Ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija

Savjeti o prehrani

Među ostalim ekstra djevičanskim uljima, ulje kikirikija jedno je od rijetkih koji se može koristiti za prženje i duboko prženje. Od konvencionalnih ulja se razlikuje jer ima znatno veći udio oleinske kiseline. Upravo zato ulje kikirikija idealno je za pripremu namirnica koje zahtijevaju prženje. Robustan i egzotičan miris kikirikija posebno se lijepo slaže s korjenastim povrćem. Prženi krumpirići dobivaju posebnu aromu kada se pripremaju s uljem kikirikija.

Kikirikijevo ulje je biljno ulje dobiveno od jestivih sjemenki biljke kikirikija.
Iako biljka kikirikija cvjeta iznad zemlje, sjeme ili kikiriki se zapravo razvijaju pod zemljom.
Kikiriki su često grupirani s orasima drveta poput oraha i badema, ali oni su zapravo vrsta mahunarki koja pripada obitelji graška i graha.

Ovisno o preradi, kikirikijevo ulje može imati širok raspon okusa koji variraju od blagih i slatkih do jakih i orašastih plodova.

Postoji nekoliko različitih vrsta kikirikijevog ulja. Svaka se izrađuje različitim tehnikama:
 • Rafinirano ulje kikirikija: Ova vrsta je rafinirano, izbjeljeno i dezodorizirano, što uklanja alergene dijelove ulja. Obično je siguran za one koji imaju alergije na kikiriki. U restoranima se obično koristi za prženje hrane poput piletine i pomfrit.
 • Hladno prešano kikirikijevo ulje: Kod ove metode kikiriki se drobi kako bi se ulje izbacilo. Ovaj postupak na maloj toplini zadržava većinu prirodnog ukusa kikirikija i više hranjivih sastojaka od rafiniranja.
 • Ulje kikirikija kikirikija: Smatrano specijalnim uljem, ova vrsta je nerafinirano i obično pečeno, što daje ulju dublji, intenzivniji okus od rafiniranog ulja. Koristi se za jak, orašasti okus jelima poput pomfritova.
 • Mješavine kikirikijevog ulja: Ulje kikirikija često se miješa sa sličnim okusom, ali jeftinijim uljem poput sojinog ulja. Ova je vrsta pristupačnija za potrošače i obično se prodaje na veliko za prženje hrane.

Kikirikijevo ulje se široko koristi u cijelom svijetu, ali je najčešće u kineskoj, južnoj i jugoistočnoj Aziji. Postalo je popularnije u Sjedinjenim Državama tijekom Drugog svjetskog rata, kada je zbog nedostatka hrane ostalo malo ulja.

Ima visoku dimnu točku od 225 ℃ i obično se koristi za prženje hrane.

Zdravstvene prednosti ulja od kikirikija

Iako mnogi misle kako uživanje u kikirikiju nije zdravo, potrebno je još jednom razmisliti jer ima visoke nutritivne vrijednosti: masti, bjelančevine, ugljikohidrate, kiseline te niz minerala i vitamina. Znanstveno je dokazano da snižava kolesterol u krvi, sprečava srčane i kardiovaskularne bolesti. Sadrži čak i više antioksidansa od nekih vrsta voća, a oni štite od raka, virusnih i gljivičnih infekcija.

Često ga izbjegavamo zbog velike kalorične vrijednosti, no dokazano je kako konzumacijom svježih plodova najmanje 2 puta tjedno tijelo može izgubiti na težini. Osim za kuhanje i prženje, koristi se i u kozmetičkoj industriji za izradu sapuna, gelova za tuširanje, nježnih ulja za masažu i krema za sunčanje jer nježno djeluju na kožu nakon sunčanja, a sadrže velike količine vitamina E i B koji odlično djeluju na kožu i kosu.

Pored svih ljekovitih djelovanja, važno je napomenuti kako može izazvati i niz nuspojava kao što su osip, glavobolja, depresija, nesanica i problemi sa probavom, zato se ne smije konzumirati u prekomjernim količinama.

Sastav hranjivih sastojaka

Slijedi raščlamba prehrane za jednu žlicu kikirikijevog ulja:

 • Kalorije: 119
 • Masnoća: 14 grama
 • Zasićene masti: 2.3 grama
 • Nezasićene masti: 6.2 grama
 • Polinezasićene masti: 4.3 grama
 • Vitamin E: 11% RDI
 • Fitosteroli: 27.9 mg

Raspad mastične kiseline kikirikijevog ulja je 20% zasićenih masti, 50% mononezasićenih masti (MUFA) i 30% polinezasićenih masti (PUFA).

Glavna vrsta mononezasićenih masti koja se nalaze u ulju kikirikija naziva se oleinska kiselina, odnosno omega-9. Sadrži i velike količine linolne kiseline, vrstu omega-6 masnih kiselina, i manje količine palmitinske kiseline, zasićene masti.

Velika količina omega-6 masti koje sadrži kikirikijevo ulje možda nije dobra stvar. Te masti obično izazivaju upalu i povezane su s raznim zdravstvenim problemima.

Značajna količina mononezasićene masti koja se nalazi u ovom ulju čini ga odlicnim za prženje i druge metode kuhanja na visokoj temperaturi. Ipak, sadrži dobru količinu polinezasićenih masti koja je manje stabilna na visokim temperaturama.

S druge strane, kikirikijevo ulje je dobar izvor vitamina E, antioksidansa koji ima brojne zdravstvene koristi poput zaštite tijela od oštećenja slobodnih radikala i smanjenja rizika od srčanih bolesti.

Potencijalne prednosti kikirikijevog ulja

Kikiriki ulje je sjajan izvor vitamina E

Također je povezana s nekim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenje određenih čimbenika rizika za srčane bolesti i snižavanje razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Samo jedna žlica ulja kikirikija sadrži 11% preporučenog dnevnog unosa vitamina E.
Vitamin E zapravo je naziv za skupinu topivih u masti spojeva koji imaju mnogo važnih funkcija u tijelu.

Glavna uloga vitamina E je da djeluje kao antioksidans, štiteći tijelo od štetnih tvari zvanih slobodni radikali.

Slobodni radikali mogu oštetiti stanice ako njihov broj raste u tijelu previše. Povezane su s kroničnim bolestima poput raka i srčanih bolesti.

Štoviše, vitamin E pomaže u održavanju jakog imunološkog sustava, koji štiti tijelo od bakterija i virusa. Također je neophodno za stvaranje crvenih krvnih stanica, signalizaciju stanica i sprečavanje krvnih ugrušaka.

Ovaj snažni antioksidans može smanjiti rizik od srčanih bolesti, određenih karcinoma, katarakte i čak spriječiti mentalni pad vezan za dob.

Zapravo, analiza osam studija koja je obuhvatila 15,021 osoba otkrila je 17% smanjenje rizika od katarakte povezane s godinama kod osoba s najvišim unosom vitamina E u prehrani u usporedbi s onima s najmanjim unosom.

Može smanjiti rizik od bolesti srca

Kikirikijevo ulje ima visoku količinu mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masti, obje su intenzivno istražene zbog svoje uloge u smanjenju srčanih bolesti.

Postoje dobri dokazi da konzumiranje nezasićenih masti može sniziti određene rizične čimbenike povezane sa bolestima srca.

Na primjer, visoka razina LDL kolesterola i triglicerida u krvi povezana je s većim rizikom od srčanih bolesti. Mnoga su istraživanja pokazala da zamjena zasićenih masti s MUFA ili PUFA može smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida.

Veliki pregled američkog udruženja za srce sugerira da bi smanjenje unosa zasićenih masti i povećanje unosa mononezasićenih i polinezasićenih masti moglo smanjiti rizik od srčanih bolesti za čak 30%.

Drugi pregled 15 kontroliranih studija imao je slična otkrića, zaključujući da smanjenje zasićenih masti u prehrani nema utjecaja na rizik od srčanih bolesti, iako zamjena nekih zasićenih masti polinezasićenim masnoćama može umanjiti rizik od srčanih događaja.

Ipak, ove su koristi primijećene samo kod zamjene zasićenih masti mononezasićenim i polinezasićenim mastima. Nejasno je hoće li dodavanje više ovih masti u prehranu bez promjene ostalih dijetalnih komponenti pozitivno utjecati na zdravlje srca.

Uz to, važno je napomenuti da su druge velike studije pokazale mali ili nikakav učinak na rizik od srčanih bolesti pri smanjenju zasićenih masti ili zamjeni tih drugih masti.

Na primjer, nedavna revizija 76 studija koja je uključivala preko 750,000 ljudi nije otkrila vezu između unosa zasićenih masti i rizika od srčanih bolesti, čak ni za one s najvišim unosom.

Iako ulje kikirikija ima dobru količinu polinezasićenih masti, postoje mnoge druge hranjive mogućnosti koje su u ovoj vrsti masti veće poput oraha, suncokretovih sjemenki i lanenih sjemenki.

Kikiriki ulje može poboljšati osjetljivost na inzulin

Istraživanja su pokazala da mononezasićene i polinezasićene masti mogu poboljšati kontrolu šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes.

Konzumiranje bilo koje masti s ugljikohidratima pomaže usporiti apsorpciju šećera u probavnom traktu i dovodi do sporijeg porasta šećera u krvi. Međutim, mononezasićene i polinezasićene masti mogu igrati veću ulogu u kontroli šećera u krvi.

U pregledu 102 kliničke studije koje su uključivale 4,220 odraslih osoba, istraživači su otkrili da je zamjena samo 5% unosa zasićenih masti polinezasićenim mastima dovela do značajnog smanjenja razine šećera u krvi i HbA1c, koji je marker dugotrajne kontrole šećera u krvi.

Uz to, zamjena zasićenih masti polinezasićenim masnoćama značajno je poboljšala izlučivanje inzulina kod ovih ispitanika. Inzulin pomaže stanicama da apsorbiraju glukozu i spriječava da šećer u krvi postane previsok.

Studije na životinjama također sugeriraju da ulje kikirikija poboljšava kontrolu šećera u krvi.

U jednom istraživanju, dijabetični štakori koji su hranjeni kikirikijevim uljem doživjeli su značajno snižavanje razine šećera u krvi i HbA1c. U drugom istraživanju, dijabetični miševi koji su dobili dijetu obogaćenu kikirikijevim uljem imali su značajno smanjenje šećera u krvi.

Potencijalni zdravstveni rizici

Iako postoje neke koristi koje uzimaju kikirikijevo ulje na temelju dokaza, postoje i neki potencijalni nedostaci.

Kikirikijevo ulje sadrži veliku količinu omega-6 masti

Omega-6 masne kiseline su vrsta polinezasićenih masti. Oni su esencijalna masna kiselina, što znači da ih morate unijeti kroz prehranu, jer ih vaše tijelo ne može stvoriti.

Uz poznatije omega-3 masne kiseline, omega-6 masne kiseline igraju kritičnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju, kao i u normalnoj funkciji mozga.

Dok omega-3 pomažu u borbi protiv upale u tijelu što može dovesti do niza kroničnih bolesti, omega-6 obično imaju više pro-upalne učinke.

Iako su obje ove esencijalne masne kiseline ključne za zdravlje, današnja dijeta obično ima previsok sadržaj omega-6 masnih kiselina. U stvari, tipična američka prehrana može sadržavati 14 do 25 puta više omega-6 masnih kiselina od omega-3 masnih kiselina.

Stručnjaci savjetuju da bi taj omjer trebao biti bliži 1: 1 ili 4: 1 za optimalno zdravlje. Unos omega-6 porastao je u posljednjih nekoliko desetljeća, zajedno sa stopama upalnih bolesti poput bolesti srca, pretilosti, upalne bolesti crijeva i raka.

Zapravo, više studija povezuje visoki unos omega-6 masti s povećanim rizikom od karcinoma dojke kod žena.

Dokazi koji potvrđuju vezu između velike potrošnje ovih proupalnih masti i određenih bolesti snažni su, iako treba napomenuti da je istraživanje u tijeku.

Kikirikijevo ulje sadrži veliku količinu omega-6 i nedostaje mu omega-3. Kako biste pojeli uravnoteženi omjer ovih esencijalnih masnih kiselina, ograničite unos ulja s visokom količinom omega-6, poput kikirikijevog ulja.

Kikirikijevo ulje može biti podložno oksidaciji

Oksidacija je reakcija između tvari i kisika koja uzrokuje stvaranje slobodnih radikala i drugih štetnih spojeva. Taj se proces obično događa u nezasićenim mastima, dok su zasićene masti otpornije na oksidaciju.

Polinezasićene masti su najosjetljivije na oksidaciju zbog veće količine dvostrukih nestabilnih veza.

Jednostavno zagrijavanje ili izlaganje ovih masti zraku, suncu ili vlazi može zapaliti ovaj nepoželjni postupak.

Velika količina polinezasićenih masti u kikirikijevom ulju, zajedno s njegovom upotrebom kao visoko zagrijano ulje, čini ga sklonijim oksidaciji.

Slobodni radikali koji nastaju kada ulje kikirikija oksidira mogu uzrokovati štetu u tijelu. Ovo oštećenje može čak dovesti do preranog starenja, određenih karcinoma i bolesti srca.

Na tržištu su i druga, stabilnija ulja i masti za kuhanje na visokoj temperaturi.

Oni su mnogo otporniji na oksidaciju od kikirikijevog ulja. Iako se ulje kikirikija oglašava zbog svoje visoke temperature dimljenja, možda nije najbolji izbor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *