Ureaplasma urealyticum

Ureaplasma urealyticum – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Ureaplasma urealyticum je spolno prenosiva parazitska bakterija. Odlikuje se velikom antigenskom raznolikošću uz mnoštvo serotipova, što uspostavljanje trajnog imuniteta čini praktično nemogućim. Zbog toga su ponovljene infekcije vrlo česta pojava. Naseljavanje genitalnog trakta ureaplazmom počinje obično nakon puberteta, i sasvim je ovisno o seksualnoj aktivnosti.

Kliconoštvo, dakle postojanje infekcije urogenitalnog sustava kod inače zdravih osoba oba spola, nalazi se kod čak 75% spolno aktivnih osoba.

Kao i ostale mikoplazme (prvenstveno Mycoplasma hominis i Mycoplasma genitalium) i Ureaplasma urealyticum može uzrokovati infekcije genitalnog trakta u oba spola, koje mogu rezultirati neplodnošću, spontanim pobačajima i malformacijama fetusa, a sve se češće dijagnosticiraju i kao uzročnici sistemskih bolesti u trudnica, rodilja, djece i imunosuprimiranih osoba.

Ove bakterije mogu se naći na vlažnim površinama (osobito ručnicima), u bazenima, saunama, salonima za masažu, ali i drugim nečistim predmetima za intimnu uporabu, pa se infekcija može steći osim spolnim i kontaktnim putem.

Rizična populacija

Budući da se radi pretežno o spolno prenosivoj bolesti, veći će rizik imati mlađe žene i muškarci, koji učestalo mijenjaju partnere i ne koriste zaštitu tijekom odnosa (kondom). Smatra se da Ureaplasma urealyticum češće izaziva probleme u muškoj populaciji, za razliku od srodne Mycoplasme hominis koja je češće patogena za žene.

Simptomi ureaplazme

Najčešće se radi o asimptomatskoj infekciji, dok kod simptomatskih osoba klinička slika varira. Od simptoma treba svakako spomenuti neplodnost, veću učestalost spontanih pobačaja, zdjeličnu bol, predmenstrualne simptome kao što je spotting (oskudno krvarenje između menstruacija), simptome infekcije genitalnog trakta kao svrbež, peckanje, iscjedak. Od općih simptoma mogu se naći kronična upala grla, bubrežni kamenci, crvene oči i osjetljivost na svjetlo, glavobolje, artritis, astma, bol u trbuhu, krvava stolica, proljev. Infekcija ureaplazmom također može uzrokovati nespecifični uretritis u oba spola. Nespecifični uretritis češće nalazimo u muškaraca, rijetko je simptomatski. Može se očitovati bjelkastim iscjetkom oko tri tjedna nakon infekcije, a mogu se javiti i svrbež i peckanje prilikom mokrenja.

Dijagnoza infekcije Ureaplasma urealyticum

Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića rodnice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitijela (serološka dijagnostika). Manje osjetljiva metoda kultivacije pomoću specijalnih podloga traje 1-2 tjedna, dok molekularna dijagnostika (PCR) koja se odlikuje većom osjetljivošću i brzinom, daje rezultate već za 2-4 dana.

Liječenje Ureaplasma urealyticum

Liječiti treba sve partnere, a preporuča se nakon provedene terapije i urednog kontrolnog nalaza obrisaka i urina i drugih sekreta, nalaz još ponoviti nakon 2-4 mjeseca, radi čestih recidiva infekcije. Genitalne mikoplazme često se dokažu uz druge bakterijske vrste i rijetko mogu same izazvati upalu rodnice. Najčešće se radi o pratećoj infekciji koja ne zahtjeva posebno liječenje, već izlječenjem primarne infekcije iščezavaju i mikoplazme. Prođu li dublje, u maternicu ili jajovode mogu uzrokovati upalnu bolest male zdjelice u žena, s razvojem priraslica, apscesa ili neprohodnost jajovoda. Lijekovi kojima se liječe su doksiciklin, azitromicin ili ertritomicin. Često, u slabokrvnih osoba, osobito žena, infekcija nakon terapije ne prolazi nego se vraća, pa treba uzeti u obzir moguću slabokrvnost (sideropeničnu anemiju i sideropeniju) kao osnovno stanje koje smanjuje mogućnost izlječenja i nastanka ponovne pojave bolesti, a time i stalnog ping-pong efekta među partnerima, prijenosa zaraze s jednog na drugo i tako u krug.
Trudnice se o odgovarajućem antibiotiku moraju oprezno konzultirati sa svojim ginekologom. Za vrijeme terapije se preporuča suzdržavanje od spolnih odnosa zbog mogućih recidiva.

Prevencija

Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbjegne ovu vrstu spolno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije. Vaginalnu sluznicu treba održavati zdravom uz siguran i zaštićeni spolni odnos (s kondomom).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *