Upalna bolest crijeva (IBD)

Upalna bolest crijeva – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Korisni savjeti Roditelji i djeca

Upalna bolest crijeva (IBD) skupina je crijevnih poremećaja koji uzrokuju dugotrajnu upalu probavnog trakta. Može uključivati ulcerozni kolitis (UC) ili Crohnovu bolest.

Ulcerozni kolitis

Upalna je bolest debelog crijeva. Stvaraju se vrijedovi na sluznici debelog crijeva, često izazivajući proljev, krv i gnoj u stolici. Upala je obično najjača u sigmoidnom i zadnjem crijevu (rektumu) i obično se smanjuje u višim dijelovima debelog crijeva.

Više o ulceroznom kolitisu pročitajte – ovdje.

Crohnova bolest

Crohnova bolest je upala koja se širi u dublje slojeve stijenke crijeva. Najčešće se nalazi u ileumu (drugi dio tankog crijeva) i prvom dijelu debelog crijeva (cekum), koji su poznati kao ileocekalno područje. Međutim, poremećaj se može razviti u bilo kojem dijelu probavnog sustava , uključujući anus, želudac, jednjak, pa čak i usta. Može zahvatiti cijelo debelo crijevo ili može postojati niz vrijedova jedan do drugoga u jednom dijelu debelog crijeva, a može se razviti i u obliku višestrukih raspršenih nakupina vrijedova.

Više o crohnovoj bolesti pročitajte – ovdje.

Kako nastaju crohnova bolest i ulcerozni kolitis?

Uzrok upalnih bolesti crijeva i dalje je nepoznat, a smatra ih se autoimunim oboljenjima, odnosno, vjerojatan uzrok krije se u abnormalnom odgovoru imunološkog sustava na određene antigene (molekula koja potiče imunosnu reakciju u tijelu) u lumenu crijeva.

Primijećena je pojava ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti u više članova jedne obitelji te se smatra da postoji i genetska podloga, odnosno, nasljedna komponenta bolesti, ali to ne znači stopostotnu sigurnost manifestacije simptoma u svih članova iste obitelji.

Rizik nasljeđivanja je najveći ako boluje majka, a nakon toga brat ili sestra. Različite bakterije mogle bi biti odgovorne za Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis. Kako je upalna bolest crijeva mnogo češća u razvijenijim zemljama, stručnjaci vjeruju da vanjski faktori, kao što je ishrana, moraju igrati određenu ulogu, iako su istraživanja u tom pogledu nejasna. U jednom istraživanju je pronađeno da je velik unos masnoća, posebno životinjskog podrijetla, bio povezan s kasnijim razvojem ulceroznog kolitisa. Velik unos šećera (osim iz voća) bio je povezan s oba upalna crijevna poremećaja. Velik unos tekućine i prehrana bogata voćem, vitaminom C i magnezijem bili su povezani s manjim rizikom od oba poremećaja, a velik unos kalija i povrća bio je povezan s manjim rizikom samo od Chronove bolesti.

Simptomi upalne bolesti crijeva

Simptomi IBD-a razlikuju se ovisno o mjestu i težini upale, ali mogu uključivati:

 • proljev, koji se javlja kada zahvaćeni dijelovi crijeva ne mogu reapsorbirati vodu
 • čireve koji krvare, što može uzrokovati pojavu krvi u stolici (stanje poznato kao hematohezija)
 • bol u trbuhu, grčevi i nadutost zbog začepljenja crijeva
 • gubitak tjelesne težine i anemija, što može uzrokovati usporen fizički rast ili razvoj djece

Osobe s Crohnovom bolešću također mogu dobiti afte u ustima. Ponekad se čirevi i pukotine pojavljuju i oko genitalnog područja ili anusa.

IBD također može biti povezan s problemima izvan probavnog sustava, kao što su:

Kako se dijagnosticira upalna bolest crijeva?

Crohnova bolest i ulcerozni kolitis uzrokuju slične simptome. Nijedan pojedinačni test ne može dijagnosticirati nijedno stanje.

Kako bi postavio dijagnozu, liječnik će vas pitati o simptomima. Obrada može započeti kompletnom krvnom slikom (KKS) i testom stolice kako biste pronašli znakove upale crijeva.

Također možete dobiti jedan ili više ovih dijagnostičkih testova:

 • Kolonoskopija
 • EUS (endoskopski ultrazvuk), provjera probavnog trakta na otekline i čireve
 • Fleksibilna sigmoidoskopija, pregled unutrašnjosti rektuma i anusa
 • Snimanje slika, kao što je CT ili MRI, za provjeru znakova upale ili apscesa
 • Gornja endoskopija, pregled probavnog trakta od usta do početka tankog crijeva
 • Kapsulna endoskopija (mala kamera koja se proguta). Kamera snima slike dok putuje kroz probavni trakt.

Liječenje upalne bolesti crijeva

Cilj liječenja upalne bolesti crijeva je smanjiti upalu koja izaziva znakove i simptome. U najboljim slučajevima to može dovesti ne samo do ublažavanja simptoma, već i do dugotrajne remisije i smanjenog rizika od komplikacija. Liječenje IBD-a obično uključuje ili terapiju lijekovima ili operaciju.

Protuupalni lijekovi

Protuupalni lijekovi često su prvi korak u liječenju ulceroznog kolitisa, tipično za blagu do umjerenu bolest. Protuupalni lijekovi uključuju aminosalicilate, poput mesalamina (Delzicol, Rowasa, drugi), balsalazida (Colazal) i olsalazina (Dipentum).

Za poticanje remisije također se privremeno koriste kortikosteroidi. Osim što djeluju protuupalno, steroidi su imunosupresivni. Koji ćete lijek uzimati ovisi o području vašeg debelog crijeva koje je zahvaćeno.

Supresori imunološkog sustava

Ovi lijekovi djeluju na različite načine kako bi suzbili imunološki odgovor koji oslobađa kemikalije koje izazivaju upalu u tijelu. Kada se oslobode, ove kemikalije mogu oštetiti sluznicu probavnog trakta.

Neki primjeri imunosupresiva uključuju azatioprin (Azasan, Imuran), merkaptopurin (Purinethol, Purixan) i metotreksat (Trexall).

U novije vrijeme, sredstva za oralnu primjenu također poznata kao “male molekule” postala su dostupna za liječenje IBD-a. Oni uključuju tofacitinib (Xeljanz), upadacitinib (Rinvoq) i ozanimod (Zeposia).

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno je izdala upozorenje o tofacitinibu, navodeći da preliminarne studije pokazuju povećani rizik od ozbiljnih srčanih problema i raka zbog uzimanja ovog lijeka. Ako uzimate tofacitinib za ulcerozni kolitis, nemojte prestati uzimati lijek bez prethodnog razgovora sa svojim liječnikom.

Biološki lijekovi

Biološki lijekovi su novija kategorija terapije u kojoj je terapija usmjerena na neutralizaciju proteina u tijelu koji uzrokuju upalu. Neki se daju putem intravenskih (IV) infuzija, a drugi su injekcije koje sami sebi dajete. Primjeri uključuju infliksimab (Remicade), adalimumab (Humira), golimumab (Simponi), certolizumab (Cimzia), vedolizumab (Entyvio), ustekinumab (Stelara) i risankizumab (Skyrizi).

Antibiotici

Antibiotici se mogu koristiti uz druge lijekove ili kada je infekcija zabrinjavajuća – u slučajevima perianalne Crohnove bolesti, na primjer. Često propisivani antibiotici uključuju ciprofloksacin (Cipro) i metronidazol (Flagyl).

Ostali lijekovi i dodaci prehrani

Osim kontrole upale, neki lijekovi mogu vam pomoći u ublažavanju znakova i simptoma, ali uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova bez recepta. Ovisno o težini IBD-a, liječnik će može preporučiti jedno ili više od sljedećeg:

 • Lijekovi protiv proljeva. Dodatak vlaknima — poput psiliuma u prahu (Metamucil) ili metilceluloze (Citrucel) — može pomoći u ublažavanju blagog do umjerenog proljeva dodavanjem mase u vašu stolicu. Za teži proljev, loperamid (Imodium A-D) može biti učinkovit.
  Ovi lijekovi mogu biti neučinkoviti ili štetni kod nekih ljudi sa strikturama ili određenim infekcijama. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja ovih lijekova.
 • Sredstva protiv bolova. Za blagu bol, liječnik može preporučiti acetaminophen (Tylenol, drugi). Međutim, ibuprofen (Advil, Motrin IB, drugi), naproksen natrij (Aleve) i diklofenak natrij vjerojatno će pogoršati simptome, a mogu pogoršati i bolest.
 • Vitamini i suplementi. Ako ne apsorbirate dovoljno hranjivih tvari, liječnik vam može preporučiti vitamine i dodatke prehrani.

Kako pomoći sam/a sebi kod upalne bolesti crijeva

Iako nije dokazano da nikakva specifična dijeta sprječava ili liječi IBD, promjene u prehrani mogu biti korisne u upravljanju simptomima. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom o načinima na koje možete promijeniti svoju prehranu i pritom osigurati da unosite potrebne hranjive tvari. Na primjer, ovisno o vašim simptomima, liječnik može predložiti da smanjite količinu vlakana ili mliječnih proizvoda koje konzumirate. Također, mali, česti obroci mogu se bolje podnijeti. Općenito, nema potrebe izbjegavati određene namirnice osim ako uzrokuju ili pogoršavaju vaše simptome.

Jedna prehrambena intervencija koju bi Vaš liječnik mogao preporučiti je nisko-rezidualna dijeta, vrlo ograničena dijeta koja smanjuje količinu vlakana i drugih neprobavljenih materijala koji prolaze kroz debelo crijevo. Ovo može pomoći u ublažavanju simptoma proljeva i bolova u trbuhu. Ako se odlučite za nisko-rezidualnu dijetu, provjerite koliko dugo biste trebali ostati na dijeti jer ona ne pruža sve potrebne hranjive tvari. Vaš liječnik može preporučiti uzimanje dodataka vitamina.

Još jedna važna stavka je i naučiti kako kontrolirati stres, koji može pogoršati vaše simptome. Jedna stvar koju biste mogli učiniti jest napraviti popis situacija koje vam uzrokuju stres, a zatim razmislite koje biste mogli eliminirati iz svoje svakodnevne rutine. Također, kada osjetite da ste pod stresom, može vam pomoći nekoliko puta duboko udahnuti i polako izdahnuti. Učenje meditacije, stvaranje vremena za sebe i redovita tjelovježba važni su alati za smanjenje količine stresa u vašem životu.

Sudjelovanje u grupi za podršku dovodi vas u kontakt s drugima koji točno znaju kakav učinak IBD ima na vaš svakodnevni život jer prolaze kroz iste stvari kao i vi. Oni mogu ponuditi podršku i savjete o tome kako se nositi sa simptomima i učinkom koji imaju na vas.

Pušenje
Nedavna istraživanja pokazala su povezanost pušenja i Crohnove bolesti. Pušenje je faktor rizika za razvoj stanja i može pogoršati simptome.

Druga istraživanja sugeriraju da pušenje zapravo može koristiti onima s ulceroznim kolitisom. Međutim, isti su istraživači također otkrili da zdravstveni rizici povezani s pušenjem daleko nadmašuju sve dobrobiti.

Prevencija upalne bolesti crijeva

Točan uzrok IBD-a još nije jasan. Iz tog razloga, teško je znati kako to najbolje spriječiti.

Genetski čimbenici povezani s IBD-om su izvan kontrole osobe. Međutim, osoba može smanjiti rizik na slijedeći način:

 • Jedite manje obroke svakih dva do četiri sata
 • Pronađite zdrave načine za upravljanje stresom, kao što su meditacija, vještine poput tai chija, slušanje glazbe ili šetnja
 • Dobro spavajte i ostanite fizički aktivni
 • Vodite dnevnik hrane kako biste identificirali namirnice koje pokreću pogoršanje IBD-a. Možda ćete otkriti da imate netoleranciju na određenu hranu, poput intolerancije na laktozu. U tom slučaju, Vašem tijelu teže je probaviti određene namirnice, što uzrokuje probleme sa želucem
 • Smanjite unos hrane koja iritira crijeva, poput vlaknaste, začinjene, masne ili napravljene sa mlijekom. Tijekom pogoršanja simptoma, birajte mekanu, blagu hranu koja je manje upalna.
 • Smanjite unos pića koja sadrže kofein, ugljični dioksid i alkohol. Pijte više vode kako biste spriječili dehidraciju
 • Prestanite pušiti

Reference:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/diagnosis-treatment/drc-20353320
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15587-inflammatory-bowel-disease-overview#diagnosis-and-tests
https://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/60/Upalna-bolest-crijeva.html
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/inflammatory-bowel-disease
https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm
https://www.healthline.com/health/inflammatory-bowel-disease
https://www.webmd.com/ibd-crohns-disease/inflammatory-bowel-syndrome#091e9c5e80010641-4-8
https://www.medicalnewstoday.com/articles/316395#_noHeaderPrefixedContent

Slika preuzeta sa https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm

2 razmišljanja na “Upalna bolest crijeva – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *