Utjecaj aluminija na naše zdravlje

Utjecaj aluminija na naše zdravlje

Objave Roditelji i djeca Savjeti o prehrani

Utjecaj aluminija na naše tijelo je tema koja izaziva sve veću zabrinutost među znanstvenicima, liječnicima i široj javnosti. Aluminij je treći najrasprostranjeniji element u Zemljinoj kori, te se koristi u različitim industrijskim sektorima, uključujući proizvodnju hrane, kozmetike, lijekova, kao i u građevinarstvu. U ovom članku ćemo istražiti utjecaj aluminija na naše tijelo, detaljno analizirati relevantne studije i istraživanja, te razmotriti kako ta saznanja mogu oblikovati našu svakodnevicu.

Utjecaj aluminija na zdravlje – studije

Ovdje ću navesti nekoliko studija koje su istraživale utjecaj aluminija na zdravlje:

“Aluminum and Alzheimer’s Disease: After a Century, Is there a Plausible Link?” (Mallory et al., 2019)

Ovo istraživanje analiziralo je vezu između aluminija i Alzheimerove bolesti. Autori su pregledali dostupne studije i zaključili da iako postoji neka veza između aluminija i nakupljanja beta-amiloidnih plakova u mozgu (karakterističnih za Alzheimerovu bolest), još uvijek nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili direktnu povezanost između aluminija i razvoja bolesti.

“Aluminum Exposure and Osteoporosis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies” (Prieto-Álvarez et al., 2020)

Ova meta-analiza je pregledala rezultate više studija kako bi istražila vezu između izloženosti aluminiju i osteoporoze. Rezultati su pokazali da postoji statistički značajna povezanost između kronične izloženosti aluminiju i povećanog rizika od osteoporoze, posebno kod starijih osoba.

“Aluminum and Human Health: A Review of Recent Studies” (Exley, 2013)

Ovo istraživanje je pružilo opsežan pregled nedavnih studija o utjecaju aluminija na ljudsko zdravlje. Autor je istaknuo da aluminij može imati štetan utjecaj na različite organske sustave kao što su mozak, bubrezi, jetra i kosti. Istraživanje je također sugeriralo mogući rizik od neurodegenerativnih bolesti kao rezultat izloženosti aluminiju.

Važno je napomenuti da su ove studije samo neka od mnogih istraživanja koja se bave utjecajem aluminija na zdravlje. Svaka studija ima svoje metodologije i ograničenja, stoga je važno uzeti u obzir sve dostupne znanstvene podatke kako bismo dobili cjelovitu sliku.

Trebamo nastaviti pratiti nova istraživanja koja će doprinijeti našem razumijevanju ove teme i pružiti nam jasnije uvide u utjecaj aluminija na naše zdravlje.

Izloženost aluminiju

Izloženost aluminiju je široko rasprostranjena jer se aluminij koristi u mnogim industrijskim sektorima i proizvodima koje svakodnevno koristimo. Evo nekoliko ključnih područja izloženosti aluminiju:

Hrana: Aluminij se može prenijeti na hranu iz različitih izvora. Konzerve za hranu, folije za pečenje, limenke i neki oblici ambalaže hrane mogu sadržavati aluminij. Također, neka aditivna sredstva, kao što je alum (aluminij-kalij sulfat), mogu se koristiti u nekim prehrambenim proizvodima.

Voda: Aluminij može biti prisutan u pitkoj vodi, posebno ako se koristi alum kao sredstvo za obradu vode. Također, stariji cjevovodi za vodu mogu sadržavati aluminij, što može rezultirati njegovim prisustvom u vodi koju pijemo.

Zrak: Aluminij se može naći u zraku kao posljedica industrijskih emisija, posebno u područjima gdje se proizvodi aluminij, industrijska obrada i sagorijevanje otpada.

Kozmetika i proizvodi za osobnu njegu: Aluminij se često koristi u antiperspirantima kao sredstvo protiv znojenja. Može se također naći u kozmetici, poput pudera i sjenila za oči.

Medicinski proizvodi: Aluminij se koristi u nekim medicinskim proizvodima kao što su antacidi, vakcine i infuzijske otopine. Međutim, njegova upotreba je regulirana i ograničena kako bi se osigurala sigurnost pacijenata.

Važno je napomenuti da razina izloženosti aluminiju varira ovisno o našem životnom stilu, prehrambenim navikama i okolini u kojoj živimo. Regulatorna tijela, poput Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), postavljaju ograničenja i smjernice kako bi se osigurala sigurna izloženost aluminiju u različitim kontekstima.

Kako bi se smanjila izloženost aluminiju, preporučuje se upotreba alternativnih materijala u kućanstvu i kozmetičkim proizvodima, redovito održavanje vodovodnih sustava te raznolika prehrana koja uključuje svježe namirnice. Također je važno pratiti nove znanstvene spoznaje i smjernice kako bismo bili informirani o najnovijim saznanjima o utjecaju aluminija na zdravlje.

Ako vas zanima ova tema, možete više pročitati o utjecaju teških metala na naše zdravlje i sa stajališta prirodne medicine – https://hipokrat.com.hr/teski-metali-uzroci-bolesti-modernog-covjeka/

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651828/
https://wwwn.cdc.gov/TSP/ToxFAQs/ToxFAQsDetails.aspx?faqid=190&toxid=34
https://www.atsdr.cdc.gov/ToxProfiles/tp22-c1-b.pdf
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/aluminum-overload
https://emedicine.medscape.com/article/165315-overview

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/cooked-food-in-square-grey-tray-beside-garlics-and-onion-936661/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *