Upala krajnika

Upala krajnika (tonzila) – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Pod pojmom upala krajnika obično se podrazumijeva upala ždrijela, krajnika i limfnih čvorova na vratu uz pridruženu povišenu tjelesnu temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima.

Upala krajnika (mandula) naziva se angina ili tonzilitis. Krajnici, tonzile ili mandule su limfne žlijezde koje se nalaze s obje strane grla, a koje su dio imunološkog sustava. Postoje dvije nepčane mandule, koje se nalaze u usnoj šupljini i treća mandula (vegetacije), koja se nalazi iza nosne šupljine, u ždrijelu.

Njihov zadatak je zaštita dišnih puteva i ždrijela od napada bakterija i virusa. Od upale krajnika uglavnom oblijevaju djeca, ali ponekad i odrasli.

Uzroci upaljenih krajnika

Krajnici su vaša prva linija obrane od bolesti. Oni proizvode bijela krvna zrnca kako bi pomogli tijelu u borbi protiv infekcije. Krajnici se bore protiv bakterija i virusa koji ulaze u vaše tijelo kroz usta. Međutim, krajnici su također podložni infekcijama od ovih napadača.

Tonzilitis može biti uzrokovan virusom, kao što je obična prehlada ili bakterijskom infekcijom. Procjenjuje se da je 15 do 30 posto slučajeva uzrokovano bakterijama, najčešće je to strep bakterija.

Virusi su najčešći uzrok krajnika. Epstein-Barr virus može izazvati upalu a koji također može uzrokovati mononukleozu.

Djeca dolaze u blizak kontakt s drugima u školi i igri, izlažući ih raznim virusima i bakterijama. To ih čini posebno osjetljivim na klice koje uzrokuju upalu krajnika.

Koji su simptomi upale krajnika?

Uobičajeni simptomi akutne upale krajnika su:

 • Jaki bolovi u grlu
 • Problemi s gutanjem
 • Povišena tjelesna temperatura
 • Glavobolja
 • Bolovi u prsnom košu
 • Bolovi u zglobovima
 • Osip
 • Povraćanje
 • Loše opće zdravstveno stanje zbog oslabljenog imunološkog sustava
 • Natečenost limfnih žlijezda na vratu
 • Crveno i upaljeno grlo, sa žućkasto – bijelim naslagama gnoja

Simptomi kronične upale krajnika obično nisu tako intenzivni kao kod akutne upale, a mogu obuhvaćati sljedeće:

 • Problemi s gutanjem
 • Bijelo – žućkaste naslage na krajnicima
 • Loš okus u ustima
 • Neugodan zadah
 • Česte infekcije
 • Osjećaj slabosti
 • Loše opće zdravstveno stanje zbog oslabljenog imunološkog sustava

Kada posjetiti doktora

U rijetkim slučajevima, upala krajnika može uzrokovati oticanje grla toliko da uzrokuje probleme s disanjem. Ako se to dogodi, odmah potražite liječničku pomoć. Obratite se liječniku ako imate slijedeće simptome:

 • temperatura veća od 39,5 ° C
 • slabost mišića
 • ukočenost vrata
 • bol u grlu koja ne nestaje nakon dva dana

Dok neki simptomi upale nestaju same od sebe, drugi mogu zahtijevati i druge tretmane.

Pretrage i dijagnoza

Liječnik će vjerojatno dijagnosticirati anginu na osnovi fizikalnog pregleda i kulture brisa grla. Tijekom pregleda, liječnik će upotrijebiti spatulu za jezik kako bi dobro pogledao djetetove krajnike. Provjerit će da li postoji crvenilo i gnoj na krajnicima i stražnjoj strani djetetovog grla. U većini slučajeva, liječnik će također uzeti bris grla kako bi provjerio da li su prisutne bakterije. Kod ovog jednostavnog ispitivanja, sterilni štapić se protrlja po stražnjoj strani djetetovog grla kako bi se dobio uzorak izlučevina. Uzorak se zatim analizira u laboratoriju. Liječnik može odrediti liječenje na osnovi rezultata kulture brisa grla ili brzog ispitivanja na streptokoke koje se provodi u ordinaciji. To je ključni podatak jer virusne infekcije ne odgovaraju na liječenje antibioticima.

Liječenje upale krajnika

Terapija lijekovima

Upale krajnika uzrokovane bakterijskim infekcijama liječe se antibioticima, a najčešće penicilinom. Kod preosjetljivih osoba, kao zamjena, koristi se terapija azitromicinom. Penicilin se može dati oralno, a u nekim slučajevima, posebno kod male djece koja imaju poteškoće kod gutanja, penicilin se daje injekcijom.

Kod terapije antibioticima, bitno je liječenje dovršiti u potpunosti, kako ne bi došlo do stvaranja bakterija otpornih na antibiotike. Virusne infekcije ne mogu se izliječiti, već se primjenjuju mjere olakšavanja simptoma za vrijeme trajanja virusne infekcije (uobičajeno 7-14 dana).

Kirurško liječenje

Kod djece kod koje je terapija lijekovima nedovoljna i neefikasna, preporučuje se tonzilektomija.

Tonzilektomija je kratkotrajna operacija uklanjanja krajnika, a u nekim slučajevima i adenoidne vegetacije (treći krajnik). Ovo rješenje obično se koristi samo kada upale krajnika utječu na opće zdravlje te kada ometaju disanje ili sluh.

Operacija se u pravilu obavlja u općoj anesteziji. Glavne indikacije za operaciju su učestale gnojne angine (3-4 ili više angina godišnje) te lokalne i opće komplikacije tih upala.

Lokalne komplikacije su upale srednjega uha, sinusa i bronha, a opće komplikacije mogu biti reumatska groznica, koja može zahvatiti i srčane zaliske, te kronična upala bubrega.

Nakon operacije

Pacijenti se uobičajeno nakon tonzilektomije oporavljaju 10-15 dana, a već idući dan nakon operacije mogu ići kući Moguće su manje poteškoće u vidu grlobolje i bolova u ušima. Također, povećana je osjetljivost na infekcije.

Preporučuje se konzumiranje veće količine tekućine, izbjegavanje krute hrane, korištenje ovlaživača zraka te izbjegavanje kontakta s većim brojem ljudi zbog mogućih infekcija.

Komplikacije

Ako se ne liječi, angina može dovesti do nakupljanja gnoja (apscesa) između jednog krajnika i okolnih mekih tkiva (peritonzilarni apsces). Apsces može pokrivati velik dio mekog područja na stražnjoj strani nepca u djetetovim ustima (meko nepce). Ponekad oteklina može biti tako jaka da se nepce i jezik sastanu, priječeći protok zraka zbog čega disanje postane izuzetno teško. Ponekad, otečeni krajnici ili adenoidne vegetacije (“treći krajnik”) mogu zapriječiti djetetove dišne organe, otežavajući disanje. Otečene adenoidne vegetacije, limfno tkivo smješteno na stražnjoj strani grla, iznad stražnjeg dijela mekog nepca, može također zatvoriti cijevi koje vode od djetetovog nosa do ušiju (Eustahijeve cijevi). To može dovesti do nakupljanja tekućine koje ponekad ima za posljedicu infekciju srednjeg uha, što može utjecati na djetetov sluh ili razvoj govora. U nekim slučajevima, povećane adenoidne vegetacije mogu čak izazvati hrkanje i utjecati na kvalitetu djetetovog sna. Neki sojevi streptokoknih bakterija koji izazivaju tonzilitis mogu također izazvati upalu bubrega ili reumatsku groznicu, upalu koja može zahvatiti srce, zglobove, živčani sustav i kožu. To je jedan od razloga zašto je tako važno da dijete u cijelosti iskoristi lijek koji je liječnik prepisao za bakterijsku infekciju.

Prirodno liječenje upale krajnika

Upala krajnika najčešće se može sanirati prirodnim putem uz pomoć kućnih lijekova, međutim kada su u pitanju osobe oslabljenog imuniteta kao i mala djeca, najbolje je potražiti pomoć liječnika. Već pri pojavi prvih simptoma, potrebno je započeti s liječenjem, a osobito s primjenom toplih napitaka kako bi se spriječila angina.

Oko vrata stavljajte tople, vruće obloge kako bi se spriječio razvoj angine. Obloge možete natopiti kaduljom, octom, glinom, uljem eukaliptusa i lavande.
Ruska narodna medicina podarila nam je jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova. Napitak od cikle i octa. Ciklu naribajte što sitnije možete te joj dodajte jednu žličicu 9% octa. Najbolji omjer bi bio 250 grama cikle na jednu žličicu octa. Smjesu dobro promiješajte i zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta. Nakon dvadeset minuta smjesu procijedite i u posebnu posudu. Ova otopina se ne pije već se koristi isključivo za ispiranje grla. Primjenjujte ga svakih 3 sata.
Za ispiranje grla može vam pomoći i topla voda koja ima umirujući učinak. Slana voda pomoći će vam ubiti viruse i bakterije te ublažiti intenzitet upale.
Otopina limuna i bosiljka: času i pol vode pomiješajte s 12 listova bosiljka. Smjesu kuhajte desetak minuta. Kada se smjesa ohladi, dodajte sok jednog limuna. U otopinu možete dodati i malo meda kako biste dobili što bolji okus. Ovaj napitak potrebno je piti tri puta dnevno tijekom 3 dana.
Čajevi s kojima možete ispirati grlo definitivno su nešto što će vas utješiti kada vas zahvati ova dosadna upala: čaj od kamilice, žalfije, sljeza, majčine dušice, listova jagode, kupine, ribiza i matičnjaka. Bolest će vam biti dobar izgovor za isprobavanje čajeva 🙂
Namirnice koje će vam pomoći kod simptoma upale krajnika su: vruća pileća juha, jogurt, med i limun, kadulja (možete je dodati kao začin u jelo), biber, jabučni ocat.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.