Ulje jetre bakalara

Ulje jetre bakalara

Savjeti o prehrani

Ulje jetre bakalara nije novost – tradicionalno su ga koristili sjeverni narodi koji su morali preživjeti dugu, iscrpljujuću, a prije svega tešku zimu s vrlo malo sunca i puno mračnih dana. Kada nema sunca, Vitamin D se ne može stvarati u našem tijelu. Znamo da je vitamin D izuzetno važan za zdravlje, a posebno tvrdoću kostiju i zubi jer povećava apsorpciju kalcija i fosfora. Osim toga jača naš imunitet i sudjeluje kod brojnih drugih reakcija u našem tijelu.

Tradicionalna upotreba temelji na stogodišnjim pozitivnim iskustvima, dok su moderna istraživanja pokazala što sve ulje bakalara sadrži i kakvi su njegovi učinci.

Kombinacija masnih kiselina omega-3, vitamina D3 i vitamina A pravi je balzam za naš srčano-žilni sustav, kosti, zube, kožu i oči te blagotvorno uteče na cijelo tijelo.

Istraživanje ukazuje da svakodnevni unos ulja iz jetre bakalara za koje je poznato da ima protuupalna svojstva, može biti od koristi i osobama koje boluju od reumatoidnog artritisa.
U istraživanju je sudjelovalo 60 pacijenata koji su tijekom 12 tjedana svaki dan dobivali ili ulje iz jetre bakalara ili placebo.
Rezultati su pokazali da su ispitanici unosom samo 10 g ulja iz jetre bakalara dnevno smanjili upotrebu lijekova za 30 %.
Dodatna je prednost što, za razliku od lijekova, nije bilo negativnih nuspojava.

Zdravstvene benefiti redovite upotrebe ulja jetre bakalara:
  • Poboljšava reakcije imunološkog sustava
  • Smanjuje upale u tijela
  • Smanjuje nivo ‘lošeg’ LDL kolesterola u krvi
  • Doprinosi zdravlju srca i mozga
  • Doprinosi očuvanju dobrog vida
  • Za zdrav izgled kože
Doprinosi zdravim te tvrdim kostima i zubima

Vitamina D nam vrlo često nedostaje.
Nedostatak vitamina D zdravstveni je problem prisutan u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Predškolska djeca, prema hrvatskih istraživanjima, pokriju 21% preporučenog dnevnog unosa, a mladi 60 % što pokazuje na slabo pokrivanje dnevnih potreba za vitaminom D. Problem nedovoljnog unosa vitamina D najčešće se javlja po zimi jer smo manje ispostavljeni sunčanoj svjetlosti nego tijekom ljeta. Vitamin D u koži nastaje samo pod utjecajem sunčanih zraka, zato njegov nedostatak moramo nadoknaditi pravilnom prehranom ili prehrambenim dodacima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *