Upala uha kod djece

Upala uha kod djece – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Infekcija srednjeg uha (otitis media) jedna je od najčešćih infekcija kod dojenčadi i male djece. Do dobi od 3 godine 70% djece barem jednom preboli upalu uha. Do dobi od 7 godina taj broj skače na 90%.

Upala uha kod djece većinom je uzrokovana bakterijama i virusima. Više antibiotika prepisuje se za liječenje tih infekcija nego za bilo koju drugu bolest. Najčešće nije opasna, no u određenim slučajevima može uzrokovati nagluhost.

Upale uha obično počinju prehladom, tijekom koje može doći do nakupljanja tekućine iza djetetova bubnjića. Premda tekućina sama po sebi nije problem, u toj tekućini može doći do razmnožavanja bakterija ili virusa koji će kasnije uzrokovati upalu. Akutna upala uha u većini slučajeva je vrlo bolna. Djeca s upalom uha mogu biti razdražljiva i bezvoljna te mogu imati povišenu tjelesnu temperaturu.

Tijekom perforacije (puknuća) bubnjića dolazi do istjecanja tekućine iz srednjeg uha (zbog povećanog tlaka tekućine), a samim time i popuštanja boli. Većina djece svoju borbu s upalama uha završi do školske dobi. Pozitivno je i činjenica novih istraživanja da velik broj upala uha prestaje i bez liječenja antibioticima.

Međutim, je li upalu uha potrebno liječiti antibioticima odlučit će pedijatar. Kod izrazito teških upala uha, antibiotici mogu biti jedina korisna i učinkovita terapija.

Uzroci upale uha kod djece

Infekcija uha uzrokovana je bakterijom ili virusom u srednjem uhu. Ona je često rezultat neke druge bolesti, prehlade, gripe ili alergije, koja uzrokuje začepljenje i oticanje nosne šupljine, grla i Eustahijeve cijevi.

Uloga Eustahijeve cijevi kod upale uha

Eustahijeva cijev je cijev koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom, a njene uloge su:

 • Izjednačavanje tlakova (tlak u srednjem uhu i atmosferski tlak)
 • Odvodnja iscjetka, sekreta iz srednjeg uha
 • Otekline, upale i nastala sluz u Eustahijevoj cijevi mogu uzrokovati njeno blokiranje, što uzrokuje nakupljanje tekućine u srednjem uhu.

Infekcije uha su češće kod djece, jer je njihova Eustahijeva cijev uža i horizontalna- čimbenici koji smanjuju funkcionalnost Eustahijeve cijevi.

Česta greška: čišćenje smole štapićima

Osim upale, uzrok boli u uhu mogu biti zubi, upale ždrijela ili disfunkcija Eustahijeve tube. Upale vanjskog uha rijetko se vide kod djece mlađe od godinu dana. Pogoduju im vlaga, manipulacije u zvukovodu ili strano tijelo. Vide se crvena, otečena koža te iscjedak, a sluh je oslabljen zbog zatvaranja zvukovoda.

Koža je tu tanka i čvrsto prirasla za kost i hrskavicu pa otok izaziva jaku bol. Upale vanjskog uha liječe se kapima i mastima te lijekom protiv bolova, rjeđe antibiotikom na usta.

Ušna smola štiti zvukovod i prirodno se čisti pokretima za vrijeme govora, zijevanja, žvakanja. Ne smije se čistiti ušnim štapićima. Prstom omotanim u tanku gazu očisti se samo dio koji je na izlazu iz zvukovoda. Uši ne treba prati šamponima ni sapunima.

Upala uha – simptomi

Većina infekcija uha događa se djeci prije nego što nauče kako razgovarati. Ako vaše dijete nije dovoljno staro da kaže „boli me uho”, evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju:

 • dijete će često trljati uho,
 • bit će razdražljivo i plakat će „bez razloga”
 • imat će problema sa spavanjem te će se pojaviti vrućica (naročito u dojenčadi i mlađe djece)

Upale uha u ovoj dobi kod neke su djece vrlo česte jer su i česti respiratorni infekti gornjih dišnih puteva, osobito kada dijete ide u jaslice.

Također, kod upale uha postoje i vanjski simptomi koje ćete nešto lakše primijetiti: tekućina izlazi iz uha, dijete ima problema s ravnotežom i/ili ne čuje tiše zvukove, odnosno ima problema sa sluhom.

Upala uha kod djeteta mlađeg od dvije godine

Iz gore navedenih smjernica možemo lako zaključiti kada idete doktoru ako sumnjate na upalu uha kod djeteta mlađeg od šest mjeseci. Simptomi upale uha kod djece koja ne govore:

 • uz povišenu temperaturu nervoza,
 • neuobičajeni plač,
 • odbijanje jela/pića (npr. dojenče želi sisati, ali čim primi dojku u usta istu pusti i neutješno plače),
 • bolnost na dodir,
 • hvatanje za uho.

No, ako je dijete starije od šest mjeseci, može pričekati do jutra ako je dijete dobrog općeg stanja (skoro pa uobičajeno jede/pije/spava) i iz uha ništa ne curi. Tada trebate:

 • dati lijek protiv bolova (paracetamol i ibuprofen u shemi i dozama kao za povišenu tjelesnu temperaturu),
 • snižavati povišenu tjelesnu temperaturu (ako je povišena),
 • čistiti nos hipertoničnom i fiziološkom otopinom,
 • kapati kapi (ako imate).

Upala uha kod djeteta starijeg od dvije godine

Za dijete starije od dvije godine možemo pričekati s odlaskom doktoru dan-dva, dok god je dijete dobrog općeg stanja i iz uha ništa ne curi. Sumnjamo na virozu, jer su virusi uglavnom uzročnici ovih infekcija, a one će proći uz simptomatske mjere.

Ako se vaš 2+godišnjak žali na bolove u uhu, postupak je sljedeći:

 • lijekovi protiv bolova (paracetamol i ibuprofen u shemi i dozama kao za povišenu tjelesnu temperaturu)
 • snižavanje povišene tjelesne temperature (ako je povišena)
 • čišćenje nosa i dekongestivi (kapi za nos)

Navedeno simptomatsko liječenje možete provoditi kod kuće i do puna tri dana prije posjete liječniku (opet, ako je opće stanje djeteta dobro i iz uha ništa ne curi). Bolovi u uhu ne moraju automatski značiti upalu uha – nekad su jednostavno posljedica nedovoljne odzrake srednjeg uha zbog respiratornog infekta.

Evo nekoliko savjeta povezanih sa zdravljem i higijenom uha:

 • Kod djece koja su sklona čestim i kompliciranim upalama uha preporučujem cijepiti cjepivom protiv pneumokoka (br.1 bakterijskog uzročnika upala uha).
 • Uši se ne čiste nikakvim štapićima, isti samo naguraju cerumen duboko u zvukovod. Vlažnom gazom obrišite ono što vidite da je iscurilo i to je to.
 • Ne kapajte u uho nikakve domaće pripravke (npr. čuvarkuću) jer često imaju više štete nego koristi.

Kada posjetiti liječnika?

Znakovi i simptomi upale uha mogu ukazivati na niz uvjeta. Važno je dobiti točnu dijagnozu i brz tretman. Posjetite liječnika ukoliko kod vašeg djeteta simptomi traju dulje od jednog dana, ukoliko ga boli uho, ako primjetite tekućinu, gnoj ili krvavi iscjedak iz uha.

Liječenje upale uha kod djece

Ako vaše dijete ima blagu upalu uha, liječnik vas može zatražiti da pričekate nekoliko dana jer se upala često povuče sama od sebe. Ako nema poboljšanja u roku od 48 do 72 sata otkako su simptomi počeli, liječnici obično započnu terapiju antibioticima.

Antibiotici se većinom koriste kod upala za koje je izgledno da neće proći čekanjem ili liječenjem blažim lijekovima.

Antibiotike koristite oprezno. Bol u uhu ponekad nije uzrokovana infekcijom. Ako je liječnik vašem djetetu propisao antibiotike, djetetu terapiju dajte do kraja ili prema posebnim uputama liječnika. Terapiju antibioticima nemojte zaustavljati na svoju ruku, čak i ako ste sigurni da vaše dijete više nema simptome. Upala se može vratiti, a uzročnik može postati otporan na određenu terapiju.

Liječenje upale uha antibioticima većinom traje između 7 i 10 dana.

U slučaju da dijete ima nuspojave na antibiotik, obratite se vašem liječniku, koji će promijeniti terapiju.

Nakon početka terapije, vaše dijete će se početi osjećati bolje već nakon nekoliko dana.

Kada je potreban antibiotik?

Istraživanja navode da 80% svih akutnih upala srednjeg uha prolazi nakon tri dana bez terapije antibiotikom. To vrijedi za virusne uzročnike i neke od češćih bakterijskih.

Upale uzrokovane pneumokokom spontano prolaze u malom postotku, te zahtijevaju antibiotsku terapiju. Važno je već kod prvih simptoma postići prohodnost nosa i smanjiti otok sluznice. Temelj terapije su:

 • ispiranje fiziološkom otopinom,
 • izvlačenje sekreta,
 • ovlaživanje zraka i
 • lijek za bolove.

Djeci mlađoj od šest mjeseci te starijima s kroničnim bolestima ili komorbiditetom, teško narušenim općim stanjem, tjelesnom temperaturom preko 39℃, propisuje se antibiotik na početku bolesti.

Starijoj od šest mjeseci, inače zdravoj djeci s jednostranom upalom uha i dobrog općeg stanja, preporučuje se simptomatsko liječenje tijekom dva dana, a potom, za manji broj onih kojima simptomi potraju, antibiotik na usta. Jednom propisan, antibiotik je potrebno uzimati u punoj dozi, sedam do deset dana kako bi se izbjeglo stvaranje sojeva bakterija otpornih na terapiju.

Pri tome je važno da roditelj može biti prisutan uz dijete i sposoban provesti simptomatsko liječenje, odnosno prepoznati pogoršanje.

Kod djece se često javlja kronična serozna upala srednjeg uha. Radi se o stvaranju prekomjernog sekreta u bubnjištu zbog loše funkcije Eustahijeve tube i manjkave ventilacije bubnjišta, često uz povećane adenoidne vegetacije. Očituje se slabijim sluhom, bez boli ili povišene temperature.

Upala uha – prirodno liječenje

U slučaju da upalu uha nije nužno liječiti antibioticima, postoje prirodni načini pomoću kojih možete djetetu ublažiti bolove.

Čuvarkuća

Čuvarkuća se već dugo koristi u narodnoj medicini zbog svojih blagotvornih antiupalnih i diuretičkih svojstava. Prirodno liječenje upale uha kod djece može se provesti tako da se nekoliko svježih listova čuvarkuće prepolovi i sok nakapa nekoliko puta u uho. Potrebno je pričekati neko vrijeme, a zatim ostaviti da isteče. Postupak se može izvoditi tri puta dnevno i bol bi se trebala smanjiti.

Češnjak

Češnjak ima antibiotska i ublažavajuća svojstva. Zdrobljeni češnjak nekoliko minuta namačite u toplom maslinovom ili sezamovom ulju, procijedite ga, pa nekoliko kapi ulja kapnite tri puta tijekom dana. Ovoj otopini možete dodati i ulje čajevca te aloe veru. Ekstra djevičansko maslinovo ulje i češnjak imaju antibakterijska svojstva, a istraživanja pokazuju da toplo ulje uklanja bol u kratkom roku. Ovaj recept nemojte koristiti ako sumnjate u pucanje bubnjića ili primijetite drenažu uha (curenje nakupljenog infekta).

Hladni ili topli oblozi

Ljudi često koriste paketiće leda, tople ili vlažne obloge za ublažavanje različitih vrsta bolova. Isto se može učiniti i protiv bolova u uhu. Ova metoda sigurna je i za djecu i za odrasle. Stavite paketić leda ili topli oblog na uho i izmjenjujte toplo – hladno kroz deset minuta. Takav princip trebao bi donijeti brzo olakšanje.

Upala uha – liječenje maslinovim uljem

Korištenje maslinovog ulja za liječenje upale uha zapravo je vrlo stara tradicija koja je, nažalost, zaboravljena i zamijenjena kemijskim preparatima. Može vam pomoći da se riješite svih bakterija, virusa ili gljivica koje su uzrokovale infekciju. Maslinovo ulje također vam može pomoći u slučaju začepljenja Eustahijeve cijevi. Idealno je i za čišćenje ušiju od prekomjernih količina voska. Zagrijano maslinovo ulje najlakši je način korištenja maslinovog ulja za liječenje upale uha. Sve što vam treba su dvije žlice maslinovog ulja i kapaljka. Lagano zagrijte ulje na tavi, a prije samog korištenja provjerite njegovu temperaturu. Kada je ulje odgovarajuće temperature, pomoću kapaljke ukapajte nekoliko kapljica izravno djetetu u uho te pričekajte da počne djelovati. Postupak ponovite dva puta dnevno. Vosak bi trebao omekšati i trebalo bi ga biti lakše ukloniti.

Može li se spriječiti upala uha?

Budući da su virusi jedan od uzročnika upale, treba spriječiti nastanak respiratorne infekcije održavanjem higijene, prije svega ruku. No važno je dejetetu i redovito čistiti nosić kako bi mu dišni kanali bili prohodni.

Savjeti za roditelje

 • ako je propisan antibiotik, mora ga se uzimati redovito i ispravno u odnosu na obrok, te dovoljno dugo (obično 10 dana). Uz antibiotik koji se daje na usta nije dobro uzimati kisele sokove niti uzimati C vitamin jer smanjuju apsorpciju antibiotika u želudcu.
 • liječenje upale gornjih dišnih putova gotovo je jednako važno (a katkada i dovoljno) kao i antibiotska terapija. Kapi u nos daju se obilno i redovito ali ne dulje od 7 dana. Prethodno valja odstraniti sekret iz nosa (bilo aspiracijom, bilo ispuhivanjem), a potom isprati nos fiziološkom otopinom ili sličnim pripravkom. Cilj ovog liječenja je odstranjenje sekreta iz nosa i sinusa, te poboljšanje funkcije tube, kako bi se smanjio pritisak u bubnjištu a time i bol, te omogućio izlazak sekreta iz bubnjišta.
 • bol će biti manja ako je u ležećem položaju bolno uho okrenuto prema gore
 • kapi u uho imaju smisla jedino ako sadrže sredstvo protiv bolova, inače dajte analgetika na usta, ili ako dijete povraća, u obliku čepića.
 • obratite pažnju na sluh vašeg djeteta, pogotovo ako ima česte upale uha – kod urednog sluha dijete vas čuje i razumije i na udaljenosti od 10 m (kod provjere sakrijte usta papirom)
 • perite svoje i djetetove ruke uvijek nakon ispuhivanja nosa
 • koristite se jednokratnim rupčićima
 • nakon povratka iz kolektiva i navečer isperite nosić fiziološkom otopinom i onda kad je dijete zdravo
 • ako je ikako moguće, dojite dijete barem četiri ili šest mjeseci
 • pri hranjenju ili pijenju iz bočice uspravite dijete – ne ostavljajte ga s bočicom u krevetu u ležećem položaju
 • dokazano je da boravak u zadimljenim prostorijama povećava učestalost upale uha
 • pokušajte dijete smjestiti u manju skupinu djece – boravak djeteta u većim grupama povećava rizik prehlade, pa time i upale uha
 • pazite na prognozu i nagle promjene vremena – pothlađeno dijete sklonije je prehladi a time i upali uha
 • provodite mjere koje povećavaju otpornost djeteta na vrijeme, dakle, tijekom ljeta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *