Ulje noćurka

Ulje noćurka kao lijek

Savjeti o prehrani

Noćurak (Oenothera biennis L.) je zeljasta biljka iz porodice pupoljki. Osim jestivih listova, latica i korijena, za zdravlje je najznačajnije esencijalno ulje noćurka koje se dobije prešanjem sjemenki.

Ulje noćurka se koristi kao dodatak prehrani i iznimno je cijenjeno zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Ulje noćurka tek je nedavno prepoznato kao izvrstan dodatak prehrani s brojnim zdravstvenim prednostima. Mogli biste se čak iznenaditi njegovim pozitivnim utjecajem na vaše zdravlje, osobito kada su u pitanju hormoni, koža, kosa i kosti.

Ovo ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji staničnih membrana i brojnih hormona. Esencijalne masne kiseline su neophodne za ljudsko zdravlje, a ljudsko tijelo ih ne može proizvesti, već ih unosimo isključivo prehranom. Vaše tijelo treba uravnoteženu prehranu i pravilan omjer esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-6 koje sadrži noćurak i omega-3 iz ribljeg ulja. Konzumiranje masti usporava apsorpciju hranjivih tvari te tako uklanja osjećaj gladi. Oni djeluju i kao nosači za vitamine A, D, E i K koji se “tope” u njima.

Blagotvorni učinci na organizam

 • Ulje noćurka snižava kolesterol i krvni tlak te smanjuje mogućnost pojave krvnih ugrušaka čime štiti organizam od srčanih bolesti i srčanog udara.
 • Ima antidepresivni učinak pa je vrlo koristan kod odvikavanja od alkoholizma koji je vrlo često povezan s depresijom.
 • Predstavlja svojevrsnu zaštitu bubrega i jetre jer sprječava blokadu enzima izazvanu alkoholom.
 • Preporučuje se dijabetičarima zbog dijabetičke neuropatije koja može uzrokovati bol i trnce u rukama i nogama.
 • Poboljšava koncentraciju i ponašanje djece s poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje.
 • Regulira ravnotežu spolnih hormona – estrogena i testosterona.
 • Jedan je od saveznika u borbi protiv neplodnosti i impotencije jer poboljšava cirkulaciju i omogućava bolji protok krvi u cijelom organizmu.
 • Nezasićene masne kiseline poboljšavaju funkciju maternice što također može pomoći pri začeću.
 • Terapija uljem noćurka učinkovita je protiv kroničnog umora.
 • Olakšava simptome reumatoidnog artritisa i multiple skleroze.
 • Posjeduje antioksidativno djelovanje. Sprječava nastajanje i djelovanje slobodnih radikala, koji su najčešći krivci za starenje organizma i nastanak mnogih degenerativnih bolesti.
 • Pomaže pri reguliranju tjelesne težine.

Za zdravlje kože

Još tridesetih godina prošloga stoljeća utvrđeno je da manjak omega-6 esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih stanja kože. Psorijaza, ekcemi, neurodermatitis, problemi s pigmentacijom, starosne promjene, opekline, rane, akne i alergijske reakcije na koži samo su neke pojave koje mogu biti povezane ili pojačane upravo zbog nedostatka esencijalnih masnih kiselina u organizmu. S obzirom na to da se GLA smatra jednom od ključnih komponenti za građu i funkciju kože, ulje noćurka može biti od pomoći u pravilnom funkcioniranju kožne barijere i uravnoteženju transepidermalnoga gubitka vode.

Postoji puno pozitivnih učinaka ulja noćurka na zdravlje kože, među kojima kao značajna izdvajamo sljedeća: blagotvorno djeluje kod ekcema, atopijskog dermatitisa, psorijaze, seboreje i neurodermitisa; hidratizira suhu kožu i čini je elastičnijom; blagotvorno djeluje kod vitiliga; pomaže pri zaglađivanju hrapave kože; smanjuje fine linije i bore te pomlađuje kožu; ublažava podočnjake; potpomaže proizvodnju novih stanica, što djeluje na učinkovitije i brže zarastanje rana; smiruje alergijske reakcije kože; može pomoći ublažiti upalu povezanu s poremećajima kao što je rozacea; smanjuje neželjeno crvenilo i diskolorizaciju.

Ulje noćurka protiv akni

Ako ga koristite za probleme s kožom, najbolje ga je nanijeti direktno na područje koje želite tretirati. Ova mješavina pomoći će suhoj, upaljenoj i perutavoj koži. Ako nemate problema s aknama, možete koristiti ovu mješavinu, ali rijeđe i u manjim slojevima kako bi održali kožu zdravom i mladolikom.

Potrebni sastojci:

 • 20 ml macerata nevena u bademu
 • 5 ml biljnog ulja ploda divlje ruže
 • 5 ml biljnog ulja noćurka
 • 4 kapi eteričnog ulja bušina
 • 6 kapi eteričnog ulja sjemenki mrkve
 • 4 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice
 • 4 kapi eteričnog ulja rimske kamilice

Sve sastojke sjedinite i dobro ih pomiješajte. Držite ih u tamnoj staklenoj posudi na tamnom i hladnom mjestu. Ovu mješavinu možete koristiti tako da ju primjenite direktno na kožu 2 puta dnevno.

Pomaže i protiv depresije

Zbog visoke koncentracije zdravih nezasićenih masnih kiselina, ulje noćurka uzima se i oralnim putem za poboljšanje kroničnih upalnih stanja kože, npr. psorijaze, neurodermitisa i raznih ekcema.

Kao dodatak prehrani noćurkovo ulje koristi se i za sniženje kolesterola, a preporučuje se i kod želučanih tegoba, dijabetesa, poremećaja rada štitnjače i reumatoidnog artritisa.

Neka istraživanja pokazala su da noćurak pomaže i protiv depresije te da je koristan u odvikavanju od alkohola. Noćurkovo ulje poznato je i kao ženski prirodni lijek – dokazano pomaže protiv menstrualnih tegoba te olakšava menopauzu.

Ulje noćurka za odvikavanje od Alkohola

Uzimanje noćurka može biti korisno i kod odvikavanja od alkohola. S obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razina prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije.

Depresija, pak, potiče na uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, ulje noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok ulje noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa. Ima antidepresivni učinak pa je vrlo koristan kod odvikavanja od alkoholizma.

Ulje noćurka i PMS

Ono što ovom ulju daje toliku moć pri rješavanju simptoma PMS-a njegova je glavna karakteristika – to da je jedan od najbogatijih prirodnih izvora esencijalnih masnih kiselina, odnosno onih masnih kiselina koje moramo unijeti hranom jer ih naše tijelo ne može samo sintetizirati ili to radi nedovoljno dobro.

Ono sadrži čak oko 9% gama-linolenske kiseline (GLA) – esencijalne masne kiseline, koju u ostalim biljnim uljima ne nalazimo tako često, niti u tim količinama. U usporedbi s ostalim poznatim izvorima gama-linolenske kiseline kao što su ulje boražine, ulje iz sjemena crnog ribiza ili sjemena kanabisa, koji sadrže i veće količine GLA, uočeno je da ulje noćurka ipak bolja opcija zbog većeg apsorpcijskog potencijala i veće biološke aktivnosti.

Od ostalih sastojaka tu su još jedna esencijalna masna kiselina – linolna kiselina (oko 70%), razne aminokiseline, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, vitamin E i cink.

Brojne znanstvene studije su demonstrirale da suplementacija uljem noćurka ima velik utjecaj na simptome PMS-a pa je tako uočeno da su žene koje su ga uzimale zabilježile značajno smanjenje tegoba vezanih uz PMS. Prije svega uočeno je da smanjuje bolove i napetost u prsima, glavobolje, nervozu, napuhnutost i obilna krvarenja.

Navedeni učinci vežu se uz djelovanje GLA na prolaktin i prostaglandine. Tako istraživanja pokazuju da su žene deficitarne na GLA osjetljive na prolaktinsko djelovanje što rezultira pojavom bolnih i napetih grudi. Budući da GLA iz ulja noćurke umanjuju učinak prolaktina, djeluju blagotvorno na ovu neugodnu pojavu.

Isto tako, mnoga istraživanja potvrđuju da je izraženost PMS-a povezana s prostaglandinima, reaktivnim tvarima koje po svojoj strukturi nalikuju hormonima. Prostaglandine nalazimo u svim stanicama organizma gdje igraju važnu ulogu u regulaciji tjelesnih funkcija. Tijelo proizvodi nekoliko vrsta ovih reaktivnih spojeva od kojih jedni potpomažu nastanak upala, a neki ih kontroliraju ili na njih djeluju blagotvorno.

GLA iz žutog noćurka se direktno konvertira u protuupalne prostaglandine, pa djeluje protuupalno. Žene kojima su simptomi PMS-a jače izraženi obično imaju deficit prostaglandina E1. Budući da GLA iz ulja noćurke potiče stvaranje upravo te vrste prostaglandina, nije nimalo čudan njen blagotvoran učinak na simptome PMS-a.

Ukoliko tražite za kupiti ulje noćurka, uvijek gledajte sastav proizvoda i tko proizvodi. Kupujte uvijek od renomiranih proizvođača. Evo za primjer – https://naturashop.com.hr/746-ulje-nocurka-zuti-nocurak-kapsule-evening-primrose-oil-120-softgel-kapsula.html

Menopauza

Zbog utjecaja na hormonalne promjene, ulje noćurka može pozitivno djelovati protiv uobičajenih simptoma menopauze kao što su valunzi ili napadaji vrućine.

Znanstveno istraživanje, objavljeno 2013. godine u časopisu Archives of Gynecology and Obstetrics, pokazalo je da ulje noćurka kroz period od 6 tjedana može značajno smanjiti napadaje vrućine.

Ulje noćurka i MASTALGIJA (bol u grudima)

Periodična bol i napetost u grudima često je iskustvo žena u periodu prije menstruacije.
Procjenjuje se da čak 70% žena pati od ovakvih pojava koje često utječu i na emocionalne poremećaje.

Ponekad se bol javlja i nevezano za menstrualni ciklus. Pojava boli i napetosti može se javljati u obje dojke, samo u jednoj ili samo u pojedinom djelu dojke.

Ulje noćurka se preporuča kao dodatak prehrani za ublažavanje simptoma PMS-a, pri čemu djeluje tako da:

 • Smanjuje osjetljivost dojki
 • Smanjuje pojavu depresivnih stanja i promjene u raspoloženjima
 • Smanjuje glavobolje
 • Ublažuje naticanje i nadutost

Gubitak kose

Kada je u pitanju kosa, hormoni imaju značajnu ulogu.

Muška ćelavost nastaje zbog osjetljivosti kose na određeni hormon (DHT), a ženska je najčešće posljedica stresa, bolesti štitnjače ili izloženosti otrovnim tvarima.

Ulje noćurka može odgoditi ili spriječiti obje i obnoviti rast i zdravlje kose zbog djelovanja na uspostavljanje hormonalne ravnoteže.

Zdravlje srca i krvnih žila

Zbog svog sastava, ulje noćurka pridonosi smanjenju koncentracije “lošeg” kolesterola u krvi i smanjenju krvnog tlaka.

Zbog zdravih omega – 6 masnih kiselina koje sadrži, ulje noćurka može uspostaviti bolji profil masnih kiselina u tijelu i smanjiti učestalost upalnih procesa u tijelu.

Problemi s kostima, zglobovima i mišićima

Reumatoidni artritis je upalni proces koji uzrokuje mnogo boli u području zglobova. Ulje noćurka u obliku dodatka prehrani može ublažiti te bolove jer smanjuje incidenciju upalnih procesa u tijelu.

Također, jedna od bolesti koje češće pogađaju ženski spol je osteoporoza. Češće se javlja nakon menopauze i u starijoj dobi zbog promjene u hormonalnoj ravnoteži koja utječe na apsorpciju kalcija u kosti.

Zbog toga je ulje noćurka iznimno korisno kao dodatak prehrani ženama u starijoj dobi.

Nuspojave i način uzimanja

Ulje noćurka dobiva se hladnim prešanjem zrelih sjemenki.
Ulje je klinički je ispitano i sigurno za oralnu upotrebu. Na tržištu ga možete pronaći u tekućem obliku ili u kapsulama.
U pravilu, noćurak se uzima u dozi od jedne čajne žličice, tri puta na dan nakon jela.
Za još bolji učinak preporučuje se i paralelno uzimanje nekih nutritivnih tvari koje djeluju sinergijski. To su primjerice vitamin C i B6, magnezij, cink te niacin.

Nakon jednog ciklusa uzimanja (1 ciklus = 21 dan) preporučuje se napraviti pauzu od najmanje 2 tjedna.

Kod liječenja kožnih tegoba, najbolji rezultati se postižu ako se koristiti i oralno i lokalno direktno na kožu.

Nuspojave su jako rijetke, a mogu očitovati pojavom mučnine, osipa ili prolijeva.
Epileptičari ne bi trebali uzimati ulje noćurka.

Ulje noćurka zbog velikog udjela nezasićenih masnih kiselina manje je stabilno od ostalih ulja i podložan je bržem kvarenju.

Čuvanje je obvezno na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

1 razmišljanje na “Ulje noćurka kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *