Ulje od origana

Ulje (divljeg) origana

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Origano ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja je na glasu kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Osobito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije da bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare.

Međutim, najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola (carvacrola).

Sadrži visoki postotak (80-90%) carvacrola, koji posjeduje nevjerojatna antibakterijska svojstva.

Britanski znanstvenici u istraživanjima su potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija.

Kako napraviti ulje origana i njegovo djelovanje

Ulje crnog origana dobiva se od lišća u izdanka biljke origana, koja pripada istoj porodici biljaka kao metvica. Ulje origana nastaje sušenjem lišća i izdanka biljke na zraku. Nakon što se osuše, ulje se ekstrahira i koncentrira parnom destilacijom.

ili

Ulje od origana koje je melem na problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvjetova i listova i litra maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalite maslinovim uljem te držite na toplom mjestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procijedite i dobro zatvorite.

Ulje sadrži spojeve imena fenoli, terpeni i terpenoidi koji imaju snažna antioksidativna svojstva i odgovorni su za njegov miris.

 • Karvakrol: Najobilniji fenol u ulju origana. Pokazano je da zaustavlja rast više različitih vrsta bakterija.
 • Timol: Prirodno antigljivično sredstvo koje također može poduprijeti imunološki sustav i zaštititi od toksina.
 • Ružmarinska kiselina: Snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti od štete koju uzrokuju slobodni radikali.

Smatra se da su upravo ovi spojevi odgovorni za mnoge zdravstvene koristi origana.

Kada koristiti ulje origana?

Eterično ulje mravinca koristi se kod:

 • urinarnih bakterijskih infekcija
 • dišnih virusnih i bakterijskih infekcija
 • infekcija s Candidom
 • HPV
 • herpes infekcija
 • infekcija uha grla i nosa
 • akutnih i kroničnih sinusitisa
 • Helicobacter pylori
 • gljivičnih infekcija probavnog sustava
 • bakterijskih infekcija probavnog sustava

Ljekovita svojstva ulja origana

Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušnjaka i ospica.

Činjenica je da može zaustaviti bolest već kad se simptomi pojave.

Pseudomonas je vrsta bakterije koju je posebno teško liječiti, jer su neki sojevi imuni na antibiotike.

Rast bakterija otpornih na antibiotike zabrinjava medicinske stručnjake. Mnoge bakterije već pokazuju otpornost i na vankomicin, posebice crijevne bakterije poput Enterokoka.

Vankomicin se smatra najjačim postojećim antibiotikom, koji se koristi samo u krajnjem slučaju.

Jedna doza vankomicina košta 16 dolara, a doza najčišćeg ulja origana – jedan dolar. Za razliku od vankomicina, bakterije ne mogu razviti imunitet na prirodne antibiotike poput ulja origana.

Potencijalno djelovanje protiv raka

Ulje origana moglo bi postati dio terapije za liječenje raka. Znanstvenici su testirali djelovanje karvakrola na stanice raka prostate.

Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano “apoptoza” – samouništenje stanica raka.

Apoptoza je jedan od načina na koji se tijelo rješava nefunkcionalnih ili malignih stanica, poput onih koje se nalaze u tumorima.

Znanstvenici su se pozabavili djelovanjem origana na maligne stanice. Jedno je istraživanje predstavljeno u travnju 2012. na skupu eksperimentalne biologije u San Diegu.

Dr. Supriya Bavadekar, sa sveučilišta Long Island u New Yorku, pohvalio je origano: “Prednost origana je u tome da je to često korištena biljka i da je njegova upotreba sigurna za zdravlje.”

Sprječava alergije

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E.

Ružmarinska kiselina najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa.

Već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Snižava kolesterol

Uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, ulje origana može pomoći u snižavanju kolesterola. Potvrđeno je kako kod osoba koje imaju blago povišeni kolesterol postignuto da se onaj loš snizi, a dobar podigne uz samo par kapi ulja dnevno.

Snažan antioksidans

Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Upravo se slobodne radikale smatra odgovornima za niz bolesti, od kroničnih do nekih vrsta karcinoma.

Slobodni radikali su prirodni produkt metabolizma i nalazimo ih svugdje, no njihovo nakupljanje u organizmu može biti jako štetno.

Origano je začin s najvećim udjelom antioksidansa, u usporedbi s ostalim začinima ima 3-30 puta više antioksidansa. Također, ima 42 puta više antioksidansa od jabuka, 4 puta više od borovnica, a najveće zasluge za to pripisuju se ružmarinskoj kiselini.

Olakšava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi prilikom bolnih menstruacija, ali i kod neredovitih menstruacija. Spada u skupinu biljnih proizvoda koji stimuliraju protok krvi u područje zdjelice i izaziva kontrakcije maternice. Upravo se zbog toga korištenje ulja divljeg origana ne preporučuje trudnicama, ali korištenje klasičnog sušenog origana u obliku začina za jelo ne predstavlja nikakav problem.

Prva pomoć kod ugriza

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih. To ga čini neprocjenjivom prvom pomoći u takvim situacijama. Ujedno je korisno za sprečavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Pomaže kod sportskih ozljeda i artritisa

Ulje origana dobar je saveznik tjelesno aktivnih osoba, jer olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično.

Njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis.

Gubitak kilograma

Isto kao i čaj od origana, sve više studija potvrđuje kako zbog svojih sastojaka ovo ulje može pomoći kod dijete. Iako su studije do sad provedene nad miševima, i potrebno je provesti istraživanja na ljudima, vjeruje se kako će ovo ulje spriječiti množenje masnih stanica i kod ljudi.

Može doprinijeti zdravlju crijeva

Origano može na više načina doprinijeti zdravlju crijeva. Simptomi crijevnih problema kao što su proljev, bol i nadutost su česti i mogu ih uzrokovati crijevni paraziti.

Studije su potvrdile da ulje origana smanjuje broj parazita u crijevima, ali da može pomoći i kod sindroma propusnih crijeva, kod kojeg bakterije i toksini mogu ući u krvotok. Na kraju, ulje origana smanjuje udio bakterija E.coli u crijevima.

Ublažava posljedice kožnih bolesti

Mnoge osobe koje imaju psorijazu, ekcem ili rozaceu spas su pronašle u ovom ulju. Važno je napomenuti kako je ono u koncentriranom obliku “vruće” ulje, pa se ne smije koristiti samo jer može izazvati crvenilo ili iritaciju. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se miješa s uljem jojobe, kokosovim ili maslinovim uljem i prije korištenja na većem dijelu tijela prvo testira na malom komadiću kože. Ako nakon upotrebe nema posljedica poput osjećaja peckanja, svrbeža, osipa ili bilo kakve druge iritacije, onda ga možete i dalje koristiti.

Ublažava respiratorne probleme

Istraživanja su pokazala da je učinkovit kod bronhitisa, astme i respiratornih problema izazvanih gripom ili prehladom. Jedan od njegovih glavnih sastojaka, karvakrol, bori se protiv infektivnih organizama u infekcijama gornjih dišnih putova, ali pomoći će i kod infekcije donjeg dijela respiratornog sustava.

Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijama i ublažava reakciju tijela na alergene.

Bromidrosis (prekomjerno znojenje i neugodni mirisi)

Razblaženo ulje divljeg origana nanesite na mjesta prekomjernog znojenja (ispod pazuha, na preponama i stopalima).

Izbjegavajte nanošenje nakon depilacije ili brijanja. Ulje od divljeg origana je prirodni deodorant, pomaže u smanjenju znojenja, a istovremeno uništava mikrobe i gljivice koji su glavni uzročnik neugodnih mirisa.

Upozorenja vezana za korištenje

 • Koristiti 3 puta po 1 do 4 kapi dnevno (ukupno maksimalno 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi).
 • Kapi je prije konzumacije potrebno razblažiti odnosno uvijek od 1 do maksimalno 4 kapi miješati sa žlicom maslinovog ili nekog drugog jestivog ulja.
 • Ne koristiti dulje od 15 – 20 dana. Nakon toga napraviti pauzu od 10 ili više dana.
 • Nikada ne koristiti na genitalijama, anusu, uhu itd.
 • Djeca do 3 godine starosti, trudnice i dojilje ne bi trebali koristiti ulje.
 • Izbjegavajte direktno udisanje nerazblaženog ulja.
 • Uvijek izbjegavajte kontakt ulja s očima.
 • Izbjegavajte kontakt nerazblaženog ulja s kožom.
 • Držite izvan dohvata djece.
 • Čuvajte na suhom, hladnom i mračnom mjestu.

Mjere opreza

 • Ako slučajno progutate više od preporučene dnevne doze popijte puno hladne vode i obavezno posjetite liječnika.
 • Ako ulje dođe u kontakt s očima, isperite oči hladnom vodom i potražite liječničku pomoć.
 • Ako ste udisali nerazblaženo ulje izađite na svježi zrak.
 • Ako nerazblaženo ulje dođe u kontakt s kožom isperite sapunom i vodom. Ako je potrebno, posjetite liječnika.
 • Ako osjetite bilo kakve tegobe u tijeku korištenja obavezno prekinite korištenje i posjetite liječnika.

Napomena: Ulje divljeg origana vrlo je neugodnog okusa i zato ga se preporučuje uzimati u kapsulama.

Preporučeni način korištenja Ulja divljeg origana

Za jačanje imuniteta, kao prevencija od gripe i prehlade
Jednu kap ulja pomiješajte sa žlicom šećera i odmah progutajte uz čašu hladne vode. Početnici se obično osjećaju neugodno prve dvije minute zbog izuzetne jačine ulja te je moguća pojava štucanja ili podrigivanja. Takvi simptomi brzo prolaze, a nakon 7 do 8 minuta javlja se osjećaj bolje cirkulacije.

Kap ulja možete pomiješati i sa sokom od naranče ili mlijekom, a nikada ga nemojte miješati s limunovim sokom. Odrasle osobe ga trebaju koristiti 3 puta na dan, nakon obroka, a kada se naviknete na okus ulja divljeg origana, dozu možete povećati na 2-3 kapljice, 3 puta dnevno.

Maksimalna doza je 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi. Kontinuirano ulje divljeg origana uzimajte 15 do 20 dana, a onda napravite pauzu od 7 do 10 dana.

Postupak možete ponoviti ako imate potrebu.

Eliminiranje Candide, E.Coli i drugih štetnih mikroorganizama i parazita u tijelu

U žlicu maslinovog, suncokretovog ili kokosovog ulja, prva dva do tri dana umiješajte 1 kap ulja divljeg origana, a onda dozu povećavajte, do maksimalnih 12 kapi dnevno, nikada u jednoj dozi. Uzimajte redovito 21 dan, a onda napravite pauzu od 10 dana.

U slučaju potrebe ponovite postupak, a nakon terapije divljim origanom povećajte unos željeza (kopriva, peršin, šumski med…).

Držite se uputa liječnika i redovno koristite propisanu terapiju.

Kod infekcija vagine 2 kapi ulja od divljeg origana dobro promiješajte sa žlicom maslinovog ili kokosovog ulja te nanesite u unutrašnjost vagine. Nakon ovog postupka javit će se osjećaj topline.

Kod upale sinusa, pojave bronhitisa i viška sluzi u respiratornom sustavu

U 0,5 litara vruće vode uspite 2 do 4 kapi ulja divljeg origana, a zatim udišite vodenu paru do 5 minuta. Ponovite postupak 2 do 3 puta dnevno.

Nikada ne sipajte ulje divljeg origana direktno u nosne otvore i pripazite da vodena para ne dođe u kontakt s očima. Pored udisanja, ulje uzimajte i interno, do 12 kapi dnevno, uz žličicu maslinovog ulja ili na druge opisane načine.

Doziranje kod djece

Ulje od divljeg origana mogu koristiti djeca uzrasta od 3 i više godina. Veoma je učinkovito kao prevencija od infekcija i bolesti kod djece koja idu u vrtić i školu.

Jednu kap ulja pomiješajte sa žlicom maslinovog ili kokosovog ulja i OBAVEZNO dobro promiješajte dok se ulja potpuno ne sjedine. Tako ćete maksimalno izbjeći neugodan osjećaj, koji je inače prisutan.

Prije konzumacije objasnite djetetu da ulje odmah proguta, odnosno da ga ne drži i ne mućka u ustima. Nakon toga odmah dajte djetetu čašu hladne vode, negaziranog soka ili mlijeka (tekućina ne smije biti vruća).

Postupak ponovite 2 do 3 puta na dan nakon obroka.

Akne, prištići i upalni procesi na koži

Dodajte nekoliko kapi ulja divljeg origana tečnom sapunu ili toniku za lice. Operite lice ili problematičan dio kože te pripazite da pripremljena tekućina ne dođe u dodir s očima. Zatim dodajte ulje divljeg origana u neko drugo jestivo ulje. Nakon čišćenja sapunom ili tonikom, nanesite razblaženo ulje divljeg origana direktno na akne, prištiće ili dio kože pod upalom. Razblaženo ulje nemojte utrljavati već samo blagim pokretom nanesite.

Ovaj postupak možete ponoviti 1 do 2 puta na dan, po mogućnosti ujutro i uvečer prije spavanja.

Isto tako, preporučuje se interno uzimanje 2 do 4 kapi ulja divljeg origana uz žlicu šećera, nekog drugog jestivog ulja, uz sok ili hladnu vodu, 2 puta na dan nakon obroka.

Ovakvom upotrebom poboljšanje treba biti vidljivo već nakon tjedan dana. Ako se javi svrab ili iritacija prilikom nanošenja, treba prekinuti nanošenje i ulje divljeg origana uzimati samo interno.

1 razmišljanje na “Ulje (divljeg) origana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *