Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Akutna upala srednjeg uha (otitis media) nije razlog za hitan odlazak liječniku, osim ako posrijedi nije dojenče ili je opće stanje djeteta izrazito loše.

Upala srednjeg uha je infekcija uha koja uzrokuje upalu (crvenilo i oticanje) i nakupljanje tekućine iza bubnjića.
Svatko može razviti infekciju srednjeg uha, no najčešće obolijevaju dojenčad između šest i 15 mjeseci.
Procjenjuje se da jedno od svakog četvrtog djeteta doživi barem jednu infekciju srednjeg uha do svoje 10. godine.

Što uzrokuje infekcije uha?

Infekcije srednjeg uha obično su posljedica neispravnog rada Eustahijeve cijevi, kanala koji povezuje srednje uho s područjem grla. Eustahijeva cijev pomaže u izjednačavanju tlaka između vanjskog i srednjeg uha. Kada ova cijev ne radi ispravno, onemogućuje normalno otjecanje tekućine iz srednjeg uha, uzrokujući nakupljanje tekućine iza bubnjića. Kada ova tekućina ne može otjecati, to omogućuje rast bakterija i virusa u uhu koji mogu dovesti do akutne upale srednjeg uha. Slijede neki od razloga zbog kojih Eustahijeva cijev ne radi ispravno:

 • Prehlada ili alergija koja može dovesti do oticanja i začepljenja sluznice nosa, grla i eustahijeve cijevi (ova oteklina sprječava normalno otjecanje tekućine iz uha)
 • Malformacija Eustahijeve tube

Koje su vrste upale srednjeg uha?

Različite vrste upale srednjeg uha uključuju sljedeće:

Akutna upala srednjeg uha. Ova infekcija srednjeg uha javlja se naglo i uzrokuje oticanje i crvenilo. Tekućina i sluz ostaju zarobljeni u uhu, uzrokujući da dijete ima temperaturu i bol u uhu.

Upala srednjeg uha s izljevom. Tekućina (izljev) i sluz nastavljaju se nakupljati u srednjem uhu nakon što početna infekcija nestane. Dijete može imati osjećaj punoće u uhu i to može utjecati na njegov ili njezin sluh ili možda nema nikakvih simptoma.

Kronična upala srednjeg uha s izljevom. Tekućina ostaje u srednjem uhu dulje vrijeme ili se vraća uvijek iznova, iako nema infekcije. Može dovesti do poteškoća u borbi protiv nove infekcije i može utjecati na sluh djeteta.

Gdje je srednje uho?

Srednje uho nalazi se iza bubnjića (bubne opne) i također je dom osjetljivih kostiju koje pomažu u sluhu. Te kosti (osicles) su čekić (malleus), nakovanj (incus) i stremen (stapes). Da bismo dobili širu sliku, pogledajmo cijelu strukturu i funkciju uha:

Postoje tri glavna dijela uha: vanjski, srednji i unutarnji.

 • Vanjsko uho je vanjski vanjski ušni režanj i ušni kanal (vanjski zvukovod).
 • Srednje uho je zrakom ispunjen prostor između bubnjića (bubne opne) i unutarnjeg uha. U srednjem uhu nalaze se osjetljive kosti koje prenose zvučne vibracije od bubnjića do unutarnjeg uha. Tu dolazi do upale uha.
 • Unutarnje uho sadrži labirint u obliku puža koji pretvara zvučne vibracije primljene iz srednjeg uha u električne signale. Slušni živac prenosi te signale u mozak.

Ostali obližnji dijelovi

Eustahijeva cijev regulira tlak zraka unutar srednjeg uha, povezujući ga s gornjim dijelom grla.
Adenoidi su mali jastučići tkiva iznad grla i iza nosa te blizu eustahijeve cijevi. Adenoidi pomažu u borbi protiv infekcija uzrokovanih bakterijama koje ulaze kroz usta.

Simptomi upale srednjeg uha

Početak znakova i simptoma infekcije uha obično je brz.

Kod djece

Znakovi i simptomi uobičajeni kod djece uključuju:

 • Bol u uhu, osobito kada leži
 • Povlačenje uha
 • Problemi sa spavanjem
 • Plače više nego inače
 • Probirljivost
 • Problemi sa slušanjem ili reagiranjem na zvukove
 • Gubitak ravnoteže
 • Groznica od 38 C ili viša
 • Istjecanje tekućine iz uha
 • Glavobolja
 • Gubitak apetita

Odrasle osobe

Uobičajeni znakovi i simptomi kod odraslih uključuju:

 • Bol u uhu
 • Istjecanje tekućine iz uha
 • Problemi sa sluhom

Kako se dijagnosticira upala srednjeg uha?

Nije lako postaviti čvrstu dijagnozu upale srednjeg uha. Bubnjić nije lako vidjeti, osobito u mlađe djece, a znakovi infekcije nisu uvijek jasni.

Liječnik ili medicinska sestra pregledat će vaše dijete otoskopom, instrumentom koji ima svjetlo koje im omogućuje da vide bubnjić vašeg djeteta. Vaše dijete također može imati timpanometrijski test, koji provjerava koliko se djetetov bubnjić pomiče.

Ako su imali nekoliko infekcija uha, trebat će im testiranje sluha.

Kako se liječi infekcija uha?

Liječenje infekcija uha ovisi o dobi, težini infekcije, prirodi infekcije (je li infekcija prva infekcija, infekcija koja je u tijeku ili infekcija koja se ponavlja) i ostaje li tekućina u srednjem uhu dulje vrijeme.

Liječnik će vam preporučiti lijekove za ublažavanje boli i vrućice vama ili vašem djetetu. Ako je infekcija uha blaga, ovisno o dobi djeteta, vaš liječnik može odlučiti pričekati nekoliko dana da vidi hoće li infekcija nestati sama od sebe prije nego što prepiše antibiotik.

Antibiotici

Antibiotici se mogu propisati ako se smatra da su bakterije uzrok infekcije uha. Liječnik će možda htjeti pričekati do tri dana prije nego što vam prepiše antibiotike kako bi vidio hoće li blaga infekcija nestati sama od sebe ako je dijete starije. Ako je vaša ili djetetova infekcija uha ozbiljna, antibiotici se mogu započeti odmah.

Ako vam liječnik propiše antibiotik, uzmite ga točno prema uputama. Vi ili Vaše dijete počet ćete se osjećati bolje nekoliko dana nakon početka liječenja. Čak i ako se osjećate bolje i kada bol nestane, nemojte prestati uzimati lijek dok vam se ne kaže da prestanete. Infekcija se može vratiti ako ne uzmete sve lijekove. Ako je antibiotik propisan vašem djetetu tekući, svakako koristite mjernu žličicu namijenjenu tekućim lijekovima kako biste bili sigurni da ćete dati pravu količinu.

Rupa ili pukotina u vašem bubnjiću uzrokovana ozbiljnom infekcijom ili infekcijom u tijeku (kronična gnojna upala srednjeg uha) liječi se antibiotskim kapima za uši, a ponekad i upotrebom uređaja za usisavanje tekućine. Vaš liječnik će vam dati konkretne upute o tome što učiniti.

Lijekovi za ublažavanje bolova

Bez recepta acetaminofen ili ibuprofen mogu pomoći u ublažavanju bolova u uhu ili groznice. Mogu se propisati i kapi za uši protiv bolova. Ovi lijekovi obično počnu ublažavati bol u roku od nekoliko sati. Vaš će liječnik preporučiti lijekove za ublažavanje bolova za vas ili vaše dijete i dati dodatne upute.

Nikada nemojte davati aspirin djeci. Aspirin može uzrokovati po život opasno stanje koje se zove Reyeov sindrom.

Bolovi u ušima češće bole prije spavanja. Korištenje toplog obloga na vanjskoj strani uha također može pomoći u ublažavanju boli. (Ovo se ne preporučuje za dojenčad.)

Slušne cijevi (timpanostomske cijevi)

Ponekad infekcije uha mogu biti stalne (kronične), često se ponavljati ili tekućina u srednjem uhu može čak ostati mjesecima nakon što je infekcija nestala (otitis media s izljevom). Većina djece doživjet će infekciju uha do pete godine života, a neka djeca mogu imati česte infekcije uha. Javni znakovi infekcije uha kod djeteta mogu uključivati bol u uhu, osjećaj punoće u uhu, prigušen sluh, vrućicu, mučninu, povraćanje, proljev, plač, razdražljivost i povlačenje ušiju (osobito u vrlo male djece) . Ako je vaše dijete imalo česte infekcije uha (tri infekcije uha u šest mjeseci ili četiri infekcije u godini), imalo je infekcije uha koje se nisu riješile antibioticima ili je doživjelo gubitak sluha zbog nakupljanja tekućine iza bubnjića, možda ste kandidat za cjevčice za uši. Cjevčice za uši mogu pružiti trenutno olakšanje i ponekad se preporučuju maloj djeci koja razvijaju svoje govorne i jezične vještine. Možda ćete biti upućeni specijalistu za uho, nos i grlo za ovaj ambulantni kirurški zahvat, koji se naziva miringotomija s postavljanjem cijevi. Tijekom postupka mala metalna ili plastična cjevčica umetne se kroz maleni rez u bubnjiću. Cijev propušta zrak u srednje uho i omogućuje istjecanje tekućine. Zahvat je vrlo kratak — otprilike 10 minuta — i kod ovog postupka postoji niska stopa komplikacija. Ova cijev obično ostaje na mjestu od šest do 12 mjeseci. Često ispadne sama, ali ga može ukloniti i liječnik. Vanjsko uho treba održavati suhim i čistim od prljave vode, poput jezerske vode, sve dok rupa u bubnjiću potpuno ne zacijeli i zatvori se.

Komplikacije kod upala u ušima

Većina infekcija uha ne uzrokuje dugotrajne probleme, ali kada se dogode, komplikacije mogu uključivati:

 • Gubitak sluha: Blagi, privremeni gubitak sluha (prigušivanje/iskrivljenje zvuka) obično se javlja tijekom infekcije uha. Tekuće infekcije, infekcije koje se ponavljaju, oštećenja unutarnjih struktura u uhu zbog nakupljanja tekućine mogu uzrokovati značajniji gubitak sluha.
 • Zakašnjeli razvoj govora i jezika: Djeca trebaju čuti kako bi naučila jezik i razvila govor. Prigušeni sluh tijekom bilo kojeg vremenskog razdoblja ili gubitak sluha mogu značajno odgoditi ili otežati razvoj.
 • Pukotina u bubnjiću: Pukotina se može razviti u bubnjiću zbog pritiska dugotrajne prisutnosti tekućine u srednjem uhu. Otprilike 5% do 10% djece s infekcijom uha dobije malu pukotinu u bubnjiću. Ako pukotina ne zacijeli sama, možda će biti potrebna operacija. Ako imate curenje/iscjedak iz uha, ne stavljajte ništa u ušni kanal. To može biti opasno ako dođe do nezgode s predmetom koji dodiruje bubnjić.
 • Širenje infekcije: infekcija koja ne prolazi sama od sebe, ne liječi se ili nije u potpunosti riješena liječenjem, može se proširiti izvan uha. Infekcija može oštetiti obližnju mastoidnu kost (kost iza uha). U rijetkim slučajevima, infekcija se može proširiti na membrane koje okružuju mozak i leđnu moždinu (meninge) i uzrokovati meningitis.

Može li se spriječiti upala srednjeg uha?

Nije moguće spriječiti infekcije srednjeg uha, ali postoje neke stvari koje možete učiniti da biste smanjili rizik od razvoja bolesti kod vašeg djeteta. To uključuje:

 • pobrinite se da se vaše dijete redovno cijepi – posebno cjepivom protiv pneumokoka i cjepivo DTaP/IPV/Hib/HepB (6-u-1)
 • izbjegavajte izlaganje djeteta zadimljenom okruženju (pasivno pušenje)
 • nemojte svom djetetu davati lutku nakon što je starije od šest do 12 mjeseci
 • ne hranite svoje dijete dok leži na leđima
 • ako je moguće, hranite bebu majčinim mlijekom, a ne formulom

Izbjegavanje kontakta s drugom djecom koja su bolesna također može pomoći u smanjenju šanse vašeg djeteta da dobije infekciju koja bi mogla dovesti do infekcije srednjeg uha.

Pročitajte i članak – Upala uha kod djece.

Reference:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8613-ear-infection-otitis-media
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/middle-ear-infection-otitis-media
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/otitis-media
https://www.healthdirect.gov.au/otitis-media

Slika preuzeta sa https://www.medicalnewstoday.com/articles/otitis-media#what-is-it

2 razmišljanja na “Upala srednjeg uha – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *