvo za liječenje atletskog stopala. Ulje čajevca može pomoći u liječenju atletskog stopala, gljivične infekcije kože stopala. Krema s uljem čajevca, koja se nanosi dva puta dnevno tijekom jednog mjeseca, pokazala se učinkovitom u ublažavanju simptoma atletskog stopala.

Sredstvo za liječenje ušiju. Ulje čajevca može pomoći u uklanjanju ušiju, sitnih parazita koji žive na kosi i vlasištu. Kada se koristi u kombinaciji s uljem lavande, ulje čajevca je pokazalo da je učinkovito u uništavanju jajašaca ušiju.

Sredstvo za liječenje gljivica na noktima. Ulje čajevca može pomoći u liječenju gljivica na noktima, uobičajenog stanja koje uzrokuje zadebljanje, lomljenje i promjenu boje noktiju. Iako istraživanja nisu pokazala da je ulje čajevca u svom čistom obliku ili u kombinaciji s drugim antifungalnim terapijama učinkovito u liječenju gljivica na noktima, rezultati se mogu razlikovati jer ne postoje standardizirane metode za dobivanje ulja čajevca ili stvaranje proizvoda koji sadrže ulje.

Sredstvo za liječenje rana. Ulje čajevca može pomoći u liječenju rana i spriječiti infekciju. Studija je pokazala da nanošenje ulja čajevca na kirurške rane smanjuje broj bakterija i upalu. Također, ulje čajevca može ubrzati zacjeljivanje rana i smanjiti ožiljke.

Sredstvo za njegu kože. Ulje čajevca može pomoći u poboljšanju izgleda i kvalitete kože. Ulje čajevca može smanjiti crvenilo, iritaciju i otekline kože. Također, ulje čajevca može pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože, čišćenju pora i poboljšanju tena.

Sredstvo za njegu kose. Ulje čajevca može pomoći u jačanju i rastu kose. Ulje čajevca može potaknuti cirkulaciju krvi u vlasištu, što može povećati dotok kisika i hranjivih tvari do folikula dlake. Također, ulje čajevca može pomoći u sprječavanju gubitka kose i potaknuti rast nove kose.

Sredstvo za njegu noktiju. Ulje čajevca može pomoći u održavanju zdravlja i ljepote noktiju. Ulje čajevca može spriječiti lomljenje, pucanje i listanje noktiju, kao i infekcije i upale noktiju. Također, ulje čajevca može pomoći u hidratizaciji i omekšavanju kutikula noktiju.

Doziranje ulja čajevca

Ulje čajevca je dostupno kao 100% nerazrijeđeno, ili čisto, ulje. Također su dostupni razrijeđeni proizvodi koji sadrže ulje čajevca u kombinaciji s drugim sastojcima, kao što su šamponi, losioni, kreme, sapuni i gelovi. Ulje čajevca se obično nanosi na kožu, kosu ili nokte, ovisno o namjeni. Ulje čajevca se ne smije gutati jer može biti otrovno ako se proguta.

Doza ulja čajevca ovisi o vrsti i ozbiljnosti stanja koje se liječi, kao i o individualnoj osjetljivosti na ulje. Općenito, preporučuje se započeti s malom količinom ulja čajevca i postupno povećavati dozu dok se ne postigne željeni učinak. Također je važno pratiti reakciju kože na ulje čajevca i prekinuti upotrebu ako se pojave znakovi iritacije ili alergije.

Za vanjsku upotrebu, ulje čajevca se može nanijeti nerazrijeđeno ili razrijeđeno u baznom ulju, kao što su kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje. Razrjeđivanje ulja čajevca može smanjiti rizik od iritacije kože, posebno kod osjetljivih osoba. Preporučuje se razrjeđivanje ulja čajevca u omjeru od 5 do 10 kapi ulja čajevca na 30 ml nosača ulja.

Za liječenje akni, ulje čajevca se može nanijeti direktno na zahvaćeno područje kože pomoću pamučne kuglice ili štapića, jednom ili dva puta dnevno. Također se može dodati nekoliko kapi ulja čajevca u sredstvo za čišćenje lica, tonik ili hidratantnu kremu.

Za liječenje peruti, ulje čajevca se može dodati u šampon za kosu, u omjeru od 10 kapi ulja čajevca na 30 ml šampona. Također se može napraviti maska za kosu od ulja čajevca i nosača ulja, koja se nanosi na vlasište i ostavi da djeluje 15 do 20 minuta prije ispiranja.

Za liječenje atletskog stopala, ulje čajevca se može nanijeti nerazrijeđeno ili razrijeđeno na zahvaćeno područje stopala, dva do tri puta dnevno. Također se može dodati nekoliko kapi ulja čajevca u toplu vodu i napraviti kupka za stopala, koja se drži 15 do 20 minuta.

Za liječenje ušiju, ulje čajevca se može pomiješati s uljem lavande, u omjeru od 1 do 1, i nanijeti na kosu i vlasište. Kosa se zatim pokrije kapom za tuširanje ili ručnikom i ostavi da djeluje 20 minuta. Zatim se kosa ispere i češlja češljem za uši. Ovaj postupak se može ponoviti svaki drugi dan, dok se uši ne uklone.

Za liječenje gljivica na noktima, ulje čajevca se može nanijeti nerazrijeđeno ili razrijeđeno na zahvaćeni nokat, jednom ili dva puta dnevno. Također se može dodati nekoliko kapi ulja čajevca u toplu vodu i napraviti kupka za nokte, koja se drži 15 do 20 minuta.

Za liječenje rana, ulje čajevca se može nanijeti nerazrijeđeno ili razrijeđeno na ranu, nakon što se ona očisti i osuši. Također se može dodati nekoliko kapi ulja čajevca u zavoj ili gazu, koji se zatim stavi na ranu. Ulje čajevca se može koristiti jednom ili dva puta dnevno, dok se rana ne zacijeli.

Za njegu kože, ulje čajevca se može dodati u sredstvo za čišćenje, tonik, hidratantnu kremu, masku ili piling za lice, u omjeru od 2 do 5 kapi ulja čajevca na 30 ml proizvoda. Također se može napraviti uljni serum od ulja čajevca i nosača ulja, koji se nanosi na lice i vrat, nakon čišćenja i toniranja.

Za njegu kose, ulje čajevca se može dodati u šampon, regenerator, masku ili ulje za kosu, u omjeru od 2 do 5 kapi ulja čajevca na 30 ml proizvoda. Također se može napraviti sprej za kosu od ulja čajevca i vode, koji se raspršuje na kosu i vlasište, nakon pranja i sušenja.

Za njegu noktiju, ulje čajevca se može nanijeti nerazrijeđeno ili razrijeđeno na nokte i kutikule, jednom ili dva puta dnevno. Također se može dodati nekoliko kapi ulja čajevca u toplu vodu i napraviti kupka za nokte, koja se drži 15 do 20 minuta.

Ulje čajevca – Nuspojave

Ulje čajevca je općenito sigurno za vanjsku upotrebu, ali može izazvati neke nuspojave kod nekih osoba. Nuspojave mogu uključivati:

Iritaciju kože. Ulje čajevca može izazvati crvenilo, svrbež, peckanje, suhoću ili ljuštenje kože, posebno kod osjetljivih osoba ili ako se koristi nerazrijeđeno ulje. Da bi se smanjio rizik od iritacije kože, preporučuje se testirati ulje čajevca na malom području kože prije nanošenja na veće površine. Također je preporučljivo razrijediti ulje čajevca u baznom ulju prije upotrebe.

Alergijsku reakciju. Ulje čajevca može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi, osobito kod onih koji su alergični na biljke iz porodice mirte, kao što su eukaliptus, klinčić, ružmarin ili lavanda. Alergijska reakcija može se manifestirati kao osip, oticanje, svrbež, kihanje, kašalj, otežano disanje, anafilaktički šok ili čak smrt. Da bi se spriječila alergijska reakcija, preporučuje se izbjegavati upotrebu ulja čajevca ako ste alergični na bilo koju od ovih biljaka, ili ako ste ranije imali alergijsku reakciju na ulje čajevca.

Hormonske promjene. Ulje čajevca može utjecati na hormone, osobito kod djece i adolescenata. Ulje čajevca može smanjiti razinu testosterona, muškog spolnog hormona, i povećati razinu estrogena, ženskog spolnog hormona, kod dječaka koji su koristili proizvode koji sadrže ulje čajevca. Ovo može dovesti do abnormalnog rasta grudi, smanjenog rasta dlaka na licu i tijelu, i drugih znakova feminizacije. Ulje čajevca može također utjecati na menstrualni ciklus, plodnost i trudnoću kod žena koje su koristile proizvode koji sadrže ulje čajevca. Ovo može dovesti do neredovitih menstruacija, smanjenog broja jajnih stanica, pobačaja ili prijevremenog poroda. Da bi se izbjegle hormonske promjene, preporučuje se izbjegavati upotrebu ulja čajevca kod djece i adolescenata, kao i kod žena koje su trudne, doje ili planiraju trudnoću.

Ulje čajevca – Interakcije

Ulje čajevca je sigurno za većinu ljudi kada se koristi ispravno i umjereno. Ulje čajevca može stupiti u interakciju s nekim lijekovima, dodacima ili biljkama, i pojačati ili smanjiti njihov učinak. Neki od njih su:

Antikoagulansi i antiplateletni lijekovi. Ovi lijekovi su krvni razrjeđivači koji sprječavaju zgrušavanje krvi i smanjuju rizik od srčanog ili moždanog udara. Ulje čajevca može pojačati učinak ovih lijekova i povećati rizik od krvarenja. Neki od ovih lijekova su varfarin, heparin, aspirin, ibuprofen, naproksen i drugi.

Antidijabetički lijekovi. Ovi lijekovi su lijekovi koji snižavaju razinu šećera u krvi i koriste se za liječenje dijabetesa. Ulje čajevca može pojačati učinak ovih lijekova i uzrokovati prenisku razinu šećera u krvi, što može dovesti do slabosti, vrtoglavice, gladi, drhtavice, znojenja, zbunjenosti, gubitka svijesti ili čak smrti. Neki od ovih lijekova su metformin, glipizid, gliburid, insulin i drugi.

Antikonvulzivni lijekovi. Ovi lijekovi su lijekovi koji sprječavaju ili smanjuju epileptične napadaje. Ulje čajevca može smanjiti učinak ovih lijekova i povećati rizik od napadaja. Neki od ovih lijekova su fenitoin, karbamazepin, valproat, lamotrigin i drugi.

Antipsihotični lijekovi. Ovi lijekovi su lijekovi koji se koriste za liječenje psihičkih poremećaja kao što su shizofrenija, bipolarni poremećaj, depresija, anksioznost i drugi. Ulje čajevca može smanjiti učinak ovih lijekova i pogoršati simptome psihičkih poremećaja. Neki od ovih lijekova su haloperidol, klozapin, olanzapin, risperidon, kvetiapin i drugi.

Antidepresivi. Ovi lijekovi su lijekovi koji se koriste za liječenje depresije i drugih raspoloženjskih poremećaja. Ulje čajevca može smanjiti učinak ovih lijekova i smanjiti njihovu učinkovitost. Neki od ovih lijekova su fluoksetin, sertralin, paroksetin, venlafaksin, bupropion i drugi.

Antibiotici. Ovi lijekovi su lijekovi koji se koriste za liječenje bakterijskih infekcija. Ulje čajevca može pojačati učinak ovih lijekova i povećati njihovu učinkovitost. Međutim, ulje čajevca može također smanjiti učinak nekih antibiotika.

Sredstvo za liječenje bakterijskih infekcija koje su otporne na druge antibiotike, kao što su meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus (MRSA) ili vancomycin-rezistentni enterokoki (VRE). Ulje čajevca može smanjiti učinkovitost ovih antibiotika i povećati rizik od širenja otpornih bakterija. Neki od ovih antibiotika su vankomicin, linezolid, daptomicin i drugi.

Dodaci ili biljke koji utječu na krvarenje. Ovi dodaci ili biljke su tvari koje mogu smanjiti zgrušavanje krvi i povećati rizik od krvarenja. Ulje čajevca može pojačati učinak ovih dodataka ili biljaka i povećati rizik od krvarenja. Neki od ovih dodataka ili biljaka su ginko, đumbir, češnjak, ginseng, kurkuma, omega-3 masne kiseline i drugi.

Dodaci ili biljke koji utječu na razinu šećera u krvi. Ovi dodaci ili biljke su tvari koje mogu sniziti ili povećati razinu šećera u krvi. Ulje čajevca može pojačati učinak ovih dodataka ili biljaka i uzrokovati prenisku ili previsoku razinu šećera u krvi. Neki od ovih dodataka ili biljaka su cimet, kopriva, aloja vera, gorka dinja, krom i drugi.

Dodaci ili biljke koji utječu na hormone. Ovi dodaci ili biljke su tvari koje mogu utjecati na proizvodnju ili djelovanje hormona u tijelu. Ulje čajevca može pojačati ili smanjiti učinak ovih dodataka ili biljaka i uzrokovati hormonske promjene. Neki od ovih dodataka ili biljaka su soja, lan, crvena djetelina, sladić, šišmiš, divlji jam i drugi.

Dodaci ili biljke koji utječu na jetru. Ovi dodaci ili biljke su tvari koje mogu oštetiti ili zaštititi jetru od toksina ili lijekova. Ulje čajevca može pojačati ili smanjiti učinak ovih dodataka ili biljaka i uzrokovati oštećenje ili poboljšanje funkcije jetre. Neki od ovih dodataka ili biljaka su mlijeko čička, artičoka, maslačak, zeleni čaj, grejp i drugi.

Nadam se da vam se svidio članak. Ako jest, onda ga podjelite sa svojom rodbinom i prijateljima.
Slobodno komentirajte, dajte prijedloge ili ukažite na greške. 🙂

Reference:
Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (Tea Tree) Oil: a Review of Antimicrobial and Other Medicinal Properties. Clinical microbiology reviews, 19(1), 50–62.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/

Mayo Clinic. (2018). Tea tree oil.
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-tea-tree-oil/art-20364246

Sienkiewicz, M., Głowacka, A., Kowalczyk, E., Wiktorowska-Owczarek, A., Jóźwiak-Bębenista, M., & Łysakowska, M. (2023). The effect of clary sage oil and its main components linalool and linalyl acetate on the contractility of isolated rat ileum. Frontiers in pharmacology, 4, 176.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2023.1116077/full

WebMD. (2020). Tea Tree Oil.
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-113/tea-tree-oil

Medical News Today. (2017). Tea tree oil: Benefits and uses.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/262944

National Center for Complementary and Integrative Health. (2019). Tea Tree Oil.
https://www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil

Gunnarsdottir, S. (2018). 14 Everyday Uses for Tea Tree Oil. Healthline.
https://www.healthline.com/nutrition/tea-tree-oil

Smith, L. (2020). 8 Benefits and Uses of Tea Tree Oil for Skin. Health.
https://www.health.com/tea-tree-oil-7187505

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *